Ελληνικά από το νηπιαγωγείο στη Μελβούρνη;

Μελβούρνη.- Μέσα από ένα νέο πρόγραμμα της πολιτειακής κυβέρνησης του Ντάνιελ Άντριους, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2019, τα παιδιά θα μπορούν να μάθουν μια δεύτερη γλώσσα από το πρώιμο στάδιο της ζωής τους. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με έρευνες, η εκμάθηση νέων γλωσσών σε σχετικά μικρή ηλικία μπορεί να οδηγήσει ένα άτομο στο να εκδηλώσει ενδιαφέρον για άλλες κουλτούρες, ενώ βελτιώνει και την εγκεφαλική του λειτουργία.

Το πρόγραμμα αυτό θα έχει τρία μαθήματα την εβδομάδα σε μια συγκεκριμένη γλώσσα και θα εφαρμοστεί σε 120 νηπιαγωγεία στην Βικτώρια, ενώ άλλα 10 θα γίνουν πλήρως δίγλωσσα.

Σχετικά με το ποιες θα είναι αυτές οι γλώσσες, αυτό θα συζητηθεί δημοσίως σε συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν και στις οποίες θα μπορέσουν να παρευρεθούν οι εμπλεκόμενοι με το ζήτημα (γονείς, εκπαιδευτές, νηπιαγωγοί, κοινότητες νηπιαγωγείων και υπεύθυνοι υπηρεσιών). Ωστόσο, κάποια από τα κριτήρια θα είναι και οι κάτοικοι της τοπικής κοινότητας, η δυνατότητα για συνέχιση των μαθημάτων στη συγκεκριμένη γλώσσα σε σχολεία της περιοχής, η διαθεσιμότητα των απαραίτητων δασκάλων κ.ά.

Οι δάσκαλοι αυτοί θα συμβουλεύονται και θα συνεργάζονται με το ήδη υπάρχον προσωπικό των νηπιαγωγείων προκειμένου το πρόγραμμα να εφαρμόζεται αρμονικά και τα παιδιά να εγκλιματίζονται με τη δεύτερη γλώσσα.

Κάπως έτσι, μέσα από το νέο αυτό μέτρο πάνω από 3.000 παιδιά αναμένεται να γνωρίζουν δύο γλώσσες πριν καν μπουν στη σχολική τους ηλικία, έχοντας ένα απαραίτητο για την εποχή μας εφόδιο. Το μέτρο αυτό είναι μέρος της επένδυσης ύψους $17.9 εκατ. της εργατικής κυβέρνησης για την εκμάθηση νέων γλωσσών σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Η υπουργός Προσχολικής Εκπαίδευσης κυρία Τζένη Μικάκου, έκανε τις παρακάτω δηλώσεις σχετικά με το πρόγραμμα αυτό: «Φροντίζουμε ώστε περισσότεροι από τους μικρούς μας συμπολίτες να κερδίσουν το πλεονέκτημα ζωής του να μάθουν μια γλώσσα εκτός των Αγγλικών. Θα βρίσκονται μπροστά απ’ όλους. Έρευνες μας λένε ότι το να μάθεις μια ξένη γλώσσα είναι τρομερά ωφέλιμο. Είναι διασκεδαστικό, βοηθάει τη λειτουργία του εγκεφάλου καθώς και τα παιδιά να μάθουν καλύτερα Αγγλικά. Αυτή η αυστραλιανή καινοτομία είναι απλώς ένας ακόμη τρόπος να προετοιμάσουμε τα παιδιά από νηπιαγωγείο, για το σχολείο και, φυσικά, τη ζωή».

Η υπουργός παρακίνησε, επίσης, τους γονείς, τους δασκάλους, τους νηπιαγωγούς και όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, να συμμετάσχουν στη συζήτηση σχετικά με την επιλογή της γλώσσας στα τοπικά νηπιαγωγεία. Θα πραγματοποιηθούν 14 συναντήσεις σε διάφορα σημεία ανά την Πολιτεία, από τη Δευτέρα 25 μέχρι και την Παρασκευή 29 Ιουνίου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο www.education.vic.gov.au.

*Ουσιαστικά για να προσφέρουν το μάθημα των Ελληνικών νηπιαγωγεία θα πρέπει να το ζητήσουν οι γονείς των παιδιών. Οπότε ας μην αδιαφορήσουν οι συμπάροικοι.