ΣΧΟΛΙΟ: Επί της συνεντεύξεως του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά

Επί της συνεντεύξεως του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά.

ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ PANHELLENIC POST. Σε ένα πράγμα συμφωνούμε απόλυτα με τον Υπουργό των Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά.  Στο ότι πράγματι «…οι διαπραγματεύσεις δεν είναι μια ευθεία γραμμή, είναι ένας επίπονος αγώνας που έχει τα σκαμπανεβάσματα και τις δυσκολίες του» και, επομένως, προσθέτουμε εμείς, πρέπει και ο ίδιος να έχει  «υπομονή και νηφαλιότητα». Κυρίως δε, να αποφεύγει τον σκόπελο να προσεγγίζει εθνικά θέματα μέσα από κομματικές και ιδεοληπτικές αντιλήψεις…

Για παράδειγμα, πόσο σοφό είναι να λες πως  τάσσεσαι υπέρ της λύσης «διότι πιστεύουμε ότι αυτή η λύση συμφέρει και την Ελλάδα» και την ίδια ώρα να επιτίθεσαι εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όσων κομμάτων αντιδρούν στην «λύση»; Θα ήταν σοφότερο: πρώτον να μην ξεχνά ο κ. Υπουργός ότι και ο ίδιος «μέλος κόμματος της σημερινής αντιπολίτευσης ήταν» πριν αποφασίσει να μεταπηδήσει στο ΣΥΡΙΖΑ. Και, δεύτερο, θα ήταν προσφορότερο να προσπαθεί να εξηγήσει ο κ. Υπουργός τα όποια πλεονεκτήματα προσφέρει ή νομίζει ότι προσφέρει η παραχώρηση του ονόματος Μακεδονία στους Σκοπιανούς καλώντας τα κόμματα και το λαό να συντρέξουν στην κατεύθυνση αυτή, από του να χωρίζει τους Έλληνες ανάλογα με τις κομματικές τους προτιμήσεις.

Έπειτα, τι είδους ανάπτυξη μπορεί να προκύψει και, μάλιστα,  «να έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει μέσα στον χρόνο, μία συμφωνία που να έχουν κέρδος και οι δύο πλευρές», όταν γνωρίζει ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν πρόκειται ποτέ να την αποδεχθεί; Αν δε εκτιμά ότι ο λαός στην πλειοψηφία του στηρίζει το απελπισμένο εγχείρημα της Κυβέρνησης, τότε γιατί δεν κάνουν δημοψήφισμα; Είμαστε εμείς λιγότερο δημοκρατικοί από τους Σκοπιανούς; Θα δεσμεύσουν τη χώρα με 151 ή 161 ή 181 ψήφους όταν Για την ψήφο των Αποδήμων το Σύνταγμα απαιτεί 200 ψήφους;

Ακόμα πρέπει κανείς καλοπροαίρετα να σημειώσει ότι  όσοι υποστηρίζουν πως με «συμφωνίες», εξασφαλίζουν  την επιβίωση της λύσης,  φοβούμαστε πως δεν γνωρίζουν την ουσία του προβλήματος. «Η ταυτότητα των Μακεδόνων που είναι ταυτότητα Ελλήνων αποτελεί την ουσία του Σκοπιανού προβλήματος και όχι η απλή ονομασία του Κράτους χωρίς να συνδέεται με την Ιστορία» (Νικόλαος Μάρτης «Η ΕΕ και το Ψευδο-μακεδονικό Έθνος των Σκοπίων», 2006).

Αν είσαι Μακεδόνας, είσαι Έλληνας. Αν μιλάς μακεδονική Γλώσσα, ασχέτως πως θα την βαφτίσεις, είσαι Έλληνας. Αν πράγματι θεωρούν οι Σκοπιανοί ότι η Γλώσσα τους ανήκει στις σλαβικές οικογένειες, όπως λέει ο κ. Κοτζιάς,  τότε γιατί την θέλουν να ονομάζεται Μακεδονική; Γιατί όχι Σλαβική; Αν φέρεις Αραβικά άλογα από την Αραβία και τα εγκαταστήσεις στην Ελλάδα, θα πάψουν να είναι Αραβικά άλογα; Θα γίνουν μήπως μετά από χρόνια «Ελληνικά άλογα»; (Κρις Σπύρου, επιστολή στον Μάθιου Νίμιτς, 2018).

Αν οι Σκοπιανοί έχουν ταυτότητα Μακεδόνων και Γλώσσα μακεδονική μοιραία κάποια ώρα στο μέλλον είτε «βόρεια Μακεδονία» αποκαλούνται είτε «Νέα» θα θελήσουν να διεκδικήσουν «το έτερό τους ήμισυ».  Ο αλυτρωτισμός δεν εξέλειπε με τον κ. Γκρούεφσκι. Το μαρτυρεί αυτό οι συνεχιζόμενη αντίδραση των Σκοπιανών εθνικιστών. Γκρούεφσκι έρχονται και παρέρχονται. Ο αλυτρωτισμός, όμως, θα υποβόσκει πάντα στη συνείδηση των «Μακεδόνων», αν έτσι τελικά τους αναγνωρίσουμε και εάν έτσι θα τους αποκαλούμε…  Ο Ερντογάν αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης. Θα «αντέξει» η Συμφωνία Ελλάδας-Σκοπίων;

Τέλος, είναι λεκτικό εφεύρημα ότι οι Σκοπιανοί αλλάζουν το συνταγματικό τους όνομα.  «Όσο κύριο συστατικό του ονόματος του Κράτους τους  παραμένει το «Μακεδονία», δεν υπάρχει καμία ουσιώδης αλλαγή. Επιμέρους «προσαρμογή» μόνον γίνεται, ενώ η ουσία πάντα παραμένει «η ταυτότητα των Μακεδόνων που είναι ταυτότητα Ελλήνων«. Και αυτό με καμία συμφωνία και με καμία συνθήκη δεν αλλάζει.

XM