«Όχι» από Γεννηματά στη συμφωνία για το Σκοπιανό

Αθήνα.- Η συμφωνία που παρουσίασε η κυβέρνηση αποτελεί ένα βήμα, αλλά δεν είναι ολοκληρωμένη λύση, υποστηρίζει η Φώφη Γεννηματά, η οποία εκφράζει και επίσημα τη διαφωνία της, σχετικά με τη συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ για το ζήτημα του ονοματολογικού.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής προχώρησε σε προσωπική δήλωση, μετά την αδυναμία του Πολιτικού Συμβουλίου να συμφωνήσει σε κοινή θέση. Τα υπόλοιπα μέλη του ανώτερου καθοδηγητικού οργάνου ήταν θετικά απέναντι στη συμφωνία, αλλά η προσπάθεια συμβιβασμού δεν απέδωσε καρπούς.

Ολόκληρη η δήλωση της Φώφης Γεννηματά:

«Η συμφωνία που παρουσίασε η κυβέρνηση αποτελεί ένα βήμα, αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση.

Έχει θετικά σημεία που ανταποκρίνονται στο πλαίσιο που έχει θέσει το Κίνημα Αλλαγής, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα των Σκοπίων.

Η υλοποίηση της όμως, δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, αλλά κυρίως από τις ενέργειες της γειτονικής χώρας.

Εκτός από τις αβεβαιότητες υπάρχουν αρνητικά σημεία και προβλήματα που μπορεί να απομακρύνουν την προοπτική μιας βιώσιμης και εθνικά επωφελούς λύσης.

Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή εάν:

Η αναθεώρηση του συντάγματος των Σκοπίων περιλαμβάνει την προσαρμογή της εθνικότητας και της γλώσσας σύμφωνα με την νέα ονομασία και
Η επιστολή πρόσκλησης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ σταλεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα.
Έχουμε επισημάνει από καιρό τις επιβλαβείς κινήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τις επιπτώσεις από την εμπλοκή του θέματος στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, με ευθύνη τους.

Με τη διγλωσσία και τους χειρισμούς τους, αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη για το πολωτικό και διχαστικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί και στο μείζον αυτό Εθνικό θέμα.

Η ΝΔ φέρει διαχρονικά την κύρια ευθύνη για τη δημιουργία αυτού του ζητήματος και με τις συνεχείς υπαναχωρήσεις και μεταμορφώσεις της, δεν συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής.

Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συστηματικά για την εξεύρεση μιας ολοκληρωμένης, βιώσιμης λύσης».

Ρήγμα στο Κίνημα Αλλαγής

Μόνη της απέναντι στους άλλους πέντε της ηγετικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής βρέθηκε χθες η Φώφη Γεννηματά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως έγραφε το newpost.gr, η κυρία Γεννηματά εστίασε σε τρία καίρια ζητήματα της συμφωνίας, όπως χαρακτηρίστηκαν από το περιβάλλον της, τα οποία δεν μπορούν να ξεπεραστούν:

Εθνικότητα – Γλώσσα – Έννομα αποτελέσματα: Στα δύο πρώτα εκτιμάται από την πλευρά της προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι γίνεται εκχώρηση ενώ στο τρίτο εκτιμάται ότι ακόμη και σε περίπτωση ναυαγίου επΊ της διαδικασίας η συγκεκριμένη διαπραγμάτευση θα έχει παράξει έννομα αποτελέσματα που θα δεσμεύουν στο μέλλον τη χώρα σε όποια νέα διπλωματική επαναπροσέγγιση.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αντίθετα από την κυρία Γεννηματά είδε τα στοιχεία της συμφωνία ως πιο σημαντικά και για το λόγο αυτό δεν πρέπει να απορριφθεί το κείμενο.

Από την πλευρά του Θανάση Θεοχαρόπουλου επισημάνθηκε ότι οι βασικές αρχές που είχε βάλει από την αρχή το ΠΣ πιάνονται στη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των δυο κυβερνήσεων.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει τώρα ψηφοφορία είναι το μόνο που κράτησε τους τόνους σχετικά χαμηλά, ωστόσο κανείς δεν κρύβει ότι ο αντίκτυπος στην εικόνα του Κινήματος Αλλαγής κατά τη συζήτηση της συμφωνίας την Παρασκευή θα είναι βαρύς, καθώς ΔΗΣΥ και Ποτάμι θα εμφανίσουν εκ διαμέτρου αντίθετες τοποθετήσεις, ενώ και οι ίδιες οι ΚΟ των κομμάτων θα παρουσιάσουν φαινόμενα διαφοροποιήσεων από τουλάχιστον δύο βουλευτές σε κάθε κόμμα.

Όπως όλοι παραδέχονται ανοιχτά, υπάρχει θέμα και μάλιστα σοβαρό, αλλά για την ώρα δεν τέθηκε από καμία πλευρά ζήτημα συμπόρευσης στο Κίνημα Αλλαγής.