Τσίπρας: Ιστορικής σημασίας επιτυχία η συμφωνία για το Σκοπιανό

Αθήνα.- «Ιστορικής σημασίας» επιτυχία για την Ελλάδα, που θα αποφέρει πολλά οφέλη και στο οικονομικό πεδίο, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την συμφωνία με τα Σκόπια για το ονοματολογικό, ασκώντας παράλληλα σκληρή κριτική στην αντιπολίτευση για την στάση της.

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ενώ στην Βουλή εκτυλίσσεται η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησής του, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως η έως τώρα «διαιώνιση» του Σκοπιανού σπαταλούσε τις δυνάμεις της ελληνικής διπλωματίας και στερούσε την ικανότητα της χώρας να αναλάβει τον «ηγετικό ρόλο» που της αναλογεί.

Μάλιστα, αφήνοντας εμμέσως αιχμές για την Τουρκία ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η απουσία λύσης «άφηνε διάπλατα ανοιχτό τον δρόμο» σε τρίτες χώρες να εξυπηρετούν τα δικά τους γεωπολιτικά συμφέροντα μέσω επενδύσεων και οικονομική στήριξης στην γειτονική χώρα.

Πλέον, είπε, ανοίγει ο δρόμος για συνανάπτυξη της Ελλάδας με τους γείτονές της. Στάθηκε ειδικά στις προοπτικές αναβάθμισης της Θεσσαλονίκης, εκτιμώντας ότι η πόλη μπορεί να αναδειχτεί σε «πρωτεύουσα» οικονομικών και εμπορικών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην αντιπολίτευση για την στάση της απέναντι στην συμφωνία για το Σκοπιανό, κατηγορώντας την ότι προσπαθεί να παίξει «μικροπολιτικά παιχνίδια» στο εσωτερικό.

«Δεν πετυχαίνουν τίποτα παραπάνω από το να εκπροσωπούν την Ελλάδα του χθες, την Ελλάδα της αποτυχίας, της μιζέριας, της χρεοκοπίας», είπε, προσθέτοντας ότι επειδή η αντιπολίτευση προσπαθεί κρύψει τις δικές της αποτυχίες επικρίνοντας τις προσπάθειες της σημερινής κυβέρνησης.

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους εταίρους να λάβουν «καθαρή» απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους και για το μετα-Μνημονιακό πλαίσιο στο Eurogroup της επόμενης Πέμπτης.

Χρειάζεται να σταλεί «σαφές μήνυμα στις αγορές και χωρίς αστερίσκους», είπε, σημειώνοντας πως αυτό θα συμφέρει τόσο την Ελλάδα όσο και την ευρωζώνη.

«Δεν υπάρχει πολιτικό κόστος αλλά επιλογή ανάμεσα στον πολιτικό στρουθοκαμηλισμόκαι την πολιτική της ευθύνης την οποία ακολουθούμε. Το κάναμε για την οικονομική κρίση, τα εθνικά θέματα αλλά και για το προσφυγικό. Δεν κάναμε τα στραβά μάτια λέγοντας ότι δεν πρόκειται για δικό μας θέμα», έκλεισε ο πρωθυπουργός.

Πηγή:skai.gr/ Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