Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό και διμερή θέματα στο τετ α τετ Κοτζιά-Πομπέο

Για μια ενδιαφέρουσα και φιλική συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, τονίζοντας ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα βρίσκονται σε θετική πορεία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Κοτζιάς, δήλωσε πως υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλιστούν η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή και πως αναφέρθηκε αναλυτικότερα στη συμπεριφορά της Τουρκίας και στην ανάγκη στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας και στα δικαιώματα που έχει διεθνώς.

«Η Κύπρος δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα “πρόβλημα” απλώς του ΟΗΕ, αλλά ως ένα κυρίαρχο κράτος με συγκεκριμένους ρόλους και δυνατότητες στην περιοχή», ανέφερε.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε για την προσεχή συνάντηση που θα έχει με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη.

Όπως είπε θα κουβεντιάσουν για τα ζητήματα και των μεταρρυθμίσεων του ίδιου του ΟΗΕ, αλλά και για τα θέματα που ενδιαφέρουν τη χώρα μας, ενώ δήλωσε ότι την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς και με την αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις γύρω από το ονοματολογικό και τα θέματα που συνδέονται με αυτό.

Σχετικά με το Σκοπιανό ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως «εμείς υποστηρίζουμε την ανάγκη να υιοθετήσουμε μία από τις ονομασίες που έχει προτείνει ο κ. Νίμιτς, δεν συμφωνούμε όπως ξέρετε με την 5η από τις προτάσεις του, και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου φιλικής συνεργασίας στο μέλλον με αυτή την χώρα, με το νέο της όνομα».

Ερωτηθείς για το εάν συζητήθηκε το θέμα με τον κ. Πομπέο, ο κ. Κοτζιάς απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας πως τέθηκε στο τετ α τετ με τον υφυπουργό κ. Μίτσελ.

Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τα ελληνοτουρκικά, ο Έλληνας υπουργός ανέφερε πως για το θέμα των εξοπλισμών προς την Τουρκία είναι και εκείνοι σκεπτικοί, ενώ για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, υπογράμμισε ότι έθεσε το θέμα και είπε «ότι είναι απαράδεκτο για κράτος μέλος του ΝΑΤΟ να κρατάει δυο αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού, αλλά όπως ξέρετε η Τουρκία κρατάει στις φυλακές και σειρά από πολίτες των ΗΠΑ».

naftemporiki.gr