Τιμήθηκαν από την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών οι Έλληνες γονείς ως στυλοβάτες των ελληνικών σχολείων

Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

greeknewsonline.com

Τους γονείς των μαθητών των ελληνικών σχολείων, οι οποίοι στέκονται αρωγοί της Ελληνικής Παιδείας και των ελληνικών γραμμάτων και αγωνίζονται για τη διαιώνιση της ελληνόγλωσσης παιδείας στην Αμερική, τίμησαν η Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Αμερικής και ο Οργανισμός «Ελληνική Παιδεία, με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 31 Μαΐου, στο «Σταθάκειο».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο γιατρός Δρ. Γεώργιος Τσούλιας, ο οποίος εξήρε τους αγώνες των γονέων για μορφώσουν τα παιδιά τους και να τα μεταδώσουν τις ελληνικές αξίες και τη γλώσσα μας.

«Η ελληνική γλώσσα ομιλείται 4.000 χρόνια και έχουμε την υποχρέωση να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσει να ομιλείται στην Αμερική», είπε.

Ο ομιλητής υπογράμμισε ότι όπου κι αν ζούμε, παραμένουμε Ελληνες.

«Δεν πρέπει να αφομοιωθούμε. Κι ο τρόπους διατήρησης των δεσμών μας είναι μέσω της γλώσσας και της θρησκείας.

Χαρακτήρισε καλές τις προσπάθειες που καταβάλλονται κι από το Γραφείο Παιδείας της Αρχιεπισκοπής κι άλλους, όμως έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε.

«Λίγα παιδιά φοιτούν στα ελληνικά σχολεία. Πολλά πάνε μόνο μέχρι την 6η ή την 8η και μετά φεύγουν. Πρέπει λοιπόν να δώσουμε συνέχεια».

Ανέφερε τέλος πως θα πρέπει τα παιδιά να μπορούν να αξιοποιούν την ελληνική γλώσσα που διδάσκονται στα σχολεία.

Ο παρουσιαστής της εκδήλωσης, Δημήτρης Φιλιππίδης, εξήρε το ρόλο των διδασκάλων και των γονέων στην διατήρηση των ελληνικών μας σχολείων, τα οποία είναι όπλα του Ελληνισμού στο αγώνα κατά της αφομοίωσης, στο μεγάλο αυτό χωνευτήρι της Αμερικής.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών, Στέλλα Κοκόλη, είπε πως ο οργανισμός της για 14 χρόνια τρέχει παντού στην Αμερική κι όλο τον κόσμο για την ελληνική παιδεία, τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας κι όταν βλέπουν πως χωλαίνει, πληγώνονται.

«Εμείς οι δάσκαλοι θέλουμε να διαιωνίσουμε την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό μας που είναι μοναδικά στον κόσμο και γέννησαν όλες τις πανανθρώπινες αξίες στις οποίες στηρίζεται ο πολιτισμός μας», είπε.

Η κ. Κοκόλη μίλησε θερμά για τους ελληνοαμερικανούς γονείς, οι οποίοι υποβάλλονται σε θυσίες για να στείλουν τα παιδιά τους στα ελληνικά σχολεία και βοηθούν το έργο των σχολείων μέσω των συλλόγων Γονέων Διδασκάλων.

Την αγάπη και αφοσίωση των γονέων, αλλά και των παππούδων και γιαγιάδων, υπογράμμισε στο χαιρετισμό της η πρόεδρος της «Ελληνικής Παιδείας» Βασιλική Φιλιώτη.

«Αγωνίζονται όπως κι οι δάσκαλοι για την προώθηση των ελληνοχριστιανικών μας αξιών», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Πέτρος Γαλάτουλας, εξήρε την προσφορά και το έργο της Στέλλας Κοκόλη για την ελληνική παιδεία. Είπε για την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων πως έχει κάνει πολλά για τη στήριξη των ελληνικών σχολείων και υπογράμμισε ΄ποτι η οργάνωση είναι σε καλό δρόμο να πετύχει περισσότερα. Τέλος μίλησε θερμά για το ρόλο των γονέων και παππούδων και ευχαρίστησε του εκπαιδευτικούς για όσα κάνουν.

Ο διευθυντής του Γραφείου Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, Δρ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος, μετέφερε στην εκδήλωση το χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου και την εκτίμησή του προς όλους τους εκπαιδευτικούς και γονείς.

Ευχαρίστησε την Στέλλα Κοκόλη και τη Βασιλική Φιλιώτη για την ωραία ιδέα να τιμήσουν γονείς, γιαγιάδες και παππούδες, λέγοντάς τους ένα μεγάλο ευχαριστώ.

«Πολλοί δακρύζουν για την ελληνική παιδεία, αλλά όταν έρχεται η κρίσιμη ώρα δεν την γνωρίζουν καλά. Όμως οι κ.κ. Κοκόλη και Φιλιώτη είναι αρωγοί και χορηγοί και δίπλα μας σε κάθε βήμα», πρόσθεσε.

Είπε πως στην ελληνική παιδεία δίνεται ένας μεγάλος αγώνας και επιτελείται έργο και κάλεσε γονείς και δασκάλους να σταθούν κοντά και να βοηθήσουν.

Αναφέρθηκε τέλος στο έργο του Γραφείου Παιδείας και στην συγγραφή διδακτικών βιβλίων.

Τιμήθηκαν γονείς από τα σχολεία: Καθεδρικού Μανχάτταν, Δημήτρης και Γεωργία Καλοειδή Τιμίου Σταυρού Μπρούκλιν, Απογευματινό Τιμίου Σταυρού Μπρούκλιν, Απογευματινό Αγίου Δημητρίου Αστόριας, Απογευματινό Τριών Ιεραρχών Μπρούκιν, Απογευματινό Αγίας Τριάδας Χίξβιλ, Απογευματινό Στέφανος και Αρετή Τσερπέλη Φλάσινγκ, Απογευματινό Γουάιτστον και Σχολείο Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου.

Μαθητές του σχολείου του Καθεδρικού παρουσίασαν μικρό πρόγραμμα με ποιήματα, ενώ ο εγγονός της Στέλλας Κοκόλη, Παναγιώτης, τραγούδησε το «Άσπρα Καράβια».

O Δρ. Κωστής Σοφοκλέους, που ήταν μεταξύ των βραβευθέντων γονέων του σχολείου του Καθεδρικού, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τη σύζυγό του Γκρέτσεν, η οποία αν και δεν είναι ελληνικής καταγωγής, πηγαίνει κάθε μέρα τα παιδιά στο ελληνικό σχολείο και μπορούν να ομιλούν την ελληνική γλώσσα.

Παρευρέθηκαν επίσης, επίσκοπος Ευκαρπίας Ιερόθεος, η συντονίστρια εκπαίδευσης στο Ελληνικό Προξενεί, Θάλεια Χατζηγιάννογλου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Δασκάλων «Προμηθέας» Δημοσθένης Τριανταφύλλου με τον αντιπρόεδρο Γιώργο Μελικόκη κ.α.