34ο Συνέδριο της ΠΣΕΚΑ: Αλλαγή του κλίματος έναντι της Τουρκίας στο Κογκρέσο

Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Ουάσιγκτον.- Με συνάντηση που είχαν στο Λευκό Οίκο με αξιωματούχους οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με οικονομικά θέματα, ολοκληρώθηκε την Πέμπτη το 34ο Συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον από τις 22-24 Μαΐου.

Η αναζήτηση στρατηγικής που θα επηρεάσει τον πρόεδρο Τραμπ στο ζήτημα της προσπάθειας Ισλαμοποίησης της Κύπρου από την Τουρκία του Ερντογάν, ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχόλησαν το συνέδριο. Μάλιστα την Τρίτη που ξεκίνησε δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ουάσιγκτον Τάιμς» – αναλύοντας το ίδιο θέμα – άρθρο του προέδρου της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, με τίτλο «Η πρώτη σύγχρονη φανταμενταλιστική κατάκτηση της Δύσης;”.

Στο συνέδριο συμμετέχουν περί τους 100 αντιπροσώπους ομογενειακών οργανισμών από όλη την Αμερική, ενώ παρευρίσκονται οι δήμαρχοι των κατεχομένων πόλεων Καραβά Νίκος Χατζηστεφάνου και Λευκονοίκου Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη και ο ανεξάρτητος Έλληνας βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.

Στο επίσημο δείπνο, το βράδυ της Τετάρτης, τιμήθηκαν ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, Τζόναθαν Κόεν, η ελληνοαμερικανίδα βουλευτής Νεβάδα, Ντίνα Τάιτους και ο επίτροπος Προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα και τους Απόδημους Κύπριους, Φώτης Φωτίου.

Ο κ. Φωτίου αφιέρωσε το βραβείο στις μάνες των αγνοουμένων και ευχαρίστησε την ΠΣΕΚΑ και τις ομογενειακές οργανώσεις για όλα όσα κάνουν για την Κύπρο.

«Εχουμε μία υπέροχη Διασπορά. Μάλιστα στις ΗΠΑ η Διασπορά μας της Ελλάδας και της Κύπρου αποτελούν success story”.

O κ. Φωτίου αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε νωρίτερα την Τετάρτη με τον Τζόναθαν Κόεν, για τον οποίο είπε πως έχει κάνει μια εξαιρετική δουλειά στο κυπριακό και την ειρήνη στην περιοχή. Είπε πως η Κύπρος είναι πυλώνας σταθερότητας για την περιοχή και προβλέψιμη δύναμη, ενώ με αφορμή την γεώτρηση της ΕΧΧΟΝ που θα αρχίσει σε λίγους μήνες, είπε πως «αναμένουμε από τις ΗΠΑ ότι η γεώτρηση θα προχωρήσει».

Ο Τζόναθαν Κόεν ευχαρίστησε τους οργανωτές για τη διάκριση και για όσα έχει μάθει για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο στις τακτικές συναντήσεις που είχε μαζί τους.

«Η ενημέρωσή σας και το πάθος σας με έκαναν να αντιληφθώ καλύτερα τα θέματα που αφορούν αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή», είπε ο Τζόναθαν Κόεν, καλώντας τους ομογενείς να μην χάσουν αυτό το πάθος.

Υπερήφανη γιατί είναι αυτή τη στιγμή η μόνη ελληνίδα στο Κογκρέσο, δήλωσε η Ντίνα Τάιτους, εγγονή Ελληνα μετανάστη που ήλθε στην Αμερική στις αρχές του 20ου αιώνα και εγκαταστάθηκε στη Τζόρτζια, όπου ο πατέρας της είχε εστιατόριο.

«Εκεί καθώς έτρωγαν τα μεσημέρι τοπικοί πολιτικοί απέκτησα το ενδιαφέρον για την πολιτική», είπε, δηλώνοντας υπερήφανη για την ελληνική της καταγωγή.

Η κ. Τάιτους αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε με άλλα μέλη του Κογκρέσου, με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, στην οποία συζήτησαν πως θα γίνουν ακόμη ισχυρότερες οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ.

Είπε πως έχει συνυπογράψει το νομοσχέδιο για την άρση του εμπάργκο όπλων σε βάρος της Κύπρου, καθώς και αυτό για την απαγόρευση της πώλησης F-35.

