Μακεδονικό: Τι θέλει να πετύχει ο Τσίπρας με το προκλητικό βίντεο για τις Πρέσπες

«Ηταν δίκαιο κι έγινε πράξη». Με τον γνωστό σε όλους μότο που χρησιμοποιεί ο πρωθυπουργός στα αρκετά προπαγανδιστικά βιντεάκια που έχει βγάλει κατά καιρούς, γράφτηκε και ο επίλογος του συγκεκριμένου για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Η προσωπική σκηνοθέτης του Αλέξη Τσίπρα, Ζωή Χαλιδιά, υπεύθυνη για τη… βιντεοθήκη του Μαξίμου που περιλαμβάνει τις μεγάλες επιτυχίες της κυβέρνησης, επιμελήθηκε και το ιδιαίτερα προκλητικό βίντεο που αφορά στην ονομασία των Σκοπίων σε «Βόρεια Μακεδονία».

Χωρίς να υπολογίζει τις αντιδράσεις του κόσμου, ο οποίος έχει κινητοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες προκαλώντας αναταράξεις στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα το βίντεο, μία μόλις ημέρα μετά τα πανηγύρια του Ζόραν Ζάεφ για την πρόσκληση που έλαβε για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η ενέργεια αυτή χαρακτηρίζεται προκλητική από κύκλους της αντιπολίτευσης και από τις οργανώσεις που αντιδρούν στην παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονία, της ταυτότητας και της γλώσσας, διότι αναρωτιούνται: «Πώς είναι δυνατόν να θεωρεί το Μαξίμου ότι ήταν δίκαιο κι έγινε πράξη μια συμφωνία για την οποία διαφωνεί το 70% και πλέον του ελληνικού λαού;»

Κάποιοι μάλιστα έλεγαν με νόημα: «Αν θέλει ο πρωθυπουργός να αποδείξει ότι πράγματι ήταν ένα δίκαιο αίτημα που αυτός έφερε σε πέρας ας πάει σε δημοψήφισμα ή σε εκλογές για να λάβει την απάντηση του κόσμου». Μια απάντηση που δίνεται ήδη μέσω των δημοσκοπήσεων…

Το βιντεάκι του ενός λεπτού και 46 δευτερολέπτων ξεκινά με πλάνα από το γραφείο του κ. Τσίπρα όπου τον δείχνει να συνομιλεί με συνεργάτες του, και ειδικά με τον διευθυντή του γραφείου τύπου, Θανάση Καρτερό.

Δείχνει επίσης αποσπάσματα από συνομιλία του με τον Ζόραν Ζάεφ όπου ακούγεται να λέει: «Zoran do you know Prespes?».
Τα πλάνα από τις Πρέσπες, την υπογραφή, τις αγκαλιές συναδέλφωσης με τον σκοπιανό πρωθυπουργό συνοδεύονται από τη φωνή του Αλέξη Τσίπρα να λέει στον ομόλογό του: «Εδώ είναι Βαλκάνια. Θα αντιμετωπίσω δυσκολίες, θα αντιμετωπίσεις δυσκολίες αλλά μια μέρα η Ιστορία θα μας δικαιώσει».

Το κείμενο

Το βίντεο συνοδεύεται επίσης από μια παραπομπή στην ιστοσελίδα του πρωθυπουργού όπου σε ένα κείμενο γίνεται προσπάθεια να αιτιολογηθεί η «επιτυχία» της συμφωνίας και να αναδειχθούν τα οφέλη που θα έχει η Ελλάδα από το κλείσιμο της εκκρεμότητας.

Λέει χαρακτηριστικά:

«Με τη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία προβλέπει την μετονομασία της ΠΓΔΜ σε Δημοκρατία της SevernaMakedonija (Σεβέρνα Μακεντόνιγια), δηλαδή στη γλώσσα μας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό που ενέχει η σημερινή Συνταγματική τους ονομασία.

Οι 140 χώρες που σήμερα αναγνωρίζουν τους γείτονες μας ως Μακεδονία, θα τους αναγνωρίζουν εφεξής με το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» καθώς το όνομα αυτό θα ισχύει erga omnes – έναντι όλων, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.

Για πρώτη φορά προβλέπεται ότι οι Βόρειοι Γείτονές μας δεν έχουν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν στο μέλλον καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό της Μακεδονίας.

Η Συμφωνία, επίσης, προβλέπει ότι η υπηκοότητα που θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα των γειτόνων μας δεν θα είναι: Μακεδόνας σκέτο, όπως μέχρι σήμερα, αλλά: Μακεδόνας / Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας.
Η Ελλάδα θα αναγνωρίζει την υπηκοότητα των γειτόνων πολιτών ως «πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας».

Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μια μεγάλη διπλωματική νίκη, αλλά και μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία. Η Ελληνική Κυβέρνηση υπερασπίστηκε στο ακέραιο όλες τις κόκκινες γραμμές της, όλες τις κόκκινες γραμμές της εθνικής μας θέσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια.

Κατοχυρώνουμε, πάγιες ελληνικές διεκδικήσεις, που αφορούν όχι μόνο για το εθνικό μας παρελθόν, αλλά και το παρόν και το μέλλον μας. Μιας ισχυρής Ελλάδας, φάρου πολιτισμού, ιστορίας αλλά και αξιών, μιας Ελλάδας Πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ευρώπη».

Κλείνει το μάτι στους ξένους

Από μια πιο προσεκτική ανάγνωση και οπτική του βίντεο θα έλεγε κανείς ότι ο πρωθυπουργός επιχειρεί να στείλει μηνύματα στο εξωτερικό και σε όσους επιδίωξαν από την αρχή να κλείσει η συμφωνία. Στους Αμερικανούς κατά κύριο λόγο και στη Γερμανία «κλείνει το μάτι» ο κ. Τσίπρας με το βίντεο θέλοντας να τους καθησυχάσει ότι η συμφωνία προχώρησε και τίποτε δεν μπορεί να την αλλάξει.

Το Μαξίμου θέλει να δείξει στον ξένο παράγοντα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, κι αυτό –όπως προείπαμε- μία ημέρα μετά την «παρέλαση νικητή» που έκανε ο Ζόραν Ζάεφ στις Βρυξέλλες.

Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Πάνου Καμμένου ότι δεν θα πάρει πρόσκληση κι ότι δεν θα έχει θέση στην οικογενειακή φωτογραφία, ο σκοπιανός πρωθυπουργός πέτυχε και τα δύο κι έσπευσε να πανηγυρίσει σε 15 πόλεις της χώρας του την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Στο βίντεο ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να πείσει ακόμη ότι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή που κάποτε θα καταλάβουν όλοι πόσο βαρύνουσας σημασίας είναι για τους δύο λαούς.

Το κείμενο που συνοδεύει το βίντεο, πάντως, είναι ουσιαστικά μια συρραφή όσων έχουν υποστηρίξει στην κυβέρνηση για τη συμφωνία. Πολλά εκ των οποίων, ωστόσο, δεν ισχύουν μετά τις Πρέσπες.

Κι αυτό γιατί κανείς δεν αποκαλεί την ΠΓΔΜ «Βόρεια Μακεδονία», ούτε καν ο Ζόραν Ζάεφ. Επίσης, οι Σκοπιανοί μιλούν ξεκάθαρα για επιτυχία τους να πάρουν την μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα. Οσο για το erga omnes, αυτό ισχύει μόνο στα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση της γείτονος. Ότι δηλαδή πήραν erga omnes την μακεδονική εθνότητα που επί δεκαετίες επιζητούσαν.

Πηγή:in.gr