Πρόταση Μομφής κατά της κυβέρνησης από τον Κων. Μητσοτάκη

Αθήνα.- Πρόταση μομφής από τη Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης η πρόταση μομφής θα κατατεθεί αμέσως μετά τη λήξη της σημερινής ψηφοφορίας για τα προαπαιτούμενα.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λύνει το Σκοπιανό γιατί έτσι θέλει ο διεθνής παράγοντας και ελπίζοντας στην “κατανόηση” των εταίρων σε οικονομικά θέματα.

“Υπό τις παρούσες συνθήκες, και καθώς η κυβέρνηση δεν διαθέτει την απαραίτητη νομιμοποίηση, η ΚΟ της ΝΔ κατατέθει, αμέσως μετά τη λήξη της σημερινής συζήτησης, πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Σας προκαλώ να μετατρέψετε αν τολμάτε την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή σας, όπως έκαναν όλοι οι προτάτοχοί σας. Σας προκαλώ κ.Τσίπρα γιατί σήμερα αναμετριόμαστε όλοι με την ιστορία” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

“Να δούμε αν υπάρχουν 154 βουλευτές που είναι πρόθυμοι να πουν «ναι» στην υπογραφή που είστε έτοιμος να βάλετε στις Πρέσπες” πρόσθεσε.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 6 σήμερα το απόγευμα.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ

Η πρόταση μομφής (δυσπιστίας) κατά της Κυβέρνησης μπορεί να κατατεθεί στον Πρόεδρο της Βουλής κατά την διάρκεια συνεδρίασης της Ολομέλειας. Η πρόταση δυσπιστίας, σύμφωνα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, πρέπει να υπογράφεται από το 1/6 τουλάχιστον των Βουλευτών, δηλαδή από 50 Βουλευτές και η πρόταση να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτη

Ο Πρόεδρος της Βουλής αφού διαπιστώσει  ότι η πρόταση υπογράφεται από τουλάχιστον 50 τουλάχιστον βουλευτές, διακόπτει τη συνεδρίαση αμέσως στο σημείο που εκείνη την στιγμή βρίσκεται. Αυτό θα γίνει και όταν θα κατατεθεί αμέσως μετά την οκολήρωση της ψηφοφορίας σήμερα το απόγευμα.

Η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας  μπορεί να αρχίσει εάν θέλει η Κυβέρνηση είτε άμεσα, εκείνη την στιγμή, είτε το αργότερο σε δύο ημέρες. Η κοινοβουλευτική συζήτηση είναι τριήμερη και ολοκληρώνεται το αργότερο στις 12 το βράδυ της τρίτης ημέρας με την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας. Η πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνο εάν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών δηλαδή 151 ψήφους. Σε περίπτωση που καταπέσει μια πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να κατατεθεί για τον ίδιο λόγο  νέα, εάν δεν έχουν  περάσει  6 μήνες, εκτός  εάν τη νέα την υπογράφουν 180 βουλευτές.

Η Κυβέρνηση βέβαια, μπορεί να μετατρέψει, εάν θέλει την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας σε επαναβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης από την Βουλή.  Μέχρι στιγμής, παρόλο που προκάλεσε σχετικά ο κ. Μητσοτάκης τον Πρωθυπουργό,  ο τελευταίος απέφυγε να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης.

Αναλυτικά το κείμενο της ΝΔ

«Τριάμισι χρόνια τώρα η κυβέρνηση φτωχοποιεί τους πολίτες. Υπέγραψε δύο αχρείαστα μνημόνια, δέσμευσε τη χώρα με βαριές περικοπές συντάξεων και μισθών, αύξησε τους φόρους, υποθήκευσε την δημόσια περιουσία. Η ανασφάλεια κυριαρχεί παντού. Με απαράδεκτες μεθοδεύσεις προκαλεί βλάβη στη λειτουργία των θεσμών και του κράτους δικαίου.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της αγανάκτησης του ελληνικού λαού. Η συμφωνία αυτή συναντά την αντίθεση της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων.

Επιπροσθέτως δεν έχει καν εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο. Είναι μια επιζήμια συμφωνία για τα εθνικά συμφέροντα. Αναγνωρίζει δήθεν «Μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα για τους βόρειους γείτονες μας. Πρόκειται για μείζονα εθνική υποχώρηση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Είναι μια κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μας. Τα μέλη του κοινοβουλίου οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι στον ελληνικό λαό και την ιστορία μας.
Η κυβέρνηση έχει απωλέσει από καιρό την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, και δεν είναι σε θέση να προασπίσει αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα.

Οφείλουμε να ασκήσουμε κάθε δικαίωμα που μας δίνει το Σύνταγμα και οι δημοκρατικοί θεσμοί της πατρίδας μας για να αποτρέψουμε τη δημιουργία επιζήμιων τετελεσμένων.

Για το λόγο αυτό, η Ν.Δ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας σύμφωνα με τα άρθρα 84 παρ. 2 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής.

Οι Προτείνοντες Βουλευτές:

1. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
2. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΑΛ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
3. ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
4. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ – ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
5. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
6. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ
7. ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
8. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
9. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ
10. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ ΦΩΤΕΙΝΗ
11. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ – ΜΙΣΕΛ
12. ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
13. ΒΑΓΙΩΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
14. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
15. ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
16. ΒΛΑΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
17. ΒΛΑΧΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
18. ΒΟΡΙΔΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ (ΜΑΚΗΣ)
19. ΒΟΥΛΤΕΨΗ ΣΟΦΙΑ
20. ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
21. ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
22. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ
23. ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
24. ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ
25. ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
26. ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
27. ΔΑΒΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
28. ΔΕΝΔΙΑΣ ΝΙΚOΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ
29. ΔΗΜΑΣ ΧΡIΣΤΟΣ
30. ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ)
31. ΚΑΒΒΑΔΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
32. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ
33. ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
34. ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
35. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΑΝΝΑ
36. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΑΧ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
37. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
38. ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
39. ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
40. ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
41. ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
42. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΣΥΜΕΩΝ (ΣΙΜΟΣ)
43. ΚΕΛΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
44. ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΝΙΚΗ
45. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΟΛΓΑ
46. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
47. ΚΙΚΙΛΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
48. ΚΟΝΣΟΛΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (ΜΑΝΟΣ)
49. ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
50. ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
51. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
52. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
53. ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡIΟΣ
54. ΜΑΡΚΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
55. ΜΑΡΤΙΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
56. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ)
57. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΘΕΟΔΩΡΑ (ΝΤΟΡΑ)
58. ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
59. ΜΠΟΥΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
60. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
61. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
62. ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
63. ΡΑΠΤΗ ΕΛΕΝΗ
64. ΣΑΛΜΑΣ ΜΑΡΙΟΣ
65. ΣΚΡΕΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
66. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
67. ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
68. ΣΤΥΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
69. ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
70. ΤΖΑΒΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
71. ΤΣΙΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
72. ΤΡΑΓΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
73. ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
74. ΦΩΤΗΛΑΣ ΙΑΣΩΝ
75. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ
76. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΚΩΣΤΗΣ)»