Ζάεφ: Το NATO αποφάσισε ομόφωνα να βάλει στην ατζέντα πρόσκληση στην ΠΓΔΜ

Στην ατζέντα της συνόδου του NATO, στις 11 και 12 Ιουλίου, περιλήφθηκε το ενδεχόμενο πρόσκλησης της ΠΓΔΜ στην Συμμαχία, όπως ανακοίνωσε ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.

Σε αναρτήσεις του στο Twitter, o κ. Ζάεφ υποστήριξε πως η σχετική απόφαση ελήφθη ομόφωνα από τα μέλη του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, που είναι το κύριο όργανο λήψης πολιτικών αποφάσεων στη Συμμαχία.

«Πρόκειται για ιστορικό βήμα», ανέφερε ο κ. Ζάεφ.

Ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, εξέφρασε νωρίτερα την ελπίδα πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν στην σύνοδο του Ιουλίου, αποφεύγοντας ωστόσο να δεσμευθεί.

Ερωτηθείς από το γαλλικό δίκτυο France 24 ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ένταξης της γειτονικής χώρας στην Συμμαχία, ο κ. Στόλτενμπεργκ ξεκαθάρισε πως αυτό επαφίεται πρωτίστως στα Σκόπια, καθώς η συμφωνία θα πρέπει πρώτα να κυρωθεί οριστικά και στη συνέχεια να εφαρμοστεί.

Η υλοποίηση προβλέπει έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών από τον λαό σε δημοψήφισμα, που αναμένεται να λάβει χώρα το φθινόπωρο, και την αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων στην 120μελή σκοπιανή Βουλή.

Πηγή: .skai.gr