Ομογενείς ζητούν την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας

Αθήνα.- Όλο και περισσότερο ενεργά οι ομογενείς τόσο από την Αμερική, όσο και από άλλες χώρες, αντιδρούν στην συμφωνία που έχει κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, αναφορικά με την αναγνώριση της FYROM ως “βόρεια Μακεδονία”.

Όπως αναφέρει η ομογενειακή εφημερίδα “Εθνικός Κήρυξ” της Νέας Υόρκης,

Εναντίον της συναφθείσας συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων, για να ονομασθούν τα τελευταία ως «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας» τάσσεται η πλειοψηφία των ομογενών με τους οποίους αντιπροσωπευτικά επικοινώνησε ο «Ε.Κ.» ζητώντας τη γνώμη τους. Πιστεύουν γενικά πως η Ελλάδα μπαίνει σε περιπέτεια και δεν έχουν εμπιστοσύνη στους Σκοπιανούς.

Υπήρξαν ωστόσο και μερικοί, οι οποίοι είδαν θετικά αυτή τη συμφωνία με το αιτιολογικό ότι είχε χρονίσει το θέμα κι έπρεπε κάποτε να δοθεί μία λύση.

Αναλυτικά και λεπτομερώς οι ομογενείς είπαν τα εξής:

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Νίκος Γκατζογιάννης -Γκέιτζ- είπε πως «όταν ο στρατηγός Τίτο της Γιουγκοσλαβίας άλλαξε το όνομα της κάτω Επαρχίας της χώρας του το 1944 από Vardar Banovina σε Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας, το έκανε προκειμένου να υποδαυλίσει αταξία στη Βόρειο Ελλάδα, να κομμουνιστικοποιήσει την περιοχή και να αποκτήσει το έθνος διέξοδο προς τη θάλασσα. Στην επιδίωξη αυτού του στόχου οι ένοπλοι κομμουνιστές αντάρτες στην Ελλάδα είχαν υποσχεθεί να παραχωρήσουν την Ελληνική Μακεδονία εάν κέρδιζαν. Ο εμφύλιος πόλεμος που ακολούθησε αφαίρεσε τη ζωή 100 χιλιάδων Ελλήνων, έφερε ανείπωτη καταστροφή στη χώρα και καθυστέρησε τη μεταπολεμική ανασυγκρότηση της Ελλάδος επί μία δεκαετία».

Είπε επίσης, πως «οποιαδήποτε ονομασία που θα συμπεριλαμβάνει ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’, ακόμα και με ένα επίθετο μπροστά από αυτό, συνδέεται με έντονο πόνο και ταλαιπωρία του ελληνικού λαού. Επίσης, συνδέεται με ένα εσκεμμένο σχέδιο να καταλάβει μία ελληνική περιοχή, η οποία είχε ελληνική ταυτότητα επί τρεις χιλιετίες».

«Ως εκ τούτου -τόνισε- ο ελληνικός λαός στο σύνολό του, πρέπει να έχει δικαίωμα σε δημοψήφισμα εάν θέλει να δεχθεί μία σύνθετη ονομασία, η οποία εμπεριέχει τη Μακεδονία μέσα της, για μία περιοχή η οποία επιθυμεί να προσαρτήσει μία ελληνική περιοχή επί 74 χρόνια».

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος είπε «μα τι Βόρεια και Νότια Μακεδονία, η Μακεδονία μία είναι και Ελληνική». Αναφορικά με την προφορική συμφωνία που επήλθε και μάλιστα ανακοινώθηκε τηλεφωνικώς, είπε ότι «άλλο συμφωνία κι άλλο υπογραφή» και συμπλήρωσε «η γνώμη μου είναι να μην φτάσουν στην υπογραφή».

Ο Δρ. Φίλιππος Σεραφείμ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Northeastern της Βοστώνης και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου, ανέφερε ότι «η απόφαση της πλειοψηφίας της ελληνικής κυβέρνησης να δωρίσει το ιστορικό ελληνικό όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια είναι τραγική. Πρόσθετα δώρα για τα Σκόπια είναι η αναγνώριση των Σκοπιανών εφευρημάτων της Μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας για το Σλαβικό δημιούργημα του Τίτο.

