Η Ελβετία έφερε τα πάνω κάτω, 2-1 την Σερβία, η Νιγηρία κέρδισε με 2-0 την Ισλανδία, Βραζιλία

Με γκολ του Σακίρι στο 90′ η Ελβετία έκανε την ανατροπή και κέρδισε 2-1 την Σερβία στον 5ο όμιλο του Μουντιάλ 2018.

Οι Ελβετοί έχαναν από το 5ο λεπτό με το γκολ του Μίτροβιτς, αλλά ο Τζάκα στο 52′ και ο Σακίρι στο 90′ έδωσαν το «τρίποντο» στην πατρίδα τους. Ετσι, ο όμιλος παίρνει… φωτιά μετά και την πρώτη νίκη της Βραζιλίας σήμερα. Την τελευταία αγωνιστική Βραζιλία-Σερβία και Ελβετία-Κόστα Ρίκα.

Η βαθμολογία στον 5ο όμιλο

1. Βραζιλία 4 (3-1)

2. Ελβετία 3 (2-2)

3. Σερβία 3 (2-2)

4. Κόστα Ρίκα 0 (0-3)

Η Νιγηρία έβαλε “φωτιά” 

Σπουδαία νίκη με 2-0 επί της Ισλανδίας σημείωσε η Νιγηρία (4ος όμιλος-2η αγωνιστική) στο Βόλγκογκραντ για το Μουντιάλ 2018, με την οποία διατηρεί ακέραιες τις ελπίδες της για για πρόκριση στη φάση των «16» της διοργάνωσης. Σκόρερ των δύο τερμάτων της Νιγηρίας ο Μούσα στο 49΄ και στο 75΄, ενώ ο Ισλανδοί έχασαν πέναλτι στο 82΄ με τον Γκ. Σίγκουρντσον.

Μετά την Αργεντινή η Ισλανδία δεν φοβήθηκε ούτε τη Νιγηρία στην πρώτη συμμετοχή της σε Μουντιάλ, αλλά δεν κατάφερε να το συνδυάσει με θετικό αποτέλεσμα, κάτι που βολεύει και την Αργεντινή που παραμένει με τη σειρά της στη διεκδίκηση της πρόκρισης.

Οι Αφρικανοί, πάντως, ανέβηκαν στο δεύτερο μέρος και με τον Μούσα να κάνει ό,τι θέλει στην άμυνα των «ψαράδων», κατάφεραν να πετύχουν δύο τέρματα και να ελπίζουν, πλέον, βάσιμα στην πρόκρισή τους στα νοκ άουτ ματς, αρκεί να μην ηττηθούν στο τελευταίο ματς του γκρουπ από την Αργεντινή.

Η «αλμπισελέστε», μετά το «χαστούκι» από την Κροατία αναθάρρησε ύστερα από το σημερινό αποτέλεσμα. Κι αυτό διότι με νίκη επί των Νιγηριανών στο τελευταίο ματς του ομίλου μπορεί να προκριθεί στους «16», αρκεί να μη νικήσει η Ισλανδία τους Κροάτες. Σε περίπτωση νίκης και των δύο ομάδων (Αργεντινής, Ισλανδίας) θα παίξει ρόλο η διαφορά τερμάτων. Μετά από δύο αγωνιστικές οι Νοτιοαμερικάνοι έχουν συντελεστή 1-4, ενώ οι Ισλανδοί 1-3.

Πάντως, και οι δύο καλές ευκαιρίες στο πρώτο 45λεπτο ήταν για την Ισλανδία. Η πρώτη στο 3ο λεπτό, όταν σε εκτέλεση φάουλ του Σίγκουρτσον έξω από την περιοχή ο Ουζόχο έδιωξε σε κόρνερ και η δεύτερη στην εκπνοή του ματς (45΄) όταν ξανά από φάουλ, ο Φινμπόγκασον πετάχτηκε στη μικρή περιοχή, αλλά δεν βρήκε την μπάλα όπως θα ήθελε.

Μετά τη μέτρια εικόνα της στο πρώτο μέρος, η Νιγηρία μεταμορφώθηκε στο δεύτερο και με εντελώς διαφορετικό πρόσωπο κατάφερε να επικρατήσει στον αγωνιστικό χώρο, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Μούσα. Στο 49΄ σε αντεπίθεση των Αφρικανών ο επιθετικός της ΤΣΣΚΑ Μόσχας άνοιξε το σκορ, ενώ στο 75΄ κατάφερε να βρει και πάλι το δρόμο προς τα δίχτυα.

Η μεγάλη ευκαιρία για την Ισλανδία να ξαναμπεί στο ματς ήρθε στο 83΄. Με τη βοήθεια του VAR ο διαιτητής έδωσε πέναλτι σε ανατροπή του Φινμπόγκασον από τον Εμπουεχί, ωστόσο, ο Γκ. Σίγκουρτσον αστόχησε!

Την 3η αγωνιστική θα παίξουν στις 26 Ιουνίου Νιγηρία – Αργεντινή στην Αγία Πετρούπολη και Ισλανδία – Κροατία στο Ροστόφ, με την τελευταία να έχει ήδη προκριθεί.

