Στερνό αντίο στον πρώτο Έλληνα Δήμαρχο της Αυστραλίας

Αδελαίδα.- Έφυγε από την ζωή την περασμένη Παρασκευή σε ηλικία 82 ετών ο πρώην δήμαρχος Αδελαΐδας και πρώτος ελληνικής καταγωγής Δήμαρχος που εξελέγη ποτέ στην Αυστραλία, Steve Condous, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμαρχος Αδελαΐδας Martin Haese, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο δραστήριος πολιτικός που έλκει την καταγωγή του από το Καστελόριζο, γεννήθηκε το 1935 και μπήκε στον πολιτικό στίβο το 1968.

Ήταν παντρεμένος με την επίσης ελληνικής καταγωγής Angela (Αγγελική) Condous της οποίας το φιλανθρωπικό έργο κατά την διάρκεια της θητείας του συζύγου της στην δημαρχεία της Αδελαΐδας και αργότερα ήταν τεράστιο.

Ο Condous υπηρέτησε ως Δήμαρχος Αδελαΐδας για έξι χρόνια, από το 1987 έως το 1993 οπότε και μετά το πέρας τα θητείας του εισχώρησε στο κόμμα των Φιλελευθέρων.

«Χωρίς την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη των Ελλήνων της ομογένειας, δεν θα εκλεγόμουν ποτέ Δήμαρχος», είχε δηλώσει σε συνέντευξη του το 2002 ο προοδευτικός πολιτικός ο οποίος κατά την διάρκεια της θητείας του στο Δημαρχείο Αδελαΐδας φημίζονταν για το πάθος του να  μετατρέψει το κέντρο της πόλης σε εκπαιδευτικό, επιχειρηματικό και τουριστικό προορισμό διατηρώντας τις φυσικές ομορφιές της πόλης.

Μετά από 25 χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση, ο Καστελορίζιος πολιτικός εξελέγη βουλευτής στην έδρα Colton της Νότιας Αυστραλίας το 1993, χωρίς να ξεχνά ποτέ την καταγωγή του για την οποία ήταν περήφανος.

«O Steve ήταν ένας πραγματικός αρχηγός, ένας ειλικρινής άνθρωπος και ένας περήφανος Έλληνας, που άνοιξε τις πόρτες του Δημαρχείου Αδελαΐδας σε πολλούς ανθρώπους στους οποίους έδινε απλόχερα και με αγάπη την πατρική συμβουλή του», δήλωσε στο «Νέο Κόσμο» ο ομογενής επιχειρηματίας Θεοφάνης Μάρας.

Ο Steve Condous ήταν πραγματικά περήφανος για την καταγωγή του. Έκανε πάντα αναφορές στα δύσκολα χρόνια που πέρασαν οι γονείς του ως μετανάστες και μάλιστα λόγω των δύσκολων παιδικών του χρόνων, ο ίδιος ήταν εκ προοιμίου ενάντια της βίας και των φυλετικών διακρίσεων αποκαλύπτοντας πως ο πατέρας του αλλά και ο ίδιος σε ηλικία 7 ετών είχαν πέσει θύματα ρατσισμού.

«Δε θα ξεχάσω ποτέ την ημέρα που είδα να φτύνουν τον πατέρα μου στο δρόμο και να τον φωνάζουν dago. Ήμουν επτά ετών. Πήγα δημοτικό στο Sturt Street Primary και καθημερινά αντιμετώπιζα τεράστιο ρατσισμό από τους συμμαθητές του οι οποίοι με κακοποιούσαν λεκτικά και επειδή δεν άντεχα να με βρίζουν κατέληγα να επιστρέφω στο σπίτι με σχισμένα και ματωμένα ρούχα από τους καβγάδες», είχε πει σε παλιότερη συνέντευξη του ο ομογενής πολιτικός.

Το 2004 του απονεμήθηκε το μετάλλιο Order of Australia προς αναγνώριση των υπηρεσιών που προσέφερε στην Αυστραλία και ειδικότερα στην πολιτεία της Αδελαίδας.

«Πάνω από όλα ο Steve Condous θα ζει στην μνήμη μας ως ένας αληθινός άντρας που έτρεφε πραγματική αγάπη για την πόλη του και τους συνανθρώπους μας», έγραψε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Αδελαΐδας, Martin Haese.

«Τον Steve τον γνώρισα πολύ πριν μπει στην πολιτική αρένα και σίγουρα η συμβολή και συνεισφορά του στην πρόοδο της πολιτείας μας υπήρξε τεράστια», δήλωσε στο «Νέο Κόσμο» ο ομογενής πολιτικός Νικ Μπόλκας.

Οι λεπτομέρειες της κηδείας του ομογενούς δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα επίσημα αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η κηδεία πρόκειται να γίνει την Πέμπτη στις 11 το πρωί στον πρώτο ελληνορθόδοξο ναό που ομογενείς έκτισαν στην Νότια Αυστραλία, τον ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών που ανήκει στην Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα ΝΑ.

 

Πηγή:neoskosmos.com

Print Friendly, PDF & Email