«Σπριντ» ως τις 21 Ιουνίου για να κλείσουν οι μνημονιακές εκκρεμότητες

Αθήνα.- Μπορεί η κυβέρνηση να προσπαθεί να ανοίξει καθαρό δρόμο για την έξοδο από το Μνημόνιο, ενώ σχεδιάζει την επόμενη ημέρα στο πλαίσιο της ανάπτυξης, έως τότε όμως έχει να τρέξει ένα δυνατό «σπριντ» έως τις 21 Ιουνίου. Οι Θεσμοί ήδη έκαναν σαφές ότι ο χρόνος τελειώνει για όλους στις 21 Ιουνίου, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συγκεντρωθούν για την προτελευταία συνεδρίαση του Eurogroup πριν τις καλοκαιρινές διακοπές.

Αυτό σημαίνει ότι μέσα στις επόμενες 20 ημέρες το Οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να κλείσουν όλες τις μνημονιακές εκκρεμότητες και να ολοκληρώσουν όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις που έχουν συμφωνηθεί. Ο αριθμός είναι μεγάλος καθώς τα 88 προαπαιτούμενα παραμένουν ανοιχτά και η κυβέρνηση θα πρέπει είτε να τα υλοποιήσει, είτε να ψηφίσει με το πολυνομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση στη βουλή στις αρχές Ιουνίου.

Ο απαιτούμενος χρόνος για την υλοποίηση τους δόθηκε για πολύ συγκεκριμένες δράσεις καθώς ο χρόνος δεν φτάνει μέχρι το τέλος του Μνημονίου. Η λίστα με τις αποκρατικοποιήσεις δεν μπορεί να ολοκληρωθεί. Η ΔΕΗ είναι μια από αυτές που θα πάρει παράταση. Το ίδιο και η επιλογή και τοποθέτηση των γενικών διευθυντών στο Δημόσιο. Το Ελληνικό περιμένει να ξεκινήσει, αφού όμως πρώτα ολοκληρωθούν οι δικαστικές διαμάχες και κυρίως οι διαδικασίες εκκένωσης του.

Πολλά από αυτά που θα μείνουν ανεκπλήρωτα στο τέλος του Μνημονίου θα μπούν στη λίστα των προαπαιτούμενων για την μετα-Μνημονιακή περίοδο. Η εποπτεία της επόμενης περιόδου από την πλευρά των δανειστών, έστω και αν δεν θα έχει τις δυσκολίες των Μνημονιακών χρόνων, θα έχει στόχους που θα πρέπει να επιτηρούν.

Εκεί κάπου έγκειται και η ενισχυμένη επιτήρηση σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες που βγήκαν από το μνημόνιο, όπως επιφυλάσσουν οι Ευρωπαίοι και παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αυτή η μορφή της μετα-Μνημονιακής εποπτείας θα έχει να κάνει και με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων προκειμένου να προχωρούν τα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους.

Αντίστοιχα οι δανειστές εκτιμούν ότι θα είναι και μια μορφή εγγύησης από την Ελληνική πλευρά προκειμένου να μην υπάρξουν αποκλίσεις από τα συμφωνηθέντα για την μετά-Μνημόνιο εποχή. Τα παραπάνω αναμένεται να συζητηθούν αναλυτικά στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, σε ένα Eurogroup ιδιαίτερα κρίσιμο για την πορεία προς το τέλος του προγράμματος.

Έως τότε αναμένεται να έχουν καταλήξει και το Βερολίνο με το ΔΝΤ αναφορικά με τη στάση του Ταμείου και τις αντοχές του Βερολίνου ώστε να αποδεχθεί τις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον. Χρόνος δεν υπάρχει αρκετός και όσο ημέρες περνούν θα φανούν καθαρά και οι προθέσεις όλων των πρωταγωνιστών στην Ελληνική υπόθεση.

huffingtonpost.gr