Το όνομα του ήρωα της αμερικανικής εργατικής τάξης Λούη Τίκα σε δρόμο του Κολοράντο κα άγαλμα

Σταύρου Μαρμαρινού

από την Greek News

Διπλή τιμή και διπλή επιτυχία. Όχι μόνο θα τοποθετηθεί το άγαλμα του Κρητικού στην καταγωγή, Λούη Τίκα κοντά στην περιοχή της πολιτείας Κολοράντο (ΗΠΑ), όπου τον δολοφόνησαν κατά τις απεργίες των ανθρακωρύχων του 1913-14, αλλά αυτές τις μέρες αποφασίστηκε να δοθεί και το όνομά του στον μεγάλο αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στον τόπο της σφαγής.

Η πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ελληνισμού Αμερικής, που εδρεύει στη Φλόριδα, για να τιμηθεί η μνήμη του ήρωα ομογενή ο οποίος “άλλαξε την πορεία της αμερικανικής ιστορίας και της εργατικής νομοθεσίας”, όπως τονίζεται σε επιστολή των τοπικών αμερικανικών αρχών, φτάνει με επιτυχία στο τέλος της, αφού τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος θα γίνουν στην πόλη αυτή, το Σάββατο, 23 Ιουνίου. Την επόμενη μέρα θα αποκαλυφθεί και η πινακίδα του αυτοκινητόδρομου με το όνομα του Τίκα.

“Πετύχαμε πολύ περισσότερο, απ’ ό, τι περιμέναμε”, δήλωσε ικανοποιημένος στην Greek News ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Μιχάλης Σέρβος, ο οποίος εδώ και πολλούς μήνες βρισκόταν σε συνεχείς επαφές με τον Δήμο του Τρίνινταντ, το εκεί μουσείο ανθρακωρύχων και το εργατικό συνδικάτο τους, για να εξασφαλιστεί η συγκατάθεσή τους και να γίνουν όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες απ’ όλες τις πλευρές.

“Πριν καιρό, εκτός από το άγαλμα, είχαμε ζητήσει, εάν ήταν δυνατόν, να μετονομαστεί κάποιος μικρός δρόμος, εκεί κοντά, σε ‘Louis Tikas Road’ ή ‘Louis Tikas Street’, είπε ο κ. Σέρβος. “Moυ απάντησαν ότι δεν ήταν τόσο εύκολο αυτό, αλλά είχαν καλύτερα νέα.  Συμφώνησαν να δώσουν το όνομα του Τίκα, στον μεγάλο αυτοκινητόδρομο, που πηγαίνει στον τόπο όπου έγινε η μεγάλη σφαγή. Ετσι, θα ονομαστεί, ‘Louis Tikas Hwy’. Πινακίδα με το όνομα του Τίκα, θα τοποθετηθεί δίπλα στο μνημείο που υπάρχει για όλους του νεκρούς ανθρακωρύχους. Ετσι, όσοι παίρνουν αναμνηστικές φωτογραφίες στο μνημείο αυτό, θα φωτογραφίζουν συγχρόνως και την πινακίδα με το όνομα του Ελληνα ήρωα”.

Η Ομογένεια της Αμερικής συμμετείχε ενεργά στην πρωτοβουλία αυτή, αφού πολλοί Ελληνοαμερικανοί από τη Φλόριδα και άλλες περιοχές, πρόσφεραν πρόθυμα διάφορα χρηματικά ποσά, για την κατασκευή του αγάλματος και τις άλλες ανάγκες.

“Είναι ένα μεγάλο γεγονός για όλη την Ομογένεια, για όλο τον Ελληνισμό, για όλη την εργατική τάξη”, δήλωσε ο κ. Σέρβος. “Ο ομογενής αυτός έδωσε τη ζωή του για την εργατική τάξη. Στην πλάκα, στη βάση του αγάλματος, θα γράφεται, στα ελληνικά, “Του αντρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δεν λογιέται” και στα αγγλικά, ‘Οι γενναίοι δεν πεθαίνουν ποτέ’”.

Ο κ. Σέρβος πρόσθεσε ότι η Παγκρητική έχει ήδη στήσει στο Ρέθυμνο την προτομή του Λούη Τίκα, το ελληνικό όνομα του οποίου ήταν Ηλίας Σπαντιδάκης. “Ομως, εμείς είπαμε να τον τιμήσουμε στον τόπο, όπου γράφτηκε η αιματηρή ιστορία εκείνης της εποχής, εκεί όπου δολοφονήθηκε και μάλιστα από πίσω, τόσο άνανδρα”, είπε.

