Τσίπρας: Η χώρα γυρίζει οριστικά σελίδα, το χρέος κατέστη βιώσιμο

Αθήνα.-Την «ιστορική απόφαση» του Eurogroup, που καθιστά «το χρέος βιώσιμο», ανέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Ζάππειο, φορώντας γκρενά γραβάτα.

Η «χώρα γυρίζει σελίδα» και αυτό είναι μια νίκη «κυρίως όσων υπέφεραν οκτώ χρόνια τώρα και σε αυτούς θέλουμε να απευθυνθούμε και να τους στηρίξουμε» τόνισε στα πρώτα λεπτά της ομιλίας του.

«Η Ελλάδα επιστρέφει στους Έλληνες» τόνισε ο πρωθυπουργός, ερμηνεύοντας τα όσα προβλέπονται στη συμφωνία για τη «μεταμνημονιακή εποπτεία» και τα οποία έχουν δεχθεί κριτική. Επέμεινε ότι στο εξής αποκλειστικά υπεύθυνη για τη χάραξη των πολιτικών, ώστε να πετύχει τους στόχους για τους οποίους έχει δεσμευτεί η χώρα, θα είναι η ελληνική κυβέρνηση.

«Δεν έχουμε σκοπό να επιστρέψουμε στην Ελλάδα του χτες, της σπατάλης και των πελατειακών σχέσεων, της γενικευμένες φοροδιαφυγής και της διαφθοράς» είπε ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνοντας ότι αποτελεί και κυβερνητικό στόχο η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, επομένως η αναφορά τους στη συμφωνία του Eurogroup δεν αποτελεί πρόβλημα.

Ο πρωθυπουργός μπήκε καταχειροκροτούμενος στο Ζάππειο, στο οποίο έφθασε συνοδευόμενος από τη σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα, με όλους όσους βρίσκονταν στην πρώτη σειρά να χαμογελούν με νόημα μόλις τον είδαν με τη γραβάτα, την οποία πάντως, όπως δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει στο τέλος της ομιλίας του, δεν πρόκειται να υιοθετήσει, καθώς «τις μάχες της δίνω με τη στολή εργασίας, χωρίς γραβάτα».

Και επειδή, όπως εξήγησε μένουν ακόμη πολλές μάχες να δοθούν, αφού «ο πόλεμος δεν κερδήθηκε ακόμη», την ομιλία του την έκλεισε κρατώντας τη γραβάτα στο χέρι.

Από την πρώτη γραμμή έλειπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λόγω του χθεσινού ξενυχτιού. «Του άξιζε η τιμητική άδεια που του έδωσα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, ο οποίος αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ευχαρίστησε τους άμεσα εμπλεκόμενους με το μνημόνιο υπουργούς και στελέχη, για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφεραν, με σημαντικό προσωπικό αρκετές φορές κόστος.

Αίσθηση προκάλεσε και η προσωπική αναφορά του πρωθυπουργού στον Πάνο Καμμένο και στην κυβερνητική συνεργασία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τη φράση «Πάνο, να ξέρεις έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε και πολλές μάχες να δώσουμε» εστιάζοντας στην καταπολέμηση της διαφθοράς.