Απεβίωσε ο ομογενής πρόεδρος των σχολείων “Τσάρτερ” (ο Πλάτων)

Βαρειά θλίψη στην ελληνική ομογένεια της Αμερικής προκάλεσε η είδηση του αιφνίδιου θανάτου ενός εκλεκτού της μέλους. Όπως έγινε γνωστό, έχασε την ζωή του κατά τη διάρκεια διακοπών στην Κόστα Ρίκα, ο πρόεδρος των σχολείων ”Τσάρτερ” (”Πλάτων”), στην δυτ. Φλόριδα, Σωτήρης Χριστόπουλος. Ο άτυχος ομογενής κολυμπούσε και ο θάνατός του οφείλεται σε πνιγμό, αν και ακόμη η επίσημη ιατρική ανακοίνωση, δεν έχει γίνει γνωστή.

Στο συγκρότημα των Σχολείων Τσάρτες ανήκει η ”Ακαδημία Πλάτωνος” με τα έξι σχολεία που αποτελούν επιστέγασμα των πολυετών προσπαθειών του αείμνηστου Γενικού διευθυντή της, Στηβ Χριστόπουλου. Σημειώνεται ότι τα σχολεία “τσάρτερς” αποτελούν την ελπίδα της ομογένειας για την μη εξάλειψη της ελληνικής γλώσσας, Δημιουργήθηκαν ακριβώς από την ανάγκη που υπήρχε να εξυπηρετήσουν περιοχές οι οποίες δεν είχαν ελληνικά σχολεία και από τα προβλήματα που υπήρχαν σε πολλά άλλα Ημερήσια κοινοτικά σχολεία τα οποία αντιμετώπιζαν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες.

τα charter schools είναι ένα παράλληλο σύστημα σχολείων, ανταγωνιστικό των δημοσίων, μπορεί να τα συστήσει ο οιοσδήποτε, όπως σύλλογοι γονέων, εκκλησιαστικοί οργανισμοί, πανεπιστήμια, κυρίως όμως ιδιωτικές επιχειρήσεις, χρηματοδοτούνται από το κράτος, αν και με λιγότερα χρήματα απ’ ότι τα δημόσια, χωρίς όμως να υπόκεινται στους ίδιους κανόνες με αυτά, μπορούν να λειτουργούν σαν αυτόνομοι, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, με δικό τους πρόγραμμα και μέθοδο διδασκαλίας, και με δασκάλους που οι ίδιοι θα επιλέγουν, μπορούν να δεχτούν χρηματοδότηση απ’ όπου επιθυμούν(όπως άλλωστε και τα αμιγώς δημόσια σχολεία), διαφέρουν όμως ως προς τη λογοδοσία και αξιολόγηση που υπόκεινται, προκειμένου να συνεχιστεί η κρατική χρηματοδότηση.

Στα σχολεία αυτά, υπάρχει καθημερινή διδασκαλία των Ελληνικών, με ομογενείς, αλλά και Ελληνες δασκάλους αποσπασμένους από την Ελλάδα. Διδάσκουν την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό» σε Ελληνόπουλα, αλλά και άλλα παιδιά που η Ελληνική δεν είναι η μητρική τους γλώσσα.

Στην εξάπλωση των σχολείων “τσάρτερς” στην δυτ. Φλώριδα είχε πρωτοστατήσει με επιτυχία ο Στηβ Χριστόπουλος.
Αιωνία του η μνήμη!