Βούτσης: Σε 1 – 2 μέρες αναμένονται εξελίξεις με την ΠΓΔΜ

Αθήνα.- Μόνο εφόσον εκπληρωθούν όλοι οι όροι της συμφωνίας αυτή θα επικυρωθεί από την Ελληνική Βουλή, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Βούτσης δήλωσε αισιόδοξος ότι θα ξεπεραστούν οι ενστάσεις στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ και η συμφωνία, η οποία δεν θα παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές που συγκροτούν την εθνική θέση της Ελλάδας, θα προχωρήσει προς όφελος της Βαλκανικής.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, είπε πως «είναι πολύ θετική εξέλιξη το γεγονός ότι συνομιλούν οι υπουργοί Εξωτερικών και οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, αμέσως ή εμμέσως, και οι διαρροές ότι είναι πολύ κοντά σε μια συνολική συμφωνία.

Για τις διαφωνίες Ιβάνοφ

»Είναι φανερό ότι εξελίσσεται μια αντιπαράθεση στην ανώτατη ηγεσία της ΠΓΔΜ. Η ελληνική πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση τα παρακολουθεί με ψυχραιμία όλα αυτά, και οι διεθνείς παράγοντες παρακολουθούν όσα εξελίσσονται.

»Ευελπιστώ, και θα πρέπει να εργαστούμε, για να ξεπεραστούν οι όποιες σοβαρές ενστάσεις και τα όποια βέτο, έτσι ώστε να δρομολογηθεί μια συμφωνία, της οποία η κατάληξη θα κυρωθεί τους επόμενους μήνες και θα αποτελεί μια καινούργια αρχή για τις σχέσεις των δύο χωρών και για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές του προέδρου της γειτονικής χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ ότι διαφωνεί με τη χρήση της νέας ονομασίας έναντι όλων.

«Είμαι αισιόδοξος ότι παρά τις διαφαινόμενες ισχυρές αντιστάσεις στην ΠΓΔΜ, εφόσον υπάρξει μια συμφωνία – όπως διαφαίνεται – ότι αυτή θα προχωρήσει», είπε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών τις επόμενες 24 έως 48 ώρες, η οποία θα δώσει το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν εξελίξεις.

«Νομίζω πως εφόσον γίνει αυτή η τηλεπικοινωνία, θα υπάρξει το πράσινο φως για να ξεκινήσουν πολύ γρήγορα εξελίξεις που θα δρομολογήσουν μια λύση κοινά αποδεκτή και προς το συμφέρον της χώρας μας», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

H κύρωση στη Βουλή

Ο Πρόεδρος της Βουλής ρωτήθηκε πότε μια τέτοια συμφωνία θα έρθει στη Βουλή, αν θ’ απαιτηθεί ενισχυμένη πλειοψηφία και αν θα επιβληθεί κομματική πειθαρχία. «Σίγουρα, επειδή θα πρόκειται για κύρωση συμφωνίας η οποία θα έχει και διεθνή πτυχή και εγγυήσεις, θα έρθει στη Βουλή στη φάση της τελικής της συνομολόγησης», είπε.

Και υπογράμμισε ότι αυτό θα γίνει εφόσον έχουν εκπληρωθεί όλες οι προϋποθέσεις που θα έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του οδικού χάρτη, δηλαδή η συμφωνία θα πάει προς κύρωση στη Βουλή «με όλες τις προϋποθέσεις πλήρως εφαρμοσμένες».

Πάντως, δεν απέκλεισε να γίνει στη Βουλή συζήτηση για μια καταρχήν συναίνεση που θα δρομολογεί την εκκίνηση αυτής της τελικής φάσης. Σε κάθε περίπτωση επισπεύδουσα είναι η κυβέρνηση.

Επανέλαβε την εκτίμηση ότι «στην κύρωση αυτής της συμφωνία, θα υπάρξει ευρύτατη πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή. «Συνταγματική πρόνοια για 180 ψήφους δεν υπάρχει, πλην όμως για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όσο πιο ευρεία θα είναι αυτή η πλειοψηφία τόσο το καλύτερο για όλους», είπε ο κ. Βούτσης.

Για την στάση των ΑΝΕΛ

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να δοθεί στην ΠΓΔΜ προενταξιακό καθεστώς στο ΝΑΤΟ χωρίς να έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όλα αυτά τα θέματα θ’ απαντηθούν, με μεγάλη σαφήνεια, στα κείμενα που θα συμφωνηθούν και που δεν θα παραβιάζουν τις κόκκινες γραμμές που συγκροτούν την εθνική θέση.

Ως προς τη διαφωνία των ΑΝΕΛ, είπε ότι σέβεται την άποψή τους, η οποία είναι άποψη στη βάση των αρχών τους, και εκτίμησε ότι θα πολιτευτούν με τρόπο που δεν θα δημιουργεί θέματα κυβερνητικής συνοχής.

Ταυτόχρονα, όμως, δεν παρέλειψε να διατυπώσει τη γνώμη πως όσοι επιμείνουν μέχρι τέλους πως η Μακεδονία είναι μια και είναι Ελληνική, και άρα δεν έχει δικαίωμα στη σύνθετη ονομασία η ΠΓΔΜ, αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας, πολύ περισσότερο που γίνεται προσπάθεια για σύνθετη ονομασία που θα βάζει τέλος σε οποιοδήποτε αλυτρωτικό πλαίσιο, για λύση που δεν θα υπερβαίνει τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει η Ελλάδα.

πηγή: in.gr