Πανηγυρική κοινή συνεδρίαση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στο Ζάππειο για το Eurogroup

Σε κυβερνητική φιέστα στο Ζάππειο Μέγαρο, στις 7.30 το απόγευμα, προχωρά η κυβέρνηση θέλοντας να δώσει θριαμβευτικό χαρακτήρα στη συμφωνία του Eurogroup, ως αντιπερισπασμός και στη συμφωνία των Πρεσπών. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος συγκαλούν στο Ζάππειο πανηγυρική κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, όπου ο κ. Τσίπρας θα απευθυνθεί στην κοινή γνώμη μλώντας διεξοδικά για τη συμφωνία, με στόχο να αποκρούσει τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης και των ΜΜΕ.

Αν και οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα και στη συνέχεια για συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στις 6 το απόγευμα, τελικά από το κυβερνητικό επιτελείο αποφάσισαν να διοργάνωσουν μια επικοινωνιακού χαρακτήρα εκδήλωση στο Ζάππειο.

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο θα μεταβεί άμεσα στο Ζάππειο μόλις προσγειωθεί στην Αθήνα.

Στις 2 μμ ο πρωθυπουργός επισκέπτεται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσει για την απόφαση του Eurogroup.  Σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, επικρατεί ικανοποίηση για τη συμφωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ στόχος είναι πλέον το κυβερνητικό αφήγημα να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη της οικονομίας και να επικοινωνηθεί στους πολίτες.

Για ιστορική απόφαση του Eurogroup, που διαμορφώνει μία κατάσταση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος, έκανε λόγο την Παρασκευή ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το κριτήριο που είχε η Ελλάδα να είναι πειστική στις αγορές «δικαιώθηκε και ικανοποιήθηκε απολύτως» και τόνισε ότι «ο ελληνικός λαός μπορεί να χαμογελάσει».

Σκληρό προαπαιτούμενο, χαρακτήρισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τα υψηλή πρωτογενή πλεονάσματα που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup (3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, αλλά κυρίως, άνω του 2% για σχεδόν 40 χρόνια, από το 2023 έως το 2060).

Η απόφαση του Eurogroup είναι πολύ κοντά στις προσδοκίες της κυβέρνησης, και στις τέσσερις θέσεις με τις οποίες προσήλθε η Ελλάδα δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.