Πριν από την τελετή των αποκαλυπτηρίων, θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Holiday Inn του Τρίνινταντ, συμπόσιο αφιερωμένο στη ζωή του Λούη Τίκα από το Ιδρυμα Ελληνισμού, με τη συνεργασία των προαναφερθέντων τοπικών αμερικανικών φορέων.

“Το Συμπόσιο θα αρχίσει με ύμνο για τον Λούη Τίκα”, είπε ο κ. Σέρβος. “Ενας Αμερικανός μουσικοσυνθέτης, ο παππούς του οποίου είχε σκοτωθεί κατά τη σφαγή των απεργών ανθρακωρύχων, τόσο πολύ συγκινήθηκε από την ιστορία του Ελληνα ηγέτη τους, ώστε έγραψε αυτό τον ύμνο. Ειρωνεία της τύχης, ο άνθρωπος αυτός πέθανε πριν λίγες εβδομάδες. Στη διαθήκη του έγραψε να τον κάψουν όταν πεθάνει και τη στάχτη του να τη ρίξουν στον τόπο της σφαγής”.

Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου θα γίνει και προβολή ταινίας, σχετικής με τη Σφαγή του Λάντλοου, όπως λέγεται η περιοχή, όπου συνέβησαν τα ιστορικά γεγονότα εκείνης της εποχής, καθώς και το θάνατο του Λούη Τίκα. Θα ακολουθήσουν σχετικά σχόλια και συζήτηση.

Στη συνέχεια θα γίνει επίσκεψη στο Μασονικό Κοιμητήριο του Τρίνινταντ και Τρισάγιο στον τάφο του Λούη Τίκα, από τον Μητροπολίτη Ντένβερ, κ. Ησαΐα.

Στις 4 μ.μ., αναμένεται να γίνουν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος στο Coal Miners Memorial Park της πόλης. Στην τελετή θα συμμετάσχουν εκτός από τους τοπικούς αμερικανικούς φορείς, εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης και η Παγκρητική Ενωση Αμερικής. Θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος και άλλοι παράγοντες της πόλης, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνισμού Αμερικής κ. Σέρβος, και στελέχη των συνδικάτων των ανθρακωρύχων της περιοχής.

Ο κ. Σέρβος δήλωσε ότι αναμένεται ότι θα δώσει το παρών της η υπουργός Εργασίας της Ελλάδος, Εφη Αχτσιόγλου. Εχουν προσκληθεί, επίσης, πρόσθεσε, εκπρόσωποι της ελληνικής πρεσβείας και του προξενείου του Λος Αντζελες.

Το άγαλμα του Λούη Τίκα θα τοποθετηθεί στον υπαίθριο χώρο, μεταξύ του Μουσείου των ανθρακωρύχων και ενός μνημείου  που είναι αφιερωμένο στα καναρίνια μέσα σε κλουβιά που χρησιμοποιούσαν κατεβαίνοντας οι ανθρακωρύχοι στις υπόγειες στοές για να διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχουν διαρροές επικίνδυνων αερίων στα οποία τα συγκεκριμένα πτηνά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα.

Στον ίδιο χώρο έξω από το Μουσείο, υπάρχει και άλλο άγαλμα που δείχνει ανθρακωρύχους να φορτώνουν ένα βαγόνι.

Το άγαλμα του Λούη Τίκα είναι μπρούτζινο, έχει ύψος 6,2 πόδια και θα τοποθετηθεί σε βάση, ύψους 6 ποδών ο οποίος θα διακοσμείται με τον αρχαίο ελληνικό μαίανδρο.

Το ενδιαφέρον του κ. Σέρβου να στηθεί το άγαλμα του Λούη Τίκα, ήταν ξαφνικό. “Η αλήθεια είναι ότι δεν γνώριζα μέχρι πριν λίγα χρόνια τίποτε γι’ αυτόν”, είπε. “Οταν άκουσα σχετικά, έκανα έρευνες και διαπίστωσα ότι ο ομογενής αυτός έγραψε μεγάλη ιστορία στην Αμερική. Θα ήταν κρίμα να μη τον τιμήσουμε εδώ στην Αμερική, στον τόπο που δολοφονήθηκε αγωνιζόμενος για την εργατική τάξη. Στη συνέχεια, πήραμε την απόφαση για το άγαλμα. Στο εξής, ο Λούης Τίκας θα είναι και πάλι όρθιος εκεί, όπου αγωνίστηκε. Και θα περνάει παντού το μήνυμά του”.