Έγινε το τηλεφώνημα Τσίπρα – Ζάεφ

Αθήνα.- Τηλεφωνική επικοινωνία είχε το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το τηλεφώνημα διήρκησε περίπου μια ώρα και έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ενώ το τηλεφωνικό ραντεβού ανανεώθηκε για το πρωί της Τρίτης.

Η επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών, επί της ουσίας, υποδηλώνει τη δρομολόγηση εξελίξεων στο ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν ότι η Αθήνα επιμένει σε λύση με σύνθετη ονομασία, ίδια για εσωτερικό και εξωτερικό, με παράλληλη αφαίρεση των αλυτρωτικών βλέψεων και αλλαγή του συντάγματος.

Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τις εξελίξεις και ποια θα είναι η απάντηση του σκοπιανού πρωθυπουργού, ωστόσο φαίνεται να υπάρχουν κάποιες διαρροές ότι η πλευρά της γείτονος θα κάνει δεκτή τη συμφωνία, εκτός κι αν προκύψει κάποια άλλη σοβαρή εξέλιξη.

Σε δηλώσεις του, μάλιστα, το μεσημέρι της Δευτέρας ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα βρεθεί λύση, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου.

Με έμφαση σημείωσε, δε, ότι η επιθυμία των Σκοπίων είναι να υπάρξει λύση ακόμα και πριν από την συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 25 και 26 Ιουνίου, υπογραμμίζοντας ότι οι μέρες είναι μετρημένες.

«Είμαστε στα τελευταία λεπτά των προσπαθειών να έρθουμε κοντά ο ένας στις θέσεις του άλλου και όταν συμβεί αυτό θα ανακοινώσουμε από κοινού τα ευχάριστα νέα για τους κατοίκους των δυο χωρών» είπε ο Ζάεφ.