Ανάστατη και έκπληκτη παραμένει η Ομογένεια για τη «συμφωνία» με τα Σκόπια

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ανάστατη και έκπληκτη εξακολουθεί να είναι η ελληνική Ομογένεια ανά τον κόσμο, από την ενέργεια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να προχωρήσουν σε σύναψη συμφωνίας με τα Σκόπια με την οποία τους αναγνωρίζουν Μακεδονική ταυτότητα, Εθνότητα και Γλώσσα.

Μακριά από τερτίπια τύπου Κοτζιά, ότι δήθεν άλλο πράγμα είναι υπηκοότητα και άλλο ιθαγένεια, οι ομογενείς αντιλαμβάνονται ότι η «βόρεια Μακεδονία» με ελληνική βούλα, θα κατοικείται από «Μακεδόνες» που θα μιλούν την «Μακεδονική Γλώσσα». (Ούτε  καν βορειομακεδόνες, ή βορειομακεδονικά!)

Έτσι τόσο στα διάφορα (δεν είναι και πολλά πλέον) έντυπα που έχουν απομείνει να εκδίδονται στο εξωτερικό, όσο και στις (πολύ περισσότερες) ομογενειακές  ιστοσελίδες, αλλά –κυρίως- και στις ομογενειακές οργανώσεις ανά τον κόσμο, σχεδόν καθολική συνεχίζει να είναι η αποδοκιμασία της Κυβέρνησης για τη «συμφωνία» των Πρεσπών.

Σε μία σύντομη ηλεκτρονική περιήγηση, συλλέξαμε και  παρουσιάζουμε τις θέσεις τις Ομογένειας:

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) Ο «Εθνικός Κήρυξ» της Νέας Υόρκης, η μόνη πλέον ημερήσια ομογενειακή εφημερίδα, με πρωτοσέλιδους τίτλους  αφήνει να διαφανεί η αντίθεσή της στην είδηση ότι «Ο Τσίπρας δέχθηκε την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία»» ενώ στις 15 Ιουνίου διενήργησε τηλεφωνική έρευνα που της επέτρεψε  τον τίτλο:  «Κατά της συμφωνίας με τα Σκόπια Τάσσονται ομογενείς σε τηλεφωνική σφυγμομέτρηση του «Ε.Κ.»».  Αλλά και η συνεχιζόμενη αρθρογραφία της εφημερίδας, δεν αφήνει αμφιβολίες για το γεγονός ότι τάσσεται «απέναντι» στη συμφωνία Τσίπρα-Κοτζιά για το Σκοπιανό.

Μιά άλλη εβδομαδιαία ηλεκτρονική (και έντυπη) εφημερίδα της Νέας Υόρκης  η  Greeknewsonline  ακολουθεί μία τεχνοκρατική γραμμή, επιχειρώντας να αναδείξει το ρόλο του αμερικανικού παράγοντα στην επίτευξη της «συμφωνίας». Κατά την εφημερίδα, όλα ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2017 που με ένα ταξίδι αστραπή, ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χόιτ Μπράιαν Γι κατόρθωσε να σταθεροποιήσει τα πράγματα στα Σκόπια και 20 μέρες αργότερα, ο Ζάεφ ορκίστηκε πρωθυπουργός.

Γράφει: «Η άμεση αμερικανική παρέμβαση ξάφνιασε πολλούς οι οποίοι θεωρούσαν ότι η νέα κυβέρνηση Τραμπ θα ακολουθούσε απομονωτική πολιτική στα Βαλκάνια. Ωστόσο, ως άριστος γνώστης των Βαλκανίων, ο Χόιτ Μπράιαν (έχει υπηρετήσει γενικός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη και μιλά άπταιστα ελληνικά) είχε την ακλόνητη πεποίθηση, πως για να επιβιώσει η μετριοπαθής κυβέρνηση – που ακόμη ήταν στα σκαριά – θα έπρεπε να αφαιρεθούν τα αίτια που έθρεφαν το εθνικιστικό VMRO κι αυτό θα γινόταν μόνο με την επίλυση της διαφοράς Ελλάδας – Σκοπίων και την ευρωατλαντική πορεία της πΓΔΜ».

Στη Γαλλία, η ηλεκτρονική εφημερίδα «diaspora-grecque» κάτω από τον τίτλο «Η Μακεδονία ήταν, είναι και θα παραμείνει ελληνική», έχει εγκαταστήσει τη φωτογραφία του έφιππου Μεγάλου Αλεξάνδρου, με φόντο την ελληνική σημαία.

Η εφημερίδα «Νέος Κόσμος» της Μελβούρνης, προβάλει τις θέσεις της Παμμακεδονικής και των άλλων ομογενειακών οργανώσεων που τάσσονται κατά της αναγνώρισης των Σκοπίων από την Ελλάδα ως «Μακεδονία».  Με πηχυαίους, μάλιστα, τίτλους, προβάλλει στα ελληνικά και στα αγγλικά,  την απόφαση της Παμμακεδονικής, σύμφωνα με την οποία είναι  « Ανεπιθύμητος ο Παυλόπουλος στην ομογένεια της Μελβούρνης», αλλά και όσοι «Έλληνες βουλευτές στηρίζουν τη Συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ».

Μία ιστορική παροικία, αυτή της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, με την ηλεκτρονική της εφημερίδα «ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ” με τον τίτλο: “Αντίο Μακεδονία μας- Από τη χώρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την Αλεξάνδρεια Αιγύπτου” εκφράζει την αντίθεσή της στην συμφωνία.

Αλλά και στην Ιταλία, η “Kellianosblogspot” αναφέρει: “Ο Τσίπρας αποδεικνύεται ένας Δώσων. Το προηγούμενο έχει δημιουργηθεί: η νομιμοποίηση της ύπαρξης μακεδονικού έθνους και μακεδονικής γλώσσας. Το Μακεδονικό έθνος έχει προστεθεί στην κοινωνία των εθνών της ανθρωπότητος”.

Σε επίπεδο οργανώσεων, οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου, μετά τα μεγάλα συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, με ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό, αρνούνται να αποδεχθούν τη συμφωνία την οποία και χαρακτηρίζουν ετεροβαρή κατά της Ελλάδος. Προειδοποιούν, μάλιστα , τον πρωθυπουργό Αλέξη Αλέξη Τσίπρα πως «αναλαμβάνεται την ευθύνη για ό,τι επακολουθήσει».

Κάθετα αρνητική απέναντι στη συμφωνία είναι και η στάση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης καθώς και 21 Ελληνοαμερικανικές ομοσπονδίες των ΗΠΑ που συνυπέγραψαν ψήφισμα προειδοποιώντας πολιτικούς που θα υπογράψουν όνομα με τον όρο Μακεδονία, ότι δεν θα είναι του λοιπού δεκτοί στην Ομογένεια.

Τέλος, Δημοψήφισμα, ώστε να αποφασίσει ο ελληνικός λαός αν αποδέχεται τη συμφωνία και το όνομα “βόρεια Μακεδονία” για τους Σκοπιανούς, ζητά η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ) δια του Προέδρου της Παναγιώτη Κατσαμπάνη, με μέλη της ελληνικής καταγωγής πολιτικούς από όλο τον κόσμο, αλλά και μεμονωμένοι ομογενείς πολιτικοί επίσης  εκφράζουν την αντίθεσή τους στην συμφωνία, όπως ο Σωτήρης Δελής, Βουλευτής Σουηδίας.