Η κυβέρνηση θα ψηφίσει για δεύτερη φορά την μείωση των συντάξεων

Αθήνα.- Η επιθυμία του Αλέξη Τσίπρα να κλείσει το Σάββατο η συμφωνία με τους θεσμούς σε τεχνικό επίπεδο, ικανοποιήθηκε και με το παραπάνω από το οικονομικό επιτελείο. Πλέον μετά την «χαλαρή» Κυριακή μπορεί να εξαγγείλει στο υπουργικό συμβούλιο τις λίγες πολιτικά αξιοποιήσιμες για την κυβέρνηση του δράσεις που θα περιληφθούν σε ένα ακόμα νομοσχέδιο «μαμούθ» που θα πρέπει να φέρει στη Βουλή προκειμένου να σφραγίσει το κλείσιμο της συμφωνίας. Προφανώς οι περισσότερες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θα είναι δύσκολες, αλλά η κυβέρνηση τα έχει καταφέρει στη Βουλή με πολύ πιο δύσκολες ψηφοφορίες.

Η προσαρμοστικότητα του πρωθυπουργού στις εξελίξεις είναι… μοναδική. Από την προσπάθεια του να ξεψηφίσει την μείωση των συντάξεων, ακόμα και με μονομερή ενέργεια, πλέον από τον φόβο να βρεθεί εν μέσω της ιταλικής κρίσης που μόλις ξεκινά, με το ελληνικό θέμα ορθάνοιχτο, είπε να κάνει τουλάχιστον την δουλειά του.

Το πρόβλημα για τον Αλέξη Τσίπρα, είναι ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου θα πρέπει να φέρει στη Βουλή, το περίφημο «ολιστικό». Πρόκειται για πόνημα που θα παρουσιάσει σήμερα επίσης στο υπουργικό και καμία σχέση δεν θα έχει με το κείμενο (δεσμευτικό έως το 2022) που θα υποχρεωθεί να φέρει στη Βουλή τον Ιούλιο.

Το τελικό κείμενο θα περιλαμβάνει όλα τα γνωστά μέτρα, μειώσεις συντάξεων από το 2019, αύξηση φορολογίας από το 2020 και δέσμευση ότι η οικονομία ανεξαρτήτως ρυθμού ανάπτυξης θα συνεχίσει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3,5%.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα υποχρεωθεί δηλαδή να κάνει κάτι μοναδικό ακόμα και για τα μνημονιακά χρονικά: Να ψηφίσει δύο φορές την ίδια μείωση των συντάξεων.

Το πρόβλημα ωστόσο για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του είναι ότι ακόμα και με την ψήφιση δύο φορές των μέτρων, οι μεταβλητές που καλείται να αντιμετωπίσει μέχρι τις 20 Αυγούστου είναι αρκετές:

-Το ΔΝΤ φεύγει, αλλά για την ώρα δεν είναι σαφές ότι είναι αρκετή μια δήλωση ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο έως το 2030 και μετά έως το 2060 είναι βιώσιμο υπό προϋποθέσεις.
-Χωρίς την επενδυτική βαθμίδα των οίκων και χωρίς την βεβαιότητα του ΔΝΤ, το μέλλον της Ελλάδας στις αγορές, μετά και το πρόσφατο παράδειγμα εκτόξευσης των επιτοκίων στο πρώτο εξωγενές πρόβλημα (Ιταλία), δείχνει σαν ταξίδι βαρκούλας στον ωκεανό.
-Η πληροφορία του Σαββατοκύριακου από τις συζητήσεις του Π. Τόμσεν στο Βερολίνο ότι υπάρχει γερμανική πρόθεση να μην δεχτεί την επαναγορά του συνόλου του χρέους της Ελλάδας προς το ΔΝΤ με χρήματα του ESM, αλλάζει όλους τους υπολογισμούς για το χρέος και καθιστά υποχρεωτική την λήψη της προληπτικής πιστωτικής γραμμής.

Τελευταίο, ότι και να γίνει με τα σημερινά δεδομένα, χωρίς δηλαδή την προληπτική πιστωτική γραμμή, η ΕΚΤ στην συνεδρίαση της 1ης Αυγούστου θα ανακοινώσει την διακοπή του waiver (εξαίρεση) αφήνοντας εκτεθειμένες τις ελληνικές τράπεζες στην ακριβή ρευστότητα του ELA…

Πηγή: skai.gr