Αγανάκτηση στην Παμμακεδονική Ενωση Αμερικής για τη συμφωνία του Τσίπρα με τον Ζάεφ

Από τον Εθνικό Κήρυκα

Βοστώνη.-  Σοκ, αγανάκτηση, οργή και απογοήτευση επικρατούν στην Παμμακεδονική Ενωση Αμερικής, έπειτα από την ανακοίνωση της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τα Σκόπια για την παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας.

Ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής, Δημήτρης Φιλιππίδης, σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης, τόνισε ότι «η Παμμακεδονική, όπως και ο ελληνικός λαός γενικότερα βρίσκεται πρώτον σε κατάσταση σοκ και δεύτερον αγανάκτησης, οργής και απογοήτευσης».

Τόνισε ότι «θεωρούμε απαράδεκτη την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αγνοήσει τον ελληνικό λαό, ο οποίος διατράνωσε την αντίθεσή του σε μία σύνθετη ονομασία και δυστυχώς δεν βλέπουμε μόνο να παραχωρείται το όνομα, αλλά και η γλώσσα και η ταυτότητα».

Στην ερώτηση αν υπήρχε στην Παμμακεδονική κάποια υπόνοια ότι προς τα εκεί πήγαινε το θέμα, είπε πως «εδώ και πολύ καιρό από τη συνάντηση που κάναμε με τον Νίκο Κοτζιά στην Ουάσιγκτον στις 17 Οκτωβρίου είχαμε δει τα μηνύματα να έρχονται και τα δεδομένα και θεωρούσαμε ότι αυτή ήταν η πρόθεση της κυβέρνησης. Ελπίζαμε όμως μέχρι την ύστατη στιγμή ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα αποφύγει μία τέτοια απαράδεκτη ενέργεια. Δυστυχώς, όμως, αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να παραδώσει την ιστορία και τον πολιτισμό της Μακεδονίας».

Ανέφερε ακόμα πως «μπορεί να προβλέψαμε αρκετά πράγματα, αλλά όχι δυστυχώς τον βαθμό αποφασιστικότητας αυτής της κυβέρνησης να ξεπεράσει τους δημοκρατικούς θεσμούς και να προχωρήσει σ’ αυτήν την απαράδεκτη και ανιστόρητη απόφαση».

Οπως είχε αποκαλύψει ο «Ε.Κ.», έπειτα από αυτή τη συνάντηση ο πρέσβης της Ελλάδος κ. Λαλάκος είχε κάνει παρέμβαση στην Παμμακεδονική να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να μην προβεί σε ενέργειες.

Ο κ. Φιλιππίδης αποκάλυψε ότι «πραγματικά δεν ήταν η μόνη παρέμβαση από την ελληνική πρεσβεία, αλλά υπήρξε και για τα συλλαλητήρια κι αυτό το οποίο καταγγέλλουμε είναι ότι από εκείνη την ημέρα υπήρχαν αρκετές ενδείξεις και αρκετοί παράγοντες που έλεγαν ότι η κυβέρνηση ήταν αποφασισμένη να προχωρήσει και δεν ήθελαν η Παμμακεδονική να είναι επί ποδός».

Στην ερώτηση τι παρέμβαση έγινε για το συλλαλητήριο, απάντησε ότι «υπήρξαν οχλήσεις από την πρεσβεία προς αρκετές κατευθύνσεις για να μη συμμετέχουν θεσμικοί παράγοντες. Η κυβέρνηση ούσα ενοχλημένη από τα συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη επεδίωξε να βάλει τρικλοποδιές στο συλλαλητήριο της Νέας Υόρκης. Αυτές οι παρεμβάσεις είχαν φτάσει και στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Πέτρο Γαλάτουλα που μαζί διοργανώσαμε το συλλαλητήριο».

Στην ερώτηση αν ο ίδιος ο πρέσβης έκανε παρεμβάσεις, είπε «όχι ο πρέσβης, αλλά άνθρωποι από το περιβάλλον».

Αναφορικά με τις ενέργειες της Παμμακεδονικής, σημείωσε πως «υπάρχει εξαιρετική συνεργασία με Οργανισμούς στην Ελλάδα, επίσης το συντονιστικό των συλλαλητηρίων. Ανακοινώνουμε το συλλαλητήριο, το οποίο θα γίνει στην Αθήνα την ημέρα που θα συζητηθεί στη Βουλή, την Παρασκευή, οπότε θα υπάρξει και πρόταση μομφής. Πριν από λίγο δώσαμε στη δημοσιότητα μία επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την οποία ζητούμε την παραίτησή του ή την προκήρυξη δημοψηφίσματος για μία τέτοια σημαντική απόφαση».

Αναφορικά με την στάση της Αρχιεπισκοπής, είπε ότι «ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος στήριξε τον αγώνα της Παμμακεδονικής με την παρουσία του στο συλλαλητήριο» και συμπλήρωσε πως «θα υπάρξει επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο».

Ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής, ο κ. Δημήτρης Φιλιππίδης, τόνισε πως «θεωρούμε τη συμφωνία αυτή προδοτική, πρωτοφανή και ανιστόρητη και είναι ενάντια στην ίδια την πατρίδα μας».

Οταν τον ρωτήσαμε «δεν νομίζεται πως η λέξη προδοτική είναι βαριά;» απάντησε: «Νομίζουμε ότι είναι πιο βαριά η κίνηση της κυβέρνησης να κάνει μια συμφωνία χωρίς να την περάσει από τη Βουλή, να αγνοήσει τον ελληνικό λαό και τις Οργανώσεις και είναι ακόμα πιο βαριά η διάθεση της κυβέρνησης να απαξιώσει και στηλιτεύσει την διάθεση του κόσμου να διαδηλώσει για την πατρίδα του».

Πηγή: ekirikas.com

φωτογραφία: Ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής, Δημήτρης Φιλιππίδης. Φωτογραφία αρχείου: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.