Κυβέρνηση: Δεν μπορεί να κάνει πίσω η Τουρκία για το προσφυγικό

Αθήνα.- Τη δήλωση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το πάγωμα της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων με την Ελλάδα σχολίασαν πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί.

«Η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας δεν επηρεάζεται από τη δήλωση Μεβλούτ Τσαβούσογλου και υπάρχει κεφάλαιο στην κοινή δήλωση που καλύπτει το θέμα των επανεισδοχών» τόνισαν παράγοντες του υπουργείου, προσθέτοντας πως «το πρωτόκολλο επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας αποτελεί διεθνή σύμβαση και πρέπει επομένως η Τουρκία να ακολουθήσει την ορθή, προβλεπόμενη διπλωματική οδό για οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτή».

Την ίδια ώρα, διπλωματικές πηγές χαρακτήρισαν «ατυχή» τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας πως «αυτό που προαναγγέλλει ο κ. Τσαβούσογλου το έχει ήδη πράξει από το 2017».

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι «σε κάθε περίπτωση η λειτουργία του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι άλλοθι για να παραβιάζουν ορισμένοι το διεθνές δίκαιο».

Οπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, η απόφαση αυτή ελήφθη από την τουρκική πλευρά σε αντίποινα για τους «8» τούρκους αξιωματικούς που η Ελλάδα αρνείται να απελευθερώσει και η Αγκυρα κατηγορεί για ενεργή συμμετοχή στο πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 2016 και οι οποίοι κατέφυγαν στην Ελλάδα ζητώντας άσυλο.

Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι αυτή η κίνηση εκ μέρους της ελληνικής δικαιοσύνης ήταν «απαράδεκτη».