»Η απόφαση πάρθηκε μετά από μήνες μυστικής διπλωματίας από την ελληνική κυβέρνηση κατά την οποία μαθαίναμε τα νέα από τα Σκόπια. Οι αντιδράσεις των Ελλήνων αγνοήθηκαν τελείως. Οι Σκοπιανοί θα ψηφίσουν αν θα αποδεχθούν το δωρεάν δώρο, ενώ οι Ελληνες ούτε θα ερωτηθούν αν θέλουμε να δωρίσουμε το όνομα που κληρονομήσαμε από τους πατέρες μας. Ισως ο κ. Καμμένος και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες χρησιμοποιήσουν την πολίτική τους ισχύ για να σώσουν την Ελλάδα από αυτή την τραγωδία.

Από την πλευρά του, ο κ. Βασίλειος Καυκάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας, είπε «όχι, δεν μπορώ να το πιστέψω. Από καβαλάρηδες στο θέμα αυτό γίναμε πεζοπόροι. Ας μην είμαστε τόσο αφελείς, κάτι άλλο προετοιμάζουν οι ‘σύμμαχοι’ που ‘βοήθησαν’ να φτάσει η Ελλάδα στην οικονομική καταστροφή και τους πολιτικούς να δίνουν το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια.

»Οι πατεράδες και παππούδες μας πολέμησαν για την Ελλάδα και όλες τις περιοχές της και σήμερα έρχεται η ελληνική κυβέρνηση να δωρίσει το όνομα; Οποιος ψηφίσει υπέρ του ονόματος που φέρει τον όρο Μακεδονία είναι κατακριτέος και ανεπιθύμητος. Το όνομα αυτό είναι παγίδα που μπορεί να φέρει άλλα μεγαλύτερα προβλήματα στην Ελλάδα. Απόψε έχουμε Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας της Βοστώνης, θα συζητήσουμε το θέμα και θα βγάλουμε ψήφισμα».

Ο κ. Κωνσταντίνος Αλωνιστιώτης, διευθυντής οικονομικής αναπτύξεως στον οικονομικό τομέα του Σικάγο, είπε πως «υπάρχει ένα ιστορικό βήμα το οποίο κάνει μία ξεκάθαρη διάκριση γεωγραφικώς ανάμεσα σε δύο χώρες και υποχρεώνει την ΠΓΔΜ να ανακοινώνει οποιαδήποτε αξίωση έχει στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Για την ΠΓΔΜ, το να επισημοποιήσει αυτό το ιστορικό γεγονός -ένα γεγονός το οποίο έχει αρνηθεί να αναγνωρίσει για αρκετό χρονικό διάστημα- είναι μία μεγάλη παραχώρηση. Κατανοώ πλήρως ότι μερικοί από αμφότερες τις πλευρές θα οργισθούν με τους όρους της συμφωνίας, διότι αυτό είναι ένα πολύ συναισθηματικό θέμα, αλλά στο τέλος της ημέρας η διαμάχη ανάμεσα σε γείτονες πρέπει να σταματήσει εάν θέλουμε να διευρυνθεί η σταθερότητα στην περιοχή».

Ο κ. Στέφανος Τσερπέλης, επιχειρηματίας και Αρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου από τη Νέα Υόρκη, είπε: «Είναι φοβερό, μεγάλη λεηλασία της Ελλάδος, της Ιστορίας, του ονόματος, μία από τις πλέον χειρότερες ειδήσεις που άκουσα στις μέρες μου. Οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι τόλμησαν να κατακρεουργήσουν την Ελλάδα δεν είναι Ελληνες, μισούν την Ελλάδα. Είναι Κουκουέδες που έκαψαν το χωριό μου πριν από 71 χρόνια και ως ανταρτόπληκτος ήλθα στην Αμερική. Είναι οι σφαγείς της Ελλάδος, της Ορθοδοξίας, της ανθρωπιάς αυτοί που κυβερνούν σήμερα. Δεν τους θεωρώ ότι ανήκουν στο ανθρώπινο γένος, είναι το πιο μισητό θηρίο που έχω συναντήσει στη ζωή μου». Είπε ακόμα πως «η Ελλάδα μπαίνει σε περιπέτεια. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να πει στην κυβέρνηση να παραιτηθεί και να μην δεχθούμε το όνομα αυτό».