«Δεν ξέρω αν θα αλλάξει η αμερικανική εξωτερική πολιτική, αλλά είμαι ενθαρρυμένος από τις τοποθετήσεις μελών του Κογκρέσου», είπε ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ. Ο οποίος εξέφρασε επίσης ικανοποίηση γιατί όλες οι μεγάλες ομογενειακές οργανώσεις συμμετέχουν ως χορηγοί στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ.

Χρειαζόμαστε να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες γιατί το πρόβλημα της Κύπρου συνεχίζει να υπάρχει, είπε ο πρόεδρος του Αμερικανο-ελληνικού Ινστιτούτου, Νίκος Λαρυγγάκης.

Πρόσκληση να πολλαπλασιάσουμε, αλλά και να ενώσουμε τις προσπάθειες εξ αιτίας των κρίσιμων καταστάσεων, απηύθυνε ο υπεύθυνος της επιτροπής εθνικών θεμάτων της ΑΧΕΠΑ, Σάββας Τσίβικος.

«Κύπρος και Ελλάδα περνούν δύσκολες μέρες και πρέπει να καταβάλλουμε τη μεγίστη προσπάθεια», είπε ο κ. Τσίβικος, που παράλληλα έπλεξε το εγκώμιο του Τζόναθαν Κόεν, ως έντιμου συνομιλητή.

Ο πρόεδρος του Κυπρο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, Νίκος Νικολάου, εξέφρασε την ελπίδα αυτό να ήταν το τελευταίο συνέδριο. Αν ωστόσο δεν λυθεί το κυπριακό, ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρις ότους αποχωρήσει ο τελευταίος τούρκος στρατιώτης από την Κύπρο.

Ο Έντιο Μάνατος επανέλαβε πως η Τουρκία μετατρέπει την κατεχόμενη βόρεια Κύπρο σε ισλαμική φανταμενταλιστική οντότητα και οι 130.000 Τουρκοκύπριοι έχουν να αντιμετωπίσουν μισό εκατομμύριο έποικους από την Τουρκία.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Ανδρέας Παπαευριπίδης είπε πως πρέπει να επιδείξουμε ενότητα, επιμονή και αποφασιστικότητα, γιατί ο αγώνας συνεχίζεται.

Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Χάρης Λαλάκος και ο επιτετραμμένος της Κυπριακής πρεσβείας, Ανδρέας Νικολαϊδης.

ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ

Το μήνυμα ότι το κλίμα στην Ουάσιγκτον σε βάρος της Τουρκίας αλλάζει και πλέον μέλη του Κογκρέσου και αξιωματούχοι της κυβέρνησης αντιλαμβάνονται τα σοβαρά προβλήματα λόγω της στάσης του Ταγίπ Ερντογάν, έστειλαν βουλευτές και γερουσιαστές που μίλησαν στους αντιπροσώπους του 34ου Συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ. Ωστόσο οι εκτιμήσεις για το αν και πόσο θα αλλάξει η πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας ποίκιλαν.

Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε στο Καπιτώλιο, με συναντήσεις των αντιπροσώπων με περίπου 30 μέλη της Βουλής και έξι της Γερουσίας, στους οποίους τέθηκαν τα ζητήματα:

Tου αυξανόμενου εποικισμού των κατεχομένων, όπου – όπως είπαν οι Ομογενείς – ο Ερντογάν μέσω συνεχούς εποικισμού θέλει να μετατρέψει τα κατεχόμενα σε ισλαμική φανταμενταλιστική οντότητα.

Την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Το πάγωμα της πώλησης F-35 στην Τουρκία.

Μάλιστα καθώς την ίδια ώρα κατέθετε στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, μέλη του Κογκρέσου είπαν ότι θα του εγείρουν αυτά τα ζητήματα, όπως και έγινε.

«Παραμένω και σταθερός σας φίλος και υποστηρικτής γιατί ενδιαφέρομαι για τα αμερικανικά συμφέρονται και την ασφάλεια της περιοχής, είπε ο δημοκρατικός βουλευτής του Ρόουντ Αϊλαντ, Ντέιβιντ Σιτσιλίνε, τον οποίο οι οργανωτές βράβευσαν για τη συνεισφορά του.

