14 Τραυματίες και χημικά για «χατίρι» της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ

Τουλάχιστον 14 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Πισοδέρι Φλώρινας.

Χιλιάδες πολίτες βρέθηκαν εκεί από νωρίς για να διαμαρτυρηθούν στην απόφαση της κυβέρνησης να υπογράψει τη συμφωνία για την «Βόρεια Μακεδονία» με την ηγεσία της ΠΓΔΜ, ωστόσο είδαν τις αστυνομικές δυνάμεις να έχουν αποκλείσει την περιοχή.

Από αυτούς οι μισοί είναι αστυνομικοί, αφού κομμάτι της διαδήλωσης συγκρούστηκε με τα ΜΑΤ, τα οποία σύμφωνα με μαρτυρίες χτύπησαν βίαια όλους όσοι προσπάθησαν να περάσουν τον φραγμό των αστυνομικών και να κατευθυνθούν προς τον χώρο όπου γινόταν η τελετή υπογραφής της συμφωνίας.. Άπαντες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία στην Καστοριά και στην Φλώρινα.

Παράλληλα, κατά την διάρκεια της διαδήλωσης έγινε εκτεταμμένη χρήση δακρυγόνων από πλευράς των δυνάμεων καταστολής.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως αρκετοί από τους διαδηλωτές κατήγγειλαν την αγριότητα των αστυνομικών δυνάμεων, τονίζοντας πως δρούσαν σαν να έχουν πάρει εντολή να σταματήσουν τον κόσμο με κάθε τρόπο.

Κοτζιάς: Τι ήθελαν οι διαδηλωτές;

Παράλληλα, εντύπωση προκάλεσε η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών, όταν πληροφορήθηκε για τα επεισόδια από τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη.

Ο κ. Κοτζιάς έρριξε την ευθύνη αποκλειστικά στους διαδηλωτές, ρωτώντας τον περιφερειάρχη για τον σκοπό της παρουσίας τους στο σημείο. «Οι πολίτες τι επιδίωκαν; Διαμαρτυρία ήταν ή προσπάθεια παρεμπόδισης της συμφωνίας;» είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

 

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από τη Φλώρινα θέλουν μία γυναίκα σοβαρά τραυματισμένη και ένα 13χρονο παιδί με χτυπήματα στον αυχένα από  γκλόμπ αστυνομικού.-