Ο ιατρός Σεραφείμ Παπαγιάννης πρώην πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής, είπε: «τετέλεσται, τελείωσε το θέμα. Μόλις επέστρεψα χτες από την Ελλάδα. Εχω έγκυρες πληροφορίες, συναντήθηκα και με Αμερικανούς και με Ελληνες, με Εκκλησία κ.λπ., έκλεισε το ζήτημα κι αυτή είναι η δική μου άποψη, δεν εκπροσωπώ την Παμμακεδονική. Μία έγκυρη πηγή μου είπε ότι οι Αμερικανοί με την τρομερή εξωτερική τους πολιτική και η Ευρώπη θέλουν να χαρίσουν το χρέος της Ελλάδος και να παρουσιάσουν τον Τσίπρα ως τον λυτρωτή της χώρας, αλλά πρέπει να συμφωνήσει με τη σύνθετη ονομασία. Δεν θέλουν να μπει εκεί η Τουρκία η οποία έχει σκοπό να υποστηρίξει τους Μωαμεθανούς των Σκοπίων. Το δεύτερο σκέλος είναι να αποφύγουν τη μεγάλη Αλβανία που θα έχει άλλα άσχημα καθέκαστα». Συμπλήρωσε πως «εγώ λέγω πως αυτό που έγινε είναι εθνική προδοσία. Η Ελλάδα μπαίνει σε περιπέτεια και όποτε βρίσκεται σε κρίσιμη ιστορική περίοδο, χάνει».

Ο κ. Πέτρος Γαλάτουλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, είπε «είχαμε πει από την αρχή ότι η Ομογένεια δεν δέχεται οποιαδήποτε ονομασία η οποία εμπεριέχει τη λέξη Μακεδονία. Τη συμφωνία αυτή τη θεωρώ κατάπτυστη η οποία είναι ενάντια στην επιθυμία του ελληνικού λαού και πιστεύω ότι δεν έχουν το δικαίωμα 150 άτομα στη Βουλή οι οποίοι δεν ξέρω από πού κινούνται, πάντως όχι από εθνικά αισθήματα, να παίρνουν τέτοιες αποφάσεις οι οποίες κλέβουν τον πολιτισμό και την ιστορία της Ελλάδος». Και συμπλήρωσε, ότι «ήδη έστειλα μία επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τους πολιτικούς αρχηγούς και αυτή τη στιγμή είμαστε σε επαφή και με άλλες Ομοσπονδίες εδώ, αλλά και με την Παμμακεδονική και η γνώμη μου προσωπικά είναι ότι πρέπει να γίνει ένα μεγάλο συλλαλητήριο το συντομότερο δυνατόν στην Αθήνα».

Υπογράμμισε πως «η Ελλάδα μπαίνει σε περιπέτεια και βλέπω ότι τα πράγματα θα προχωρήσουν πλέον με ανεξέλεγκτες διαδικασίες, διότι βλέπουμε να ενώνεται αυτό το κρατίδιο έκτρωμα και να χωρίζεται ο ελληνικός λαός» και συμπλήρωσε πως «πιστεύω ότι θα ξεσηκωθεί ο λαός και αυτοί πρέπει να φύγουν νύχτα».

Ο δικηγόρος κ. Γεώργιος Χωριάτης είπε ότι «καταλαβαίνω τις διαφορετικές πλευρές του θέματος το οποίο ματώνει την καρδιά μας διότι όχι μόνο οι Ελληνες της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού επί χρόνια δεν πρόσεξαν καλά τα θέματα στη γειτονιά μας, είναι λυπηρό».Ο κ. Γιάννης Αρμάο, επιχειρηματίας από την Γιούτα, είπε ότι «ο Ελληνας Πρωθυπουργός δήλωσε για τη συμφωνία με τη ΠΓΔΜ ότι, δεν βλέπω να δίνουμε κάτι, μόνο παίρνουμε.
Κύριε πρωθυπουργέ, πλανάσαι πλάνην οικτράν, εάν πράγματι πιστεύετε τα λεγόμενά σας. Το όνομα Μακεδονία δεν είχατε το δικαίωμα να το διαπραγματευθείτε. Οπως είπε και ο αείμνηστος Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής, η Μακεδονία είναι μία! Δεν υπάρχει βόρεια και νότια. Αναγνωρίσατε την ύπαρξη ‘μακεδονικής γλώσσας’. Η εθνικότητα θα αναγράφεται ως μακεδονική σε μερικά έγγραφα, όμως στα διαβατήρια θα γίνεται αναφορά σε βόρεια Μακεδονία. Διορθώστε το λάθος πριν είναι πολύ αργά».

Ο κ. Δημήτρης Χατζής, πρώην πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης, είπε πως «είναι απαράδεκτη η συμφωνία και διαφωνούμε ριζικά με την απόφαση της κυβέρνησης να δεχθεί τον όρο Βόρεια Μακεδονία. Οι θέσεις της Παμμακεδονικής είναι ξεκάθαρες, δεν θέλουμε να γίνουμε η Νότια Μακεδονία, αυτό δεν θα το επιτρέψουμε». Συμπλήρωσε δε πως «ο λαός εκφράσθηκε, κινητοποιήθηκαν εκατομμύρια άνθρωποι στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και σ’ όλη την Ελλάδα και σ’ όλο τον Κόσμο».