Ο βουλευτής χαρακτήρισε μη φιλικό προς τις ΗΠΑ το καθεστώς Ερντογάν, ενώ είπε πως εργάζεται με άλλους συναδέλφους του στο Κογκρέσο για την περαιτέρω ενδυνάμωση της σχέσης των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Καθώς ο Ερντογάν απομακρύνεται συνεχώς από τη δημοκρατία, είναι καιρός οι δημοκρατικές δυνάμεις της περιοχής να συσπειρωθούν, είπε ο δημοκρατικός βουλευτής Τεντ Ντόιντς. Ο συμπρόεδρος της Ελληνοϊσραηλινής Συμμμαχίας στο Κογκρέσο αναφέρθηκε στο έργο της Ομάδας και στην προώθηση πριν δύο εβδομάδων δύο νομοσχεδίων για Κύπρο και Τουρκία.

Ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, μίλησε για μοναδική ευκαιρία που ανοίγεται, καθώς η Τουρκία πλέον με τον ίδιο τρόπο από την κυβέρνηση και μέλη του Κογκρέσου, εξ αιτίας της στάσης του καθεστώτος Ερντογάν.

Ο ίδιος δήλωσε ενθαρρυμένος που άκουσε από αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να μιλούν για χάραξη στρατηγικής για την Ανατολική Μεσόγειο. Είπε ότι στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής θα πρέπει να δημιουργηθούν νέες αναβαθμισμένες σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία, υποστηρίζοντας την ανάγκη υπογραφής Μνημονίων Συναντίληψης (MOU) μεταξύ Κύπρου – ΗΠΑ.

Αποκάλυψε επίσης ότι στο ίδιο πλαίσιο πρόκειται να καταθέσει σχέδιο νόμου στη Γερουσία για την άρση του εμπάργκο όπλων σε βάρος της Κύπρου.

Αναφορικά με το κυπριακό, είπε πως δεν μπορεί να επιτευχθεί επανένωση, όσο η Τουρκία συνεχίζει με τις προκλήσεις και τις απειλές κι όλα όσα κάνει.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

Ο ρεπουμπλικανός βουλευτής του Τέξας, Τεντ Πόε, είπε πως ο Ερντογάν που έγινε δικτάτορας και καταπιέζει το λαό του, τώρα στρέφετε σε άλλες περιοχές και απειλεί.

«Εχει αποστολή να εποικίσει πλήρως την Κύπρο με εποίκους και στρατεύματα», είπε, τονίζοντας ότι αυτό είναι παράνομο.

«Είναι ευθύνη των ΗΠΑ να πουν στον Ερντογάν να αφήσει τους Κύπριους να κυβερνήσουν οι ίδιοι τον τόπο τους», πρόσθεσε.

Ο δημοκρατικός βουλευτής Νέας Ιερσέης, Φρανκ Παλόν, αν και συμφώνησε με τη νέα προσέγγιση των Ομογενών, να κρούσουν τον κίνδυνο του κινδύνου στον Τραμπ με την απειλή ισλαμοποίησης της Κύπρου, αμφέβαλε για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης Τραμπ, που την χαρακτήρισε αλλοπρόσαλλη. Την ίδια στιγμή σημείωσε ότι η ηγεσία του Κογκρέσου είναι αδύναμη.

Ο Κώστας Μπιλιράκης είπε πως η Ελλάδα έχει αναβαθμιστεί σε στρατηγική σύμμαχο των ΗΠΑ και Κύπρος και Ελλάδα μαζί έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία για τους αμερικανούς. Ο ρεπουμπλικανός βουλεευτής της Φλόριδας καταδίκασε τις τουρκικές απειλές σε Αιγαίο και Κύπρο, τις οποίες χαρακτήρισε σοβαρές και θα τις θέσει στον υπουργό Εξωτερικών.

Προέτρεψε τους ομογενείς να συνεχίσουν τον αγώνα και στις επαφές τους να θυμίζουν προσωπικές ιστορίες από την εισβολή και κατοχή.

Εκτός ελέγχου χαρακτήρισε τον Ερντογάν η δημοκρατική βουλευτής Κάρολιν Μαλόνι, που τόνισε ότι ακόμη τα μέλη του Κογκρέσου πιέζουν για απαντήσεις, στο γιατί σταμάτησε η δίωξη φρουρών του που πέρυσι ξυλοκόπησαν ειρηνικούς διαδηλωτές στην Ουάσιγκτον.

Τόνισε επίσης πως δεν θα πρέπει να δοθούν στην Τουρκία F-35 γιατί θα αποτελούν απειλή για την Ελλάδα και όλη την περιοχή.

Η Κύπρος όχι μόνο είναι στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ, αλλά μοιραζόμαστε και κοινές αξίες, είπε η ρεπουμπλικανή βουλευτής Ιλιάνα Ρος Λετινεν, υποστηρίζοντας την περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών, με στόχο την ασφάλεια στην περιοχή και τη συνεργασία στα ενεργειακά.

Η βουλευτής υποστήριξε την άρση του εμπάργκο σε βάρος της Κύπρου και την απαγόρευση της πώλησης F-35 στην Τουρκία, ενώ για το κυπριακό σημείωσε ότι η λύση πρέπει να μην περιλαμβάνει αναχρονιστικές εγγυήσεις, παρεμβατικά δικαιώματα και παρουσία ξένων στρατευμάτων.

Ανήσυχος για τα επικίνδυνα παιγνίδια του Ερντογάν στην περιοχή, δήλωση ο ηγέτης της μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, Έλιοτ Ενγκελ.

«Ο Ερντογάν έχει γίνει υπερόπτης. Πρέπει ο υπουργός Εξωτερικών να καταλάβει ότι οι ΗΠΑ οφείλουν να σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου και να συμβάλλουν στον τερματισμό της τουρκικής κατοχής».

Ο κ. Ενγκελ επίσης υπογράμμισε τη σημασία των στενών σχέσεων Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Η ηγέτης της μειοψηφίας στη Βουλή, Νάνσι Πεελόσι, υπογράμμισε ότι η διαίρεση της Κύπρου έχει διαρκέσει πολύ καιρό και πρέπει να τερματιστεί και κάλεσε την τουρκική να συμβάλει στον τερματισμό της παράνομης κατοχής.

Ο Ερντογάν προωθεί τον Ισλαμικό φανταμενταλισμό στα κατεχόμενα, κάτι που δεν είναι καλό ούτε για τους Ελληνοκύπριους, ούτε για μετριοπαθή μερίδα της  τουρκοκυπριακής κοινότητας, είπε ο δεύτερος στην ιεραρχία των Δημοκρατικών, βουλευτής Νέας Υόρκης, Τζο Κράουλι. Ο οποίος τόνισε ότι η συνεχιζόμενη κατοχή και διαίρεση της Κύπρου δεν μπορεί να γίνει ανεκτή στον 21ο αιώνα.

Κάποια μέρα θα επανενωθεί η Κύπρος κι αυτό θα γίνει επειδή το επιτρέψουν οι γεωστρατηγικές συγκυρίες, αλλά και γιατί εσείς ερχόμενοι εδώ κάθε χρόνο κρατάτε το ζήτημα ζωντανό, είπε ο δημοκρατικός βουλευτής Μέριλαντ, Τζον Σαρμπανης, που προέτρεψε να συνεχιστεί η εμπλοκή της γενιάς. Μίλησε θερμά για την Αμερικανο-ισραηλινή Συμμαχία στο Κογκρέσο ενώ υποστήριξε ότι αρχίζει να αλλάζει το κλίμα σε βάρος της Τουρκίας.

Ο ρεπουμπλικανός βουλευτής Νέας Ιερσέης, Κρις Σμιθ στάθηκε στην διαχρονική  αναξιοπιστία της Τουρκίας, υπενθυμίζοντας τους εκβιασμούς με κλείσιμο της βάσης του Ινσιρλικ αν περνούσε η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Είπε ότι δεν πρέπει να δοθούν F-35 στην Τουρκία γιατί θα χρησιμοποιηθούν εναντίον των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Είπε πως λόγω των μεγάλων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών, η Τουρκία θα πρέπει να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των χωρών «ιδιαίτερης ανησυχίας» και στην περίπτωση αυτή θα υποστεί κυρώσεις.

Οχι στην πώληση F-35 είπε κι ο δημοκρατικός βουλευτής της Καλιφόρνιας, Μπραντ Σέρμαν, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο αντίκειται στα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ. Ζήτησε ακόμη την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Ο Μπραντ Σέρμαν θύμισε πως πολλοί στο παρελθόν όταν ασκείτο κριτική στην Τουρκία δυσανασχετούσαν, λέγοντας ότι είναι καλή σύμμαχος με κατανόηση, παρότι «μας πούλησε στο πόλεμο του Ιράκ. Σήμερα είναι οι ίδιοι που εκφράζουν ανησυχίες», ανέφερε.

