Τέλος η ποσοτική χαλάρωση από το τέλος 2018, στενά τα περιθώρια για Ελλάδα

Ρίγα.- Την λήξη της ποσοτικής χαλάρωσης στα τέλη του έτους προανήγγειλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως ανακοίνωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωτράπεζας, που συνεδρίασε στην Ρίγα, οι αγορές κρατικών ομολόγων θα συνεχιστούν με μηνιαίο ρυθμό 30 δισεκατομμύρια ευρώ έως το τέλος Σεπτεμβρίου, μετέπειτα η «δύναμη πυρός» θα μειωθεί στα 15 δισεκ. ευρώ ανά μήνα και στο τέλος Δεκεμβρίου οι αγορές θα ολοκληρωθούν.

Η ΕΚΤ πάντως αποσαφήνισε πως σχεδιάζει να συνεχίσει μια υπόγεια μορφή ποσοτικής χαλάρωσης για την τόνωση της οικονομίας, καθώς επαναβεβαίωσε πως θα συνεχίσει να επανεπενδύει τα έσοδα από τα ομόλογα που λήγουν για «εκτεταμένη περίοδο» αδιευκρίνιστης διάρκειας.

Σε μια ακόμα ένδειξη πως η ΕΚΤ συνεχίζει την χαλαρή νομισματική πολιτική, το Διοικητικό Συμβούλιο ανακοίνωσε πως διατηρεί αμετάβλητα και τα τρία βασικά επιτόκιά της, τα οποία μάλιστα θα παραμείνουν στα σημερινά ιστορικά χαμηλά «τουλάχιστον» έως το τέλος του καλοκαιριού του 2019.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η λήξη της ποσοτικής χαλάρωσης στα τέλη του 2018 σημαίνει πως τα περιθώρια για ένταξη του ελληνικού χρέους στο πρόγραμμα αγορών έχουν στενέψει, καθώς η Φρανκφούρτη έχει καταστήσει σαφές πως δεν θα επενδύσει σε ελληνικούς τίτλους προτού συμφωνηθεί αξιόπιστη ρύθμιση για την βιωσιμότητα του χρέους.

Αποφάσεις για ελάφρυνση του χρέους αναμένεται να ληφθούν στην συνεδρίαση του Eurogroup στις 21 Ιουνίου, αν και τα μέτρα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται μετά το πέρας του Μνημονίου, δηλαδή το φθινόπωρο στην καλύτερη περίπτωση.

Ο πρόεδρος της Ευρωτράπεζας Μάριο Ντράγκι έχει δηλώσει πως η ΕΚΤ θα αξιολογήσει ανεξάρτητα από τους υπόλοιπους θεσμούς τυχόν συμφωνία για το χρέος.

Δεν είναι ακόμα γνωστό εάν η Ελλάδα θα μπορούσε να ενταχθεί στις επανεπενδύσεις. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ που είχε ρωτηθεί από τον ΣΚΑΪ τον Φεβρουάριο δεν είχε αποκλείσει ούτε επιβεβαιώσει οιοδήποτε ενδεχόμενο, λέγοντας πως ο θεσμός δεν θέλει να προκαταλάβει τυχόν αποφάσεις για ένταξη της χώρας μας στην ποσοτική χαλάρωση.

Πηγή: skai.gr