Η κυρία Νίνα Γκατζούλη, πρώην πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης και συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, είπε πως «αισθανόμαστε οργή, απογοήτευση και προδομένοι».

Στην ερώτηση αν περίμεναν μία τέτοια εξέλιξη, απάντησε: «Ολα τα περιμέναμε από αυτούς αλλά είχαμε μία κάποια μικρή ελπίδα έπειτα από τα συλλαλητήρια και τις κινήσεις που κάναμε πως κάπως θα τους επηρεάσουμε». Και πρόσθεσε: «Ο αγώνας όμως δεν τελείωσε. Αυτή τη στιγμή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων και Χριστιανικά Σωματεία συζητούν αυτή τη στιγμή για τα επόμενα βήματα που θα κάνουμε. Θα πραγματοποιηθεί στις Πρέσπες συλλαλητήριο όταν πρόκειται να συναντηθούν ο Τσίπρας με τον Ζάεφ».

Η κυρία Γκατζούλη ανέφερε ακόμα, πως «στείλαμε μία επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο με την οποία ζητούμε να ακολουθήσει τη συμβουλή του κ. Νικόπουλου ο οποίος ήταν πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και πατέρας της Χαράς Νικοπούλου, της δασκάλας που ήταν στη Θράκη». Αναφορικά με το τι θα γίνει από εδώ και πέρα, είπε ότι «αυτό που δεν πρέπει να γίνει είναι να υπογραφούν συμφωνίες πάνω στις Πρέσπες αυτή τη στιγμή και πρέπει να κάνουμε τα αδύνατα, δυνατά».

Ο κ. Δημήτρης Κατσιούλης, επιχειρηματίας από το Νιου Χαμσάιρ, ανέφερε πως «βλέπω θετικά τη συμφωνία και για τις δύο πλευρές διότι είναι ένα θέμα το οποίο κυριαρχεί προπαντός στην Ελλάδα μεταξύ των Ελλήνων για πολλά χρόνια. Δεν έχει αλλάξει τίποτε, δεν έχει γίνει τίποτε υπέρ μας όλα αυτά τα χρόνια και με τις διαδηλώσεις και τα συλλαλητήρια. Σ’ αυτό το κράτος το όνομα Μακεδονία έχει δοθεί από χρόνια και πολλά κράτη το έχουν αναγνωρίσει με το όνομα Μακεδονία».

Είπε ακόμα, πως «βλέπω ότι αλλιώς δεν μπορούσαμε να κερδίσουμε τίποτε, τουλάχιστον με αυτό το όνομα κάτι μπορεί να βγει και θα ησυχάσουν τα πράγματα προς όφελος και των δύο κρατών και της περιοχής φυσικά».

Στην ερώτηση αν στρέφεται εναντίον της ιστορίας και του πολιτισμού της Ελλάδος, τόνισε: «Από ό,τι έχουμε ακούσει από τον Πρωθυπουργό αυτό διευκρινίζεται, όπως καταλαβαίνω, ότι το κρατίδιο αυτό δεν είναι συνέχεια του αρχαίου κράτους των Μακεδόνων και των Μακεδόνων γενικά. Δεν έχει καμία σχέση με την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Από τη στιγμή που θα διευκρινιστεί αυτό και θα παρουσιάζεται σε όλα τα έγγραφα ταξιδιωτικά, τουριστικά, ιστορικά, παντού, δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα να λένε ότι είναι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων».

Ο κ. Βασίλης Κώτσαλος, επιχειρηματίας από την Πενσυλβάνια, είπε πως «οι σκέψεις μου είναι ανάμεικτες διότι έχει αναγνωριστεί ήδη από τόσα κράτη και λέγεται Μακεδονία. Από την άλλη πλευρά, όμως, φαίνεται ότι θα έχουμε προβλήματα στο μέλλον διότι θα έχουν βλέψεις επεκτατισμού». Συμπλήρωσε δε, πως «μακάρι η κυβέρνηση να είχε δίκιο γιατί είναι ένα θέμα το οποίο ταλανίζεται επί πολλά χρόνια και απασχολεί όλους τους Ελληνες, όχι μόνο τους Μακεδόνες». «Είμαι σίγουρος -πρόσθεσε- ότι θα βρεθεί μία λύση κι από ό,τι βλέπω έχει βρεθεί και συμφωνεί η Αμερική και η Ευρώπη. Κάθε απόφαση έχει τα υπέρ, έχει και τα κατά».