Ο δημοκρατικός βουλευτής Νέας Υόρκης Τομ Σουάζι άσκησε σφοδρή κριτική στην στάση που κρατά η Τουρκία έναντι των ΗΠΑ και τις προκλήσεις της σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας.

Ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν είπε πως δεν πρέπει να επιτραπεί στην Τουρκία να έχει παρεμβατικά δικαιώματα και στρατεύματα στην Κύπρο, ενώ κατήγγειλε την τεράστια δημογραφική αλλαγή που συντελείται στα κατεχόμενα με τις συνεχείς μεταφορές εποίκων, τους οποίους δεν θέλουν οι Τουρκοκύπριοι.

Είπε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει την Τρίτη το κυπριακό και με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και υποστήριξε ότι θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαριστεί το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Τέλος είπε πως θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις για να σταματήσουν οι τουρκικές απειλές και προκλήσεις στην Κύπρο και στο Αιγαίο, ενώ υποστήριξε να αρθεί η απαγόρευση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο.

Σε σχέση με την Ελλάδα είπε πως προχωρά το θέμα της αναβάθμισης των F-16, ενώ εξέφρασε ανησυχία για την πώληση F-35 στην Τουρκία, που επιθυμεί να αγοράσει ρωσικούς πυραύλους S-400.

«Αν είσαι σύμμαχος δεν μπορεί να το έχεις δίπορτο. Εχοντας και τα δύο προηγμένα συστήματα μπορείς να γνωρίζεις τις αδυναμίες τους», είπε χαρακτηρίζοντας το επικίνδυνο για την ασφάλεια των ΗΠΑ. Μάλιστα έδωσε χαρακτήρα επείγοντος, αφού η πρώτη μεταφορά γίνεται στα μέσα Ιουνίου.

«Είναι θέμα για την ασφάλεια των ΗΠΑ, της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου».

ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ

Ανοίγοντας τις εργασίες του συνέδριου, στο Trump International, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ είπε ότι βρισκόμαστε για ακόμη μία χρονιά στην Ουάσιγκτον, επειδή πρέπει  να το κάνουμε.

«Είναι σημαντικό να βλέπουμε τα μέλη του Κογκρέσου, πολλά από τα οποία είναι νέα και να τα ενημερώσουμε για το κυπριακό», είπε, υπογραμμίζοντας τη σημασία των 34 εκδηλώσεων για την οικονομική ενίσχυση μελών του Κογκρέσου. Που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι.

«Μέρος της δουλειάς μας είναι να υποστηρίζουμε αυτούς που μας βοηθούν και να προσπαθούμε να εκλέξουμε φίλους μας».

Αναφέρθηκε στην ανάγκη νέας στρατηγικής που να στοχεύει στην ανάδειξη της προσπάθειας της Τουρκίας να δημιουργήσει στα κατεχόμενα ένα ισλαμικό φανταμενταλιστικό κράτος.

«Ο Τραμπ δεν ειναι πολιτικός και ελπίζουμε ότι μπορεί να καταλάβει το μήνυμα. Η γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή αλλάζει και υπάρχουν ελπίδες ότι θα μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε».

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Ανδρέας Παπαευριπίδης ενημέρωσε για τις βρετανικές θέσεις στο κυπριακό. Είπε ότι οι σχέσεις με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με τον Ντέιβιντ Κάμερον. Χαρακτήρισε θετικές τις απόψεις του υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον για το ζήτημα των εγγυήσεων, ενώ άσκησε κριτική στον Αλαν Ντάνκαν, ο οποίος σε πρόσφατη συνάντηση με την ηγεσία της κυπριακής παροικίας της Αγγλίας, είχε επικρίνει τον πρόεδρο Αναστασιάδη για την αποτυχία στο Κραν Μοντανά.

«Μετά από πολλή συζήτηση τελικά παραδέχθηκε ότι οι Τούρκοι δεν ήταν έτοιμοι», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της Συντονισμένης Προσπάθειας Ελλήνων Εντι Μάνατος αναφέρθηκε στον εποικισμό των κατεχομένων, τονίζοντας ότι με βάση τις πληροφορίες από Τουρκοκύπριους, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από αυτλή που νομίζαμε.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που στηρίζονται σε πραγματικά στοιχεία, υπάρχουν 500.000 άτομα από την Τουρκία στο ψευδοκράτος. Η προσπάθεια του Ερντογάν να ισλαμοποιήσει πλήρως τα κατεχόμενα είναι ένα θέμα που θα πρέπει να αναδειχθεί στον Τραμπ γιατί στοχεύει ακριβώς σ’ αυτά που ο ίδιος πιστεύει», είπε ο κ. Μάνατος.

