Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του αεροπλανοφόρου Χάρι Τρούμαν

Χανιά.- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του ελλιμενισμού του αεροπλανοφόρου Χάρι Τρούμαν στο λιμάνι της Σούδας πραγματοποιούν οργανώσεις της Αριστεράς στις 7 το απόγευμα στην πλατεία δημοτικής αγοράς, στα Χανιά.

Το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο θα παραμείνει στη βάση τη Σούδας έως και τις 28 Μαΐου για ανεφοδιασμό και αναψυχή του πληρώματος. To πλοίο «έδεσε» στη Σούδα, στην προβλήτα Κ-14 με την βοήθεια ρυμουλκών.

Με ανακοίνωσή της, η Πρωτοβουλία Αντίστασης καταγγέλλει την παρουσία του αεροπλανοφόρου στη Σούδα, κάνοντας λόγο για «τερατόπλοιο που δένει στο κόλπο της Σούδας είναι ένα από τα πιο φονικά γρανάζια της νατοϊκής πολεμικής μηχανής». «Η παρουσία του εδώ και λίγες μέρες στη Ν.Α. Μεσόγειο ρίχνει και άλλο λάδι στη φωτιά και σηματοδοτεί την ένταση της επιθετικότητας των ΗΠΑ στη περιοχή» αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση.

Σημειώνεται πάντως ότι η συντριπτική πλειονότητα των Χανιωτών βλέπει θετικά την άφιξη των Αμερικανών, καθώς όποτε έρχονται το συνάλλαγμα που αφήνουν είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την τοπική οικονομία, ειδικά σε εποχές κρίσης.

Με ύψος όσο ένα 24όροφο κτήριο, και όγκο που προκαλεί δέος, το USS Harry S. Truman (CVN-75), όπως είναι η πλήρης ονομασία του, αποτελεί ουσιαστικά μια «πλωτή βάση» με πλήρωμα 6.250 άτομα με ισχυρότατη δύναμη πυρός.

Έχει εκτόπισμα 90.000 τόνων, κινείται με 4 προπέλες ταχύτητας 30 κόμβων και με δύναμη, που δίνουν οι δύο πυρηνικοί του αντιδραστήρες. Το μήκος του αγγίζει τα 333 μέτρα, το πλάτος του 78 και το ύψος του φτάνει τα 74 μέτρα ενώ η έκταση του καταστρώματος του ξεπερνά τα 4.5 στρέμματα, και μπορεί να φιλοξενήσει έως και 90 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, ενώ το κόστος κατασκευής του ανήλθε σε 4,5 δισεκ. δολάρια. 

Πηγή: skai.gr