Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο της ΕΕ

Ουάσινγκτον.- Η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να αναγγείλει την επιβολή δασμών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Ευρώπη ήδη σήμερα Πέμπτη, παραμονή της ημέρας που εκπνέει η προσωρινή εξαίρεση που παραχώρησε η Ουάσινγκτον στην ΕΕ, έγραψε η εφημερίδα The Wall Street Journal την Τετάρτη.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές ενήμερες σχετικά, τόνισε ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να αφήσει την περίοδο εξαίρεσης να λήξει. Μια συμφωνία της ύστατης στιγμής είναι ακόμη εφικτή, αλλά ελάχιστα πιθανή, κατά τις πηγές της αμερικανικής εφημερίδας (1).

Ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε τον Μάρτιο την επιβολή επιπρόσθετων δασμών 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο, πριν παραχωρήσει μια προσωρινή εξαίρεση από το μέτρο σε ορισμένους συμμάχους των ΗΠΑ.

Η προσωρινή εξαίρεση από την οποία ωφελήθηκε η ΕΕ λήγει την Παρασκευή 1η Ιουνίου και οι Ευρωπαίοι δεν παύουν τις τελευταίες εβδομάδες να αξιώνουν τη μόνιμη εξαίρεσή τους.

Όμως την Τρίτη, η ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ έκρινε πως είναι απίθανο οι ΗΠΑ να παραχωρήσουν στην ΕΕ μόνιμη εξαίρεση από τους δασμούς τους στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγουν και πρόσθεσε ότι στην καλύτερη περίπτωση, περιμένει να συναφθεί συμφωνία για την επιβολή «ποσοστώσεων» στις ευρωπαϊκές εισαγωγές με τους Αμερικανούς.

Την Τετάρτη στο Παρίσι, οι ΗΠΑ συνέχισαν να κωφεύουν στις εκκλήσεις για την υπεράσπιση του πολυμερούς διεθνούς εμπορικού συστήματος, που απηύθυναν η Γαλλία και οι άλλες χώρες μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνόδου του.

Απόδειξη της έντασης, το ότι η αμερικανική κυβέρνηση μπλόκαρε τη δημοσιοποίηση του τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου του ΟΟΣΑ, που καταδίκαζε ρητά τον προστατευτισμό.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εισηγήθηκε την επανίδρυση του διεθνούς πολυμερούς συστήματος εμπορίου και τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), που διευθετεί τα διεθνή εμπορικά ζητήματα αλλά βρίσκεται πολύ συχνά στο στόχαστρο της κυβέρνησης Τραμπ.

«Οι απειλές περί εμπορικού πολέμου δεν επιλύουν τίποτε», επισήμανε επιτιμητικά ο Μακρόν.

Νωρίτερα ο Ουίλμπουρ Ρος, ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου, είχε δώσει τον τόνο εξαπολύοντας επίθεση ενάντια στη βραδύτητα των πολυμερών διεθνών οργανισμών και στηλιτεύοντας «την ατελείωτη φλυαρία» στις πολυμερείς συνόδους.

πηγή:ΑΠΕ