Δ.Τζανακόπουλος: Περιμένουμε από τον Ζάεφ να κάνει το αποφασιστικό βήμα

Αθήνα.- Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει από τον κ. Ζάεφ να κάνει το αποφασιστικό βήμα για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, η μπάλα βρίσκεται στο δικό τους τερέν», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, για τη διαπραγμάτευση σχετικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Τόνισε ότι δεν μπορεί να προεξοφλήσει τον χρόνο επικοινωνίας των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, και της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ και σημείωσε πως «δεν έχει συμφωνηθεί τίποτε μέχρι να συμφωνηθούν όλα».

«Την προηγούμενη Κυριακή στις Βρυξέλλες» εξήγησε ο κ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό KONTRA Channel, «υπήρξε μία επιτυχημένη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στην οποία κατέληξαν στο γενικό περίγραμμα της συμφωνίας.»

» Αυτή τη στιγμή η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια των δύο πρωθυπουργών, ωστόσο αυτό που αναμένουμε είναι από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ να κάνει το αποφασιστικό βήμα, έτσι ώστε να προχωρήσουμε τελικά σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, την οποία από ότι φαίνεται και οι δύο χώρες επιδιώκουν».

«Ωστόσο ο κ. Ζάεφ πρέπει να ολοκληρώσει τις αναγκαίες πολιτικές ενέργειες και στο εσωτερικό της χώρας του και αυτό είναι εκείνο που αναμένουμε» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα μέχρι να συμφωνηθούν όλα

Σε ερώτηση αν έχουν συμφωνηθεί όλα και μένουν οι τελικές υπογραφές ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε: «Δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα μέχρι να συμφωνηθούν όλα. Αυτή τη στιγμή αναμένουμε από την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ να κάνει το αποφασιστικό βήμα και να αποδεχθεί τη συμφωνία.»

» Φυσικά, κατά τη διάρκεια των τεχνικών διαπραγματεύσεων όλα όσα συμφωνούνται αποτυπώνονται και γραπτώς. Αυτό που αναμένουμε είναι η επικοινωνία μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, η οποία αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προεξοφληθεί ως προς τον χρόνο τον οποίο θα γίνει».

Σχετικά με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ο κ.Τζανακόπουλος επισήμανε: «Ο κ. Κοτζιάς βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει κάνει μια εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη δουλειά για περισσότερους από 4 μήνες και την προηγούμενη Κυριακή κατάφερε και κατέληξαν με τον υπουργό των Εξωτερικών της ΠΓΔΜ σε μια τεχνική επί της αρχής συμφωνία. Από εκεί και πέρα το ζήτημα των πολιτικών αποφάσεων αφορά τους πρωθυπουργούς. Ορθώς ο κ. Κοτζιάς είπε πως σε ότι αφορά τις συζητήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών οι δύο έχουν καταλήξει και έχουν ολοκληρώσει το έργο το οποίο έπρεπε να κάνουν».

Σε ερώτηση για τη στάση της αντιπολίτευσης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως εφόσον υπάρξει συμφωνία θα δυσκολευτούν πάρα πολύ και η Νέα Δημοκρατία και οποιοσδήποτε άλλος από την πλευρά της αντιπολίτευσης να βρουν έναν λόγο για να μην την ψηφίσουν.

«Θα πρόκειται για μία συμφωνία η οποία θα διασφαλίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα της χώρας, θα διασφαλίζει την ολοκλήρωση της μετάβασης σε μια νέα ονομασία για τη γειτονική χώρα και αυτό γίνεται με πολύ συγκεκριμένους τεχνικούς και δεσμευτικούς όρους», υπογράμμισε.

Να τοποθετηθούν ξεκάθαρα η Ν.Δ και ο κ. Μητσοτάκης

Στις κατηγορίες της ΝΔ ότι η κυβέρνηση πάει να «δώσει» το όνομα για να «πάρει» χρέος, απάντησε ως εξής:

«Σε καμία περίπτωση δεν σχετίζονται οι δύο ξεχωριστές διαπραγματεύσεις. Μου κάνει πραγματικά εντύπωση το γεγονός ότι η ΝΔ χρησιμοποιεί αυτού του τύπου την αντιπολιτευτική ρητορική, τη στιγμή που θα έπρεπε να τοποθετείται με πολύ μεγαλύτερη υπευθυνότητα και στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, αλλά και στο ζήτημα του ονοματολογικού».

Για τον πρόεδρο της ΝΔ είπε ότι προσπαθεί να ξεφύγει από το δικό του πολιτικό αδιέξοδο λέγοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης επί περίπου πέντε μήνες τώρα έχει αλλάξει τρεις ή τέσσερις φορές θέσεις. Καλούμε τη ΝΔ να τοποθετηθεί, επιτέλους, επί της αρχής στο ζήτημα και να μην προσπαθεί να βρίσκει τρόπους ώστε να διαφεύγει της πολιτικής τοποθέτησης».

Από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης έχουμε πει από την αρχή με όλη τη δυνατή σαφήνεια ότι εμείς λειτουργούμε στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης στη βάση μιας εθνικής γραμμής, όπως αυτή διαμορφώθηκε από το 2008, και αυτό θα ολοκληρώσουμε για να μπορέσουμε επιτέλους να απαλλάξουμε τη χώρα μας από το βάρος ενός ανοιχτού διπλωματικού θέματος, το οποίο ταλαιπωρεί την Ελλάδα και τη ΠΓΔΜ».