Ο κ. Ευάγγελος Κεχρής, οικονομολόγος και πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου της κοινότητας Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σόμερβιλ Μασαχουσέτης υπογράμμισε πως «κατά κάποιο τρόπο το θέμα πρέπει να κλείσει. Εχουν γίνει λάθη στο παρελθόν τα οποία δεν διορθώνονται εύκολα, οπότε ένα σύνθετο όνομα είναι μία λύση, δεν είναι αυτή που θέλουμε εμείς, αλλά είναι μία λύση».

Σχετικά με το αν δημιουργήσει προβλήματα στην Ελλάδα, έδωσε την εξής απάντηση: «Πιθανόν, αλλά εξαρτάται από πώς το χειρίζονται οι πολιτικοί και πολλές φορές δεν το χειρίζονται σωστά». «Μπορούμε να θέλουμε και να ζητούμε, αλλά δεν είμαστε μόνοι μας. Οταν στο παρελθόν παραδεχθήκαμε ορισμένα πράγματα, αυτά δεν αλλάζουν εύκολα», συμπλήρωσε.

Η κ. Σοφία Στρουμπάκη.

Η κυρία Σοφία Στρουμπάκη, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Παμμακεδονικής Ενωσης είπε πως «δεν είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι διότι δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα φτάναμε στο σημείο που η σύνθετη ονομασία θα εμπεριείχε το όνομα Μακεδονία.

»Από εκεί και πέρα το Βόρεια ήταν ό,τι πιο χειρότερο για μας διότι όταν μιλούμε για βόρεια προϋποτίθεται ότι υπάρχει και κάποια Νότια και σίγουρα ο αλυτρωτισμός είναι κάτι δεδομένο, άσχετα αν αυτό υπάρχει στη συμφωνία να γίνουν συνταγματικές αλλαγές όπου θα φύγουν όλα τα στοιχεία που μιλούν για αλυτρωτισμό.

»Αλλά επειδή και στην ενδιάμεση συμφωνία δεν τήρησαν τους όρους μας δεν πιστεύουμε ότι θα τους τηρήσουν και τώρα. Εφόσον θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα μας παίξουν πάλι τα παιχνίδια τους τα οποία είναι γνωστά».

Ο κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος, πρώην πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής, είπε πως «για μένα αυτή η συμφωνία θα είναι η καταστροφή. Κι εγώ τι θα είμαι; Μακεδόνας λίγο πιο Βόρεια; Δεν νομίζω να προχωρήσουν, δεν θα τους αφήσουμε. Θα γίνουν πολλά κάτω (στην Ελλάδα), κι ίσως να χυθεί και αίμα και δεν θέλω να το δω αυτό» και συμπλήρωσε «είναι απαράδεκτα πράγματα». Είπε ακόμα «να συμβιβαστούμε με δικούς μας όρους, οι Σκοπιανοί πήραν ό,τι ήθελαν» και πρόσθεσε ότι «μπαίνει σε περιπέτεια η Ελλάδα».

(Το ρεπορτάζ είναι του ΘΟΔΩΡΟΥ ΚΑΛΜΟΥΚΟΥ)

Και επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Eπιστολή της προέδρου του Μακεδονικού Συλλόγου Μονάχου, Θεοδώρας Τζιτζιλάκη, προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

“Επιστολή για τη ΜΑΚΕΔΟΝΊΑ”
Προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
δια της παρούσης επιστολής εκφράζουμε τη μεγάλη μας ανησυχία για τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο θέμα της ονοματοδοσίας της γείτονος χώρας.
Απευθυνόμαστε σε εσάς, διότι ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας είστε ο μόνος που θα μπορούσε να αποτρέψει αυτή την εθνική συμφορά.
Εξοχότατε κ. Πρόεδρε, εκπροσωπώντας συλλογικά εδώ και δεκαετίες τους συμπατριώτες μας Μακεδονες στο Μόναχο, ενεργώντας πάντα κόσμια και πατριωτικά πολλάκις σε γερμανικό και διεθνές κοινό στο Δήμο Μονάχου όπως και πέραν αυτού, διαλαλώντας πάντα την ελληνικότητα της Μακεδονίας, απαιτούμε από εσάς την παραίτησή σας, ώστε να προσφέρετε έτσι τη μεγαλύτερη υπηρεσία στο έθνος και την πατρίδα.
Για το ΔΣ του συλλόγου Μακεδόνων Μονάχου
Η πρόεδρος: Θεοδώρα Τζιτζιλάκη.

FB