Τι είπαν οι δύο Πρωθυπουργοί στις Πρέσπες

Ομιλία Αλέξη Τσίπρα

Πρέσπες.-«Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ φίλε και γείτονα Ζόραν» είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας τις δηλώσεις του στο πλαίσιο της τελετής της υπογραφής της συμφωνίας για το Σκοπιανό.

 Βρισκόμαστε στο δικό μας ραντεβού με την ιστορία, βρισκόμαστε σε ένα σημείο που το έχουν διαβεί νικητές και ηττημένοι, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Βρισκόμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορίας. Βρισκόμαστε και οι δυο εδώ για να πράξουμε το πατριωτικό μας καθήκον , δεν ανταμώνουμε για να θρηνήσουμε τις ήττες του παρελθόντος. Βρισκόμαστε εδώ για να βαδίσουμε μαζί σε μια νέα πορεία ασφάλειας, η σημερινή μας υπογραφή βάζει τα θεμέλια για αυτή την πορεία» είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.

«Όταν συναντηθήκαμε πριν από 6 μήνες στο Νταβός, Ζόραν πολύ λίγοι πίστευαν ότι θα τα καταφέρουμε», συνέχισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ευχαρίστησε τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών και τον ΟΗΕ στους οποίους οφείλεται η σημερινή παρουσία των δύο πρωθυπουργών στις Πρέσπες.

Καταλήξαμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας πως η συμφωνία αυτή επιτρέπει στους δύο πρωθυπουργούς να απευθυνθούν στους λαούς τους και να την στηρίξουν, και χαρακτήρισε πατριωτική τη συμφωνία.

«Είμαι λάτρης της βαλκανικής μουσικής που τραγουδιέται σε όλες τις γλώσσες. Στην τεράστια παράδοση της βαλκανικής μουσικής εξέχουσα θέση έχουν τα μοιρολόγια αλλά και τα τραγούδια χαράς, ένα τέτοιο τραγούδι ξεκινάμε να γράφουμε εδώ μαζί στις Πρέσπες και στόχος μας είναι αυτό το τραγούδι της χαράς να τραγουδιέται από πολλές γενιές μετά, στη γλώσσα μας και στη γλώσσας σας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας .

Σήμερα κάνουμε αυτό το ιστορικό βήμα, αναγκαίο για τους λαούς μας, τόνισε ο κ. Τσίπρας .

Ομιλία Ζόραν Ζάεφ

Αξιότιμε φίλε Αλέξη, είπε ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ αρχίζοντας την τοποθέτηση του και χαιρέτησε τους αξιωματούχους που συμμετέχουν στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας στις Πρέσπες. «Καλή μας τύχη» τόνισε.

Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα χωρίς θάρρος, είπε ο κ. Ζάεφ χρησιμοποιώντας αποφθέγματα του Αριστοτέλη και χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τη συμφωνία των δύο χωρών.

«Βάλαμε τέλος σε μακροχρόνια προβλήματα που επιδείνωναν τις διμερείς σχέσεις» είπε ο Ζόραν Ζάεφ. Από αυτές τις τρεις δεκαετίες διδαχτήκαμε σημαντικά πράγματα, σημείωσε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να διδασκόμαστε από την ιστορία.

«Οι χώρες πρέπει να ζουν σε ειρήνη γιατί διαφορετικά υποφέρει ο κόσμος, η συμφωνία αποτελεί ενθάρρυνση για τη βελτίωση των σχέσεων και της ζωής των πολιτών» τόνισε ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και συμπλήρωσε «οικοδομούμε φιλία μεταξύ των δύο χωρών, θα είμαστε εταίροι και σύμμαχοι».

«Να οικοδομήσουμε ευημερία μέσω ισχυρότερης συνεργασίας. Είδαμε ότι από την απομόνωση καμία χώρα δεν είχε όφελος», συμπλήρωσε ο ο κ. Ζάεφ.

«Οι πολίτες μας επιθυμούν τη δημοκρατία» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Ζάεφ, «Η ευρωπαϊκή αντίληψη αποτελεί δημοκρατική έκφραση, οι Έλληνες οι μακεδόνες οι Ευρωπαίοι είναι πιο ισχυροί απέναντι στην ξενοφοβία» επεσήμανε και συνεχίζοντας αναφερόμενος σε όσους αντιδρούν στη συμφωνία επανέλαβε πως έχουν κάθε δικαίωμα εντός δημοκρατικού πλαισίου να εκφράσουν την αντίθεση τους. «Εμείς αποφασίσαμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και να κοιτάξουμε το μέλλον, είμαστε περήφανοι για αυτή τη συμφωνία που θα μας ενώνει και σήμερα και πάντα» είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

Ο Μάθιου Νίμιτς

Τα ”συγχαρητήρια στους μεγάλους ηγέτες της περιοχής”, εξέφρασε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στις Πρέσπες .

Όπως δήλωσε ο κ. Νίμιτς, ”η επίλυση του προβλήματος απαίτησε ηγετικό πνεύμα , σύνεση, πολιτικό θάρρος και στρατηγικό όραμα. Δεν βρίσκει κανείς συχνά πολιτικό θάρρος, στρατηγικό όραμα , διπλωματικές ικανότητες και πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για την ύπαρξη τέτοιων ηγετών ”.

Αναφερόμενος στη συμφωνία, ο κ. Νίμιτς επεσήμανε ότι ήταν ”μία μακρά διαδικασία, δυσχερής αλλά είναι δίκαιη, έντιμη και μπορεί να εφαρμοστεί για την επιτυχία όχι μόνο της σχέσης των δύο χωρών αλλά ως ένα παράδειγμα για την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο. Ικανοποιεί τα στρατηγικά συμφέροντα αμφότερων των δύο χωρών”.

“Υπάρχουν τέσσερις άνθρωποι και οι κυβερνήσεις τους που θα μεριμνήσουν για την επιτυχή εφαρμογή και την εποικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο αυτών υπέροχων χωρών”, πρόσθεσε.

Τέλος, με αφορμή τη σημερινή γενέθλια μέρα, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ ζήτησε από την οικογένειά του να μην του κάνουν δώρα καθώς ”θα μου κάνουν δώρα δύο πρωθυπουργοί με τους οποίους συνεργάστηκα”.