Απειλές Ερντογάν: Δεν θα ξεχάσουμε όσους προστάτεψαν πραξικοπηματίες

Μηνύματα και απειλές με πολλαπλούς αποδέκτες θέλησε να στείλει ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την επέτειο δύο χρόνων από την απόπειρα πραξικοπήματος, σε ένα ακόμη «σόου» που έστησε στη γέφυρα του Βοσπόρου.

Μιλώντας σε χιλιάδες συγκεντρωμένους οπαδούς του από το σημείο στο οποίο τη νύχτα της 15ης Ιουλίου 2016 σκοτώθηκαν δεκάδες πολίτες, ο Ερντογάν υποσχέθηκε να τιμωρήσει τους εχθρούς του και απέτισε φόρο τιμής στους πολίτες που, όπως ανέφερε, ύψωσαν το ανάστημά τους στους στρατιώτες και τα τανκς.

Στο πλαίσιο αυτό, ο τούρκος πρόεδρος, ο οποίος καταδιώκει τους οπαδούς του δικτύου Γκιουλέν -τους οποίους θεωρεί ως υποκινητές της απόπειρας το πραξικοπήματος- εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά προκλητικός, μετά από αλλεπάλληλες απειλητικές δηλώσεις, τονίζοντας με νόημα πως «δεν θα ξεχάσουμε ποτέ όσους προστάτεψαν τους πραξικοπηματίες μετά τη 15η Ιουλίου».

«Το πραξικόπημα μας έδειξε ποιοι είναι οι φίλοι στις δύσκολες στιγμές. Έχουμε δυνατή μνήμη. Μπορεί να μην λέμε συχνά τι περάσαμε, αλλά ποτέ δεν το ξεχνάμε. Μας έδειξε την υποκρισία. Ξέρουμε ποιοι προσευχήθηκαν εκείνο το βράδυ για εμάς και ποιοι για την επιτυχία του FETO. Στο τέλος θα θυμόμαστε τη σιωπή όσων θεωρούσαμε φίλους μας. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ όσους προστάτεψαν τους πραξικοπηματίες μετά τη 15η Ιουλίου. Ξέρουμε ποιος συνεργάστηκε με ποιον» τόνισε στην ομιλία του.

Με τον τρόπο αυτό ο Ερντογάν έστειλε μήνυμα και στην Ελλάδα, για την οποία έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ότι κρατά στο έδαφός της πραξικοπηματίες, ζήτημα το οποίο έχει θέσει και σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο, επιμένοντας στην έκδοσή τους στην γείτονα.

Μάλιστα, έχει συνδέσει το θέμα με τους δύο έλληνες στρατιωτικούς οι οποίοι κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, ζητώντας ακόμη και ανταλλαγή, με την Άγκυρα να τηρεί ιδιαίτερα σκληρή γραμμή ακόμη και μετά τη νίκη Ερντογάν στις πρόσφατες εκλογές.

Στην πρόσφατη συνάντηση που είχε, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, με τον Αλέξη Τσίπρα, ο έλληνας πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των «δύο» στον τούρκο πρόεδρο για να πάρει απάντηση με αναφορά στους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα.

«Τον ενημέρωσα για τη δικαστική εξέλιξη του ζητήματος. Στην Ελλάδα, η ελληνική δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη» τόνισε ο κ. Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας πάντως, ότι δεν υπήρχε σαφής συσχέτιση των δύο θεμάτων, αλλά ο τούρκος θεωρεί μείζον θέμα την έκδοση των «οκτώ».

Συμφωνήθηκε, ωστόσο, οι δύο άνδρες να καταβάλλουν προσπάθεια να αντιμετωπίσουν με καλή πρόθεση τα δύο αυτά θέματα.

Μήνυμα και από τον τούρκο πρέσβη

Μήνυμα με αποδέκτη την Ελλάδα έστειλε, πάντως, και ο τούρκος πρέσβης στην Αθήνα.

Μιλώντας σε εκδήλωση της τουρκικής πρεσβείας, ο Γιασάρ Χαλίτ Τσεβίκ τόνισε πως «δεν είναι ανεκτή η ατιμωρησία».

«Αναμέναμε από την Ελλάδα να μην λειτουργήσει ως όργανο ατιμωρησίας των «8», η συμμετοχή των οποίων στην απόπειρα πραξικοπήματος δεν αμφισβητείται. Η ατιμωρησία σε τέτοιου είδους αδικήματα δεν είναι ανεκτή σε ένα κράτος δικαίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρέσβης.