Δημοσίευμα θέλει τον Οικουμενικό Πατριάρχη να ζητά την παραίτηση του Δημητρίου

Αθήνα.- Την πληροφορία ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, απήθυνε έκκληση στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο να παραιτηθεί και ο τελευταίος αρνήθηκε, δημοσιεύει η ομογενειακή εφημερίδα Εθνικός Κήρυξ, στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Όπως γράφει ο συντάκτης της Θεόδωρος Καλμούκος επικαλούμενος πληροφορίες του,  “…ο Πατριάρχης ζήτησε επίσημα την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου εν Συνόδω, αλλά ο Αρχιεπίσκοπος είπε όχι. Τόνισε ότι θέλει να συνεχίσει για να λύσει τα προβλήματα της Αρχιεπισκοπής”.

Μάλιστα, κατά το δημοσίευμα πάντα, υπήρξε κατ’ ιδίαν συνάντηση Πατριάρχη – Αρχιεπισκόπου πριν από τη Σύνοδο ενώ το θέμα έθεσε ο κ. Βαρθολομαίος  στη Σύνοδο επίσημα, καλώντας τους αρχιερείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αναφορικά με τα λεχθέντα κατά την αποφοίτηση της Θεολογικής Σχολής περί «αυτοκεφαλίας», ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είπε ότι δεν άκουσε τι ελέχθη διότι δεν λειτουργούσαν καλά τα μικρόφωνα.

Επίσης, στη Σύνοδο διαβάστηκε η έκθεση της Pricewaterhouse για τον Αγιο Νικόλαο επί της οποίας διεξήχθη ζωηρή συζήτηση από τους συνοδικούς, που επισήμαναν αντιφάσεις σ’ αυτή. Ερωτηθείς γιατί δεν συνεχίζονται οι εργασίες ανοικοδόμησης, είπε ότι δεν υπάρχουν χρήματα.

Ο Πατριάρχης πήρε το λόγο και τόνισε ότι οι άνθρωποι δεν δίνουν χρήματα διότι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους.

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες που επικαλείται ο «Ε.Κ.»,  αναφέρουν ότι υπάρχουν κάποιοι ιεράρχες από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, οι οποίοι συμβουλεύουν τον Αρχιεπίσκοπο να μην παραδώσει την παραίτησή του, διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε και τη δική τους αποχώρηση.

Σε περίπτωση που επιμείνει ο Αρχιεπίσκοπος -γράφει ο Εθνικός Κήρυξ- να μην υπακούσει στο κέλευσμα του Οικουμενικού Πατριάρχη και της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου, η μόνη επιλογή που απομένει πλέον είναι να γίνει εκλογή να του δοθεί μία άλλη Μητρόπολη από το Συνταγμάτιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στη συνέχεια να προχωρήσει η Σύνοδος σε εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής.

ΣΧΟΛΙΟ ΡΗΡ: Πρέπει να ειπωθεί ότι, εάν το ρεπορτάζ του Εθνικού Κήρυκα απηχεί τα πραγματικά γεγονότα, από σύμπτωση ή από συνήθεια, αυτή είναι η τρίτη παραίτηση Αρχιεπισκόπου Αμερικής, την οποία ζητά ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Έτσι, τείνει να γίνει παράδοση επί της πατριαρχίας Βαρθολομαίου οι Αρχιεπίσκοποι Αμερικής να οδηγούνται σε παραίτηση! Η αρχή έγινε με τον Μακαριστό Ιάκωβο και ακολούθησε μία περίπου τριετία από την ενθρόνισή του,  ο Σπυρίδωνας. Τώρα ήλθε, ως φαίνεται, η σειρά του Γέροντος Αμερικής Δημητρίου.

Σχήμα λόγου: Όχι, “Πάνω” από τον κ. Βαρθολομαίο δεν υπάρχει κανείς για του ζητήσει τη δική του παραίτηση…

Ο Δημήτριος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής εκλέχτηκε στις 19 Αυγούστου 1999, από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ενθρονίσθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1999 στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος στη Νέα Υόρκη.

πηγή: ekirikas.com

Φωτογραφία: DIMITRIOS PANAGOS