Διαιτητής: Μάθιου Κόνγκερ (Νέα Ζηλανδία)

Κίτρινες κάρτες: 44′ Ιντόγου

Κόκκινες κάρτες: –

Νιγηρία (Σαλισού Γιουσούφ): Ουζόχο, Ομερούο, Τρόοστ-Εκόνγκ, Μπαλόγκουν, Μόζες, Ετεμπό (90′ Ιγουόμπι), Μικέλ, Εντιντί, Ιντόγου (46′ Εμπουέχι), Μούσα, Ιχιενάτσο (85′ Ιγκάλο)

Ισλανδία (Χέιμιρ Χάλγκριμσον): Χάλντορσον, Σέβαρσον, Άρνασον, Σίγκουρντσον (65′ Ίνγκασον), Μάγκνουσον, Γκίσλασον, Γκούναρσον (87′ Σκούλασον), Γκίλφι Σίγκουρντσον, Μπιάρνασον, Μπόντβαρσον (71′ Σίγκουρντσον), Φινμπόγκασον

 

Έσωσε τη Βραζιλία ο Κουτίνιο, το τελευταίο «καρφί» ο Νεϊμάρ

Ενενήντα λεπτά χρειάστηκε η Βραζιλία για να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» της Κόστα Ρίκα. Με δύο τέρματα στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης, η ομάδα του Τίτε γλύτωσε την τελευταία στιγμή το «στραβοπάτημα» απέναντι στη καλά οργανωμένη ομάδα του Όσκαρ Ραμίρεζ.

Όπως αναμενόταν οι Βραζιλιάνοι από το πρώτο λεπτό είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο, με τους Κοσταρικανούς να περιορίζονται στην άμυνα. Αν και οι παίκτες του Τιτέ είχαν την κατοχή, η Κόστα Ρίκα έκανε την πρώτη μεγάλη φάση, με το σουτ του Μπόρχες στο 13′ να περνά λίγο έξω από το αριστερό δοκάρι.

Αν και ο Ζεσούς σκόραρε στο 27′ το γκολ, ακυρώθηκε σωστά καθώς ο Βραζιλιάνος επιθετικός ήταν εκτεθειμένος. Στην αμέσως επόμενη φάση ο Νεϊμάρ τρίπλαρε ωραία μέσα στην περιοχή, ωστόσο ηττήθηκε από τον Νάβας.

Στο 41′ και λίγο πριν το ημίχρονο ο Μαρσέλο εξαπέλυσε ένα σουτ από μακριά, αλλά ο τερματοφύλακας της Ρεάλ Μαδρίτης αποσόβησε τον κίνδυνο και έστειλε τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια ισόπαλες.

Αποφασισμένη να αποφύγει δεύτερη συνεχόμενη «γκέλα» η «Σελεσάο» μπήκε δυναμικά στον αγωνιστικό χώρο. Μόλις στο 50′ η κεφαλιά του Ζεσούς τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι, ενώ στην εξέλιξη της φάσης το σουτ του Κουτίνιο κόντραρε στους αμυντικούς και πέρασε κόρνερ.

Βροντερό παρών έδωσε πάλι ο Νάβας στο 56′ κάνοντας εξαιρετική απόκρουση στο πλασέ του Νεϊμάρ.

Την έκπληξη πήγε να κάνει η Κόστα Ρίκα στο 67′ μετά από κεφαλιά στην περιοχή, ωστόσο η μπάλα απομακρύνθηκε έγκαιρα.

Η νέα μεγάλη ευκαιρία του Νεϊμάρ ήρθε μετά το αβίαστο λάθος του Γκαμπόα , παρόλα αυτά το πλασέ του πέρασε λίγο άουτ.

Με τον χρόνο να κυλάει κατά της, η Βραζιλία πίεσε ακόμη περισσότερο. Στο 78′ ο Νεϊμάρ φάνηκε να ανατρέπεται στην περιοχή, με τον Κάιπερς να ελέγχει το συμβάν μέσω του VAR και να μην δίνει το πέναλτι.

Η λύτρωση για την ομάδα του Τίτε ήρθε στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων με τον Κουτίνιο να εκμεταλλεύεται το στρώσιμο του Ζεσούς και να ανοίγει το σκορ.

Λίγο πριν τη λήξη ο Νεϊμάρ διπλασίασε τα τέρματα της ομάδας του με εξ επαφής πλασέ, βάζοντας ταφόπλακα στα όνειρα της ομάδας του Ραμίρεζ. Μάλιστα ο επιθετικός της Παρί δευτερόλεπτα μετά τη λήξη της αναμέτρησης ξέσπασε σε κλάματα στο κέντρο του γηπέδου.

Διαιτητής: Μπιόρν Κάιπερς (Ολλανδία)

Κίτρινες κάρτες: 81′ Νεϊμάρ, 81′ Κουτίνιο – 84′ Ακόστα

Κόκκινες κάρτες: –

Βραζιλία (Τιτέ): Άλισον, Φάγκνερ, Τιάγκο Σίλβα, Ζοάο Μιράντα, Μαρσέλο, Παουλίνιο (68′ Φιρμίνο), Κασεμίρο, Κουτίνιο, Ουίλιαν (46′ Ντόουγκλας Κόστα), Γκάμπριελ Ζεσούς, Νεϊμάρ

Κόστα Ρίκα (Όσκαρ Ραμίρεζ): Κέιλορ Νάβας, Ακόστα, Γκονζάλεζ, Ντουάρτε, Γκαμπόα (75′ Κάλβο), Μπόρχες, Γκούσμαν Πέρεζ (83′ Τεχάδα), Οβιέδο, Βανέγκας, Μπράιαν Ρουίζ, Ουρένια (54′ Μπολάνιος)