Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την ψήφο των “παιδιών του brain drain” από το εξωτερικό

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Την δέσμευση να φέρει ο υπουργός Εσωτερικών Νομοσχέδιο στη Βουλή που να προβλέπει την δυνατότητα  «επιστολικής ψήφου στα παιδιά του brain drain από το εξωτερικό ανέλαβε το βράδυ της Παρασκευής από το βήμα της Βουλής, στην συζήτηση για το σκάνδαλο Novartis, ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, διαχωρίζοντας, έτσι, όπως ο ίδιος είπε, τους “νεομετανάστες” από τους μετανάστες τρίτης τέταρτης γενιάς…

Καταλογίζοντας ευθύνες στις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ότι “αυτοί έδιωξαν τους νέους πτυχιούχους”, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως “εμείς θα είμαστε οι πρώτοι που θα τους δώσουμε δικαίωμα ψήφου”. “Τα παιδιά του brain drain έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν από εκεί που διαμένουν” υποστήριξε και τους αντιδιέστειλε από τους Ελληνικής καταγωγής ψηφοφόρους που διαμένουν στο εξωτερικό, χωρίς ωστόσο και να αιτιολογήσει με ποια κριτήρια κάνει τον διαχωρισμό.

Πρόσθεσε μάλιστα, ο κ. Τσίπρας, πως σύντομα ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης θα καταθέσει στη Βουλή το σχετικό Νομοσχέδιο.

ΣΧΟΛΙΟ PANHELLENIC POST. Πρόκειται, κατά την άποψη ομογενειακών κύκλων περί αυθαίρετου διαχωρισμού, που αποκαλύπτει τουλάχιστον “σύγχυση” στο θέμα της “άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια” όπως αναφέρει το Άρθρο 51 παρ. 4 του Συντάγματος.

Κανένας διαχωρισμός δεν μπορεί να γίνει για τα “παιδιά του  brain drain”, που να αποστερεί από το ίδιο δικαίωμα τους απόδημους Έλληνες ψηφοφόρους οι οποίοι, βέβαια δεν ανήκουν σε τρίτη ή τέταρτη γενιά, όπως είπε ο πρωθυπουργός, αλλά σε πρώτη ή το πολύ δεύτερη και που έχουν ελληνική ταυτότητα, διαβατήριο και είναι εγγεγραμμένοι στα Δημοτολόγια και στους εκλογικούς καταλόγους.

‘Άλλωστε,  το Σύνταγμα είναι σαφές πως τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από το εξωτερικό  μπορεί να ορίζει  Νόμος “που ψηφίζεται  με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών”. Επομένως, Νόμος για μία μόνον συγκεκριμένη μερίδα νέων μεταναστών, επίσης χρειάζεται 200 ψήφους.

ΡΗΡ