Ο πρόεδρος του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου, Νίκος Λαρυγγάκης είπε πως χρειάζεται να επιμείνουμε στην άσκηση πιέσεων προς την κυβέρνηση και το Κογκρέσο. Αναφέρθηκε στην αυξημένη κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων σε βάρος της Κύπρο και της Ελλάδας και την πολιτική των κανονιοφόρων που ασκεί στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μίλησαν επίσης, ο εκτελεστικός διευθυντής της ΑΧΕΠΑ, Βασίλης Μοσαϊδης, ο βουλευτής Χάρης Θεοχάρης και οι δήμαρχοι των κατεχόμενων πόλεων.

Πέραν της ενημέρωσης από τον προεδρικό επίτροπο Αποδήμων και Ανθρωπιστικών Θεμάτων, στο συνέδριο μίλησαν ο επιτετραμμένος της ελληνικής πρεσβείας Αλέξης Μητσόπουλος, ο επιτετραμμένος της κυπριακής πρεσβείας Ανδρέας Νικολαϊδης, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών Τζόναθαν Κόεν, ο εκτελών χρέη συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ενεργειακά, Τζον Μακάρικ κ.α.

Στις στενές σχέσεις της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής με την Ελλάδα και την Κύπρο, αναφέρθηκε ο επικεφαλής διεθνών υποθέσεων της AJC, Τζέισον Άιζακσον, που καταδίκασε τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου. Παράλληλα μίλησε για τις κοινές διαφωτιστικές προσπάθειες της Αμερικανο-εβραϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) στο Κογκρέσο, για την προώθηση της κατάργησης «του αναχρονιστικού εμπάργκο Όπλων σε βάρος της Κύπρου».

Τέλος υπενθύμισε την περυσινή παρουσία στο Παγκόσμιο Φόρουμ της AJC του προέδρου Αναστασιάδη, τον οποίο εξήρε για την μεγάλη βελτίωση των σχέσεων Κύπρου – Ισραήλ.

Τον κ. Άιζακσον παρουσίασε ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC, Εντι Ζεμενίδης, σημειώνοντας το ρόλο που διαδραμάτισε η AJC στην βελτίωση στο σημερινό τους επίπεδο των σχέσεων του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Πριν 25 χρόνια Ελλάδα και Ισραήλ αν και είχαν διπλωματικές σχέσεις δεν είχαν ανταλλάξει πρέσβεις», υπενθύμισε ο κ. Ζεμενίδης, που μίλησε θερμά για τον εκτελεστικό διευθυντή της οργάνωσης Ντέιβιντ Χάρις. Αναφέρθηκε τέλος στις κοινές αξίες που ενώνουν τους Ελληνες και τους Εβραίους.

Το χαιρετισμό του προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης μετέφερε στο 34ο Συνέδριο της ΠΣΕΚΑ ο Προεδρικός Επίτροπος Ανθρωπιστικών Θεμάτων και Αποδήμων, Φώτης Φωτίου.

Όπως είπε στο χαιρετισμό του, η παρουσία του στο συνέδριο στοχεύει στο να εμπλακεί σε ειλικρινή και ανοιχτή συνομιλία με όλους, πάνω στο πως η πολύτιμη προσφορά των Αποδήμων στην υπεράσπιση της Κύπρου, θα δημιουργήσει νέες συνέργειες για την προώθηση των συμφερόντων του Ελληνισμού. Ενώ αναφερόμενος στις σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ είπε πως έχουν εισέλθει σε νέα και πρωτοφανή εποχή.

Το βράδυ, τους αντιπροσώπους δεξιώθηκε στην πρεσβευτική κατοικία, ο επιτετραμμένος της κυπριακής πρεσβείας, Ανδρέας Νικολαϊδης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής, Εντ Ρόις, ο επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, ο πρώην γερουσιαστής Πολ Σαρμπανης και ο βουλευτής Τζον Σαρμπάνης.

 

Πηγή:greeknewsonline.com