Η Ομογένεια της Αμερικής αντιδρά στη συμφωνία με τα Σκόπια

Νέα Υόρκη.– Η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης με επιστολή του προέδρου της κ. Πέτρου Γαλάτουλα -με ημερομηνία 1η Ιουνίου 2018- προς τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, είχε εκφράσει την ανησυχία της για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια και μία πιθανή ανεπιθύμητη συμφωνία αναφορικά με την ονοματοδοσία.

Στην επιστολή του, την οποία κοινοποίησε στους κυρίους Νικόλαο Κοτζιά, Γεώργιο Κατρούγκαλο, Γιάννη Αμανατίδη, Τέρενς Κουίκ και τους αρχηγούς κομμάτων στη Βουλή των Ελλήνων, ο κ. Γαλάτουλας τόνισε ανάμεσα στα άλλα, πως «η Ομογένεια είναι υπερήφανη, γιατί οι απόψεις της συμβαδίζουν με τη βούληση του ελληνικού λαού, όπως απέδειξε το πρόσφατο συλλαλητήριο των Αθηνών, που συνδιοργάνωσαν οι Ομογενειακές Οργανώσεις και το οποίο θα επαναληφθεί αν οι διαβουλεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων πάρουν ανεπιθύμητη τροπή».

Σε άλλο σημείο, υπογράμμισε πως «κατ’ αρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι έωλο το Σκοπιανό επιχείρημα ότι η Ελλάδα δεν κερδίζει τίποτε με το να μην αναγνωρίζει τα Σκόπια ως ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’, αφού ήδη 140 χώρες έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα αυτό και σε λίγο θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες. Οι Σκοπιανοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι αιτήσεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές, αν προηγουμένως δεν συμφωνήσει και η Ελλάδα για την ονομασία, καθώς οι αποφάσεις τόσο στο ΝΑΤΟ, όσο και στην ΕΕ, λαμβάνονται με ομοφωνία. Είναι λοιπόν φανερό ότι, αν η Ελλάδα δεν συμφωνήσει, τα Σκόπια δεν πρόκειται ούτε να θωρακίσουν την εθνική τους ασφάλεια με ένταξη στο ΝΑΤΟ, ούτε να πάρουν οικονομική βοήθεια λόγω σύνδεσης με την ΕΕ».

Ανέφερε ακόμα, πως «είναι όμως εξ ίσου σημαντικό να διασαφηνίσουμε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως και η ΕΕ, ευνοεί απλώς την ένταξη των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ και με κανέναν τρόπο δεν επιβάλλει τον όρο Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων. Ηταν οι ελληνικές κυβερνήσεις, που άρχισαν βαθμιαία να τηρούν αποστάσεις από την απόφαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να μην περιλαμβάνεται η λέξη Μακεδονία στην ονομασία της γειτονικής χώρας, την ώρα που οι σκοπιανές κυβερνήσεις πριν από τον κ. Ζάεφ αποδέχονταν μόνο το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας. Σαν φυσικό επακόλουθο ασκήθηκαν πιέσεις στη σκοπιανή πλευρά, με αποτέλεσμα σήμερα ο κ. Ζάεφ να αποδέχεται σε γενικές γραμμές αυτό που συζητούσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις».

Σε άλλο σημείο, τόνισε πως «η Ομογένεια αναγνωρίζει ότι η κυβέρνησή σας δέχεται πιέσεις να συνταχθεί με τις προτάσεις των Σκοπιανών, διαπιστώνει όμως ότι μπορείτε να προβάλλετε ως αντίβαρο τόσο τα συλλαλητήρια Αθηνών και Θεσσαλονίκης, όσο και τη δημοσκοπικά εκπεφρασμένη βούληση τού ελληνικού λαού. Πράγματι, κατά τη δημοσκόπηση Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2018 της ΔιαΝΕΟσις, το 70.494 όσων απάντησαν δήλωσε ότι πρέπει να μη δοθεί καμία σύνθετη ονομασία, που να περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία. Στο πλαίσιο αυτό η Ομογένεια σάς προτρέπει να μιμηθείτε τον κ. Ζάεφ και να θέσετε και εσείς το θέμα υπόψη του ελληνικού λαού με δημοψήφισμα. Είμαστε βέβαιοι από το ένα μέρος ότι το 70% του κυρίαρχου ελληνικού λαού θα επικροτήσει την απόφασή σας και από το άλλο μέρος ότι με τον τρόπο αυτό θα δώσετε στους Σκοπιανούς την ευκαιρία να κάνουν μια νέα ρεαλιστική απαρχή προτείνοντας για τη χώρα τους ένα όνομα ‘erga omnes’, που δεν θα περιέχει τη λέξη Μακεδονία».

Εξ’ άλλου το βράδυ της Τετάρτης 13 Ιουνίου 2018, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας με πρόεδρο τον κ. Βασίλη Καυκά εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει τη Συμφωνία ονομασίας των Σκοπίων ως «Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας». Το ψήφισμα αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:

«Πέμπτη 14 Ιουνίου, 2018 – Κατά την σημαντική αυτή καμπή της ιστορίας της Πατρίδας μας, χθες βράδυ, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας με ομόφωνο ψήφισμα, διαμαρτύρεται και καταδικάζει την συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την γείτονα χώρα των Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας της. Δεν δεχόμαστε το ξεπούλημα του Oνόματος, της Γλώσσας, της Ιστορίας, των Hθών και Eθίμων της Μακεδονίας μας. Η Ομογένεια της Νέας Αγγλίας, ζητά την δέσμευση της Ελληνικής Κυβέρνησης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος ώστε να αποφασίσει ο Ελληνικός Λαός. Το όνομα και η Ιστορία της Μακεδονίας είναι ‘μη διαπραγματεύσιμα’. Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις για να μη δοθεί το όνομα ‘Μακεδονία’ στη Δημοκρατία των Σκοπίων.

Για το Δ.Σ Ομοσπονδίας Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας

Ο Πρόεδρος Βασίλειος Καυκάς

Η Γραμματέας Ολγα Φώτου».

 

πηγή:ekirikas.gr