Κρίσιμες οι προσεχείς ώρες για το μέλλον των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Κρίσιμες είναι οι προσεχείς ώρες για το αποκαλούμενο και “Μακεδονικό”,  καθώς Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ καλούνται να αποφασίσουν εάν οι μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις των δύο κυβερνήσεων για το όνομα των Σκοπίων θα καταλήξουν θετικά ή θα πέσουν στο κενό.

Βασική προϋπόθεση για οριστική συμφωνία, είναι να αποδεχθεί ο κ. Ζάεφ στις (τηλεφωνικές;) συνομιλίες που θα έχει με τον κ. Τσίπρα το erga omnes και μάλιστα με αλλαγή του Συντάγματος. Ο,τι δηλαδή -κατά τις πληροφορίες- δεν δεσμεύτηκε ο Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη, αλλά ούτε και στις Βρυξέλλες, όπου λέγεται πως είπε ότι δεν μπορεί αυτός να πάρει μια τόσο σημαντική απόφαση.

Οι εξελίξεις από δω και πέρα και μέχρι τη συνάντηση των Πρεσπών, αν υπάρξει οριστική συμφωνία, θα είναι καταιγιστικές, καθώς εις μεν την Αθήνα η συμφωνία θα πρέπει να λάβει ενισχυμένη πλειοψηφία στη Βουλή (μιας και ο κ. Τσίπρας για πολύ σοβαρό αυτό εθνικό θέμα απέφυγε να πάει σε δημοψήφισμα) εις δε τα Σκόπια να εγκριθεί η συμφωνία από το λαό με δημοψήφισμα.

Τα ονόματα που έχει προτείνει ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, αλλά και όσα άλλα “έπεσαν” στο τραπέζι κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων, ίσως αποδειχθούν “καμμένα” και βρεθούμε αντιμέτωποι ένα όνομα που θα αποτελέσει έκπληξη.

Πληροφορίες από πλευράς Παμμακεδονικών Οργανώσεων, αλλά και θεσμικών φορέων της Ομογένειας, κάνουν λόγο για “άνευ προηγουμένου κινητοποιήσεις” που προετοιμάζουν στην Ελλάδα προκειμένου να διατρανώσουν για μία ακόμη φορά την αντίδραση της Ομογένειας (αλλά και της μεγάλης πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού, όπως φαίνεται στις διάφορες έρευνες) σε οριστική ονομασία της ΦΥΡΟΜ, που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία.

Όπως έλεγαν στην Panhellenic Post ομογενειακοί παράγοντες, “ποτέ δεν θα δεχθούμε οριστική ονομασία για τα Σκόπια με παραχώρηση του ελληνικού ονόματος Μακεδονία, γιατί αυτό θα σημαίνει και παραχώρηση της Ιστορίας μας ενώ θα συντηρεί τις α λυτρωτικές βλέψεις των Σκοπιανών κατά της Ελλάδος,  ακόμη και εάν αλλάξουν το Σύνταγμά τους. Το αλλάζουν -ίσως- σήμερα, όπως μπορούν να το ξανα-αλλάξουν μεθαύριο”, έλεγαν χαρακτηριστικά.

Πρόσθεταν, μάλιστα και το επιχείρημα ότι από τη στιγμή που “ο Ερντογάν αμφισβητεί τη συνθήκη της Λωζάνης, ποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι κάτι παρόμοιο δεν θα κάνουν στο μέλλον και οι Σκοπιανοί με όποιες διεθνείς “εξασφαλίσεις” κι αν λάβει η γενέτειρα;”

Πάντως, όλα παραμένουν ανοικτά, και σύμφωνα με δημοσίευμα του ομογενειακού Νέου Κόσμου, <το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» (Republika Severna Makedonija) εμφανίζεται να κερδίζει έδαφος μετά τις συνομιλίες της Νέας Υόρκης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι συμφωνία υπήρξε και ως προς τη γλώσσα, που θα είναι «Μακεδονική», ενώ τα αρχικά της ΠΓΔΜ για τις διεθνείς συναλλαγές θα είναι ΜΚ>.

“Σκόπελοι” υπάρχουν πολλοί και επί του πρακτικού μέρους της συμφωνίας,  με σημαντικότερο εκείνον που προβλέπει -πριν μάλιστα εγκριθεί η συμφωνία από την ελληνική Βουλή και το λαό των Σκοπίων- την αποστολή δεσμευτικής ελληνικής επιστολής προς το ΝΑΤΟ με την οποία θα αίρεται επί της ουσίας το “βέτο¨, ώστε στη Σύνοδο Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Στόχος, στις 11-12 Ιουλίου να λάβουν τα Σκόπια επίσημη πρόσκληση για να παρευρεθούν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Η Αξιωματική αντιπολίτευση της ΝΔ έχει καταστήσει γνωστό ότι καμία δέσμευση ελληνική δεν θα αποδεχθεί πριν  ολοκληρωθούν οι διαδικασίες -ακόμη και το δημοψήφισμα των Σκοπίων, ενώ παρά τις “εσωτερικές” διεργασίες, ακόμη δεν είναι βέβαιο αν η Κυβέρνηση μπορεί να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή σε περίπτωση που δεν συμπράξει η Νέα Δημοκρατία.