Μάτι : Ο εξαφανισμένος Αλέξης, το σχέδιο του Μαξίμου και η οργή της κοινωνίας

Αθήνα.- Επτά ημέρες μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και η κυβέρνηση εξακολουθεί να βρίσκεται σε αποδρομή, χωρίς καν να έχει αντιληφθεί το μέγεθος της τραγωδίας και τις ευθύνες που της αναλογούν. Πνιγμένη στους καπνούς που άφησε η πύρινη λαίλαπα αλλά και με το βάρος των δεκάδων νεκρών και αγνοούμενων να πιέζουν πλέον αφόρητα, το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε ως γραμμή άμυνας τη σιωπή κατά κύριο λόγο και την σκηνοθέτηση θεωριών συνωμοσίας για τη φωτιά, ακόμη και τη διασπορά ψεύτικων ειδήσεων.

Πρώτος στόχος η απόσειση των ευθυνών, δεύτερος στόχος ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης, τρίτος στόχος η μετάθεση της συζήτησης στις διαχρονικές παθογένειες του κράτους, κι όχι στην εγκληματική διαχειριστική ανεπάρκεια της κρατικής μηχανής την πιο κρίσιμη στιγμή.

Εκείνο, όμως, που έχει προκαλέσει την οργή της κοινωνίας είναι η απόφαση του ιδίου του Αλέξη Τσίπρα να εξαφανιστεί. Μέσα σ’ αυτά τα επτά 24ωρα όπου η Ελλάδα πενθεί ο πρωθυπουργός της χώρας εμφανίστηκε δύο φορές. Την πρώτη στο φιάσκο του Κέντρου Επιχειρήσεων και τη δεύτερη την Παρασκευή όπου επιχείρησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα των κυρίων Τζανακόπουλου και Τόσκα αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη της τραγωδίας. Ουσιαστικά υπεκφεύγοντας για άλλη μια φορά.

Δύο φορές σε μία εβδομάδα για τον αρχηγό του κράτους εν μέσω μιας εθνικής τραγωδίας που παίρνει ιστορικές διαστάσεις, είναι προσωπικό «Βατερλώ».

Ηδη στα social media υπάρχουν χιλιάδες μηνύματα για τον εξαφανισμένο Αλέξη Τσίπρα ο οποίος για επτά ημέρες αρνείται να μπει στο κάδρο, αποφεύγει να πάει στις καμένες εκτάσεις της Ανατολικής Αττικής, δεν έχει πάει να παρηγορήσει τους κατοίκους στο Μάτι, δεν έχει επισκεφτεί ούτε ένα νοσοκομείο για να δει τους τραυματίες, δεν έχει πάει στα κέντρα των εθελοντών που εργάζονται νυχθημερόν για να βοηθήσουν τους χιλιάδες χαροκαμένους και άστεγους πολίτες.

Ιδιαίτερα επικριτικά σχόλια γίνονται και για τη σύζυγο του πρωθυπουργού, Μπέτυ Μπαζιάνα, η οποία δεν ακολουθεί το παράδειγμα άλλων «πρώτων κυριών» στο εξωτερικό που σε τέτοιες τραγωδίες βοηθούν όσο μπορούν, χωρίς επικοινωνιακά παιχνίδια και με πρώτο μέλημα τη στήριξη των οικογενειών, των μανάδων που έχουν χάσει παιδιά.

Χαρακτηριστικό είναι ένα μήνυμα στο twitter που λέει ότι ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να πάει στη Λέσβο μετά το σεισμός, ήταν απών στη φονική κακοκαιρία το 2016 στη Μεσσηνία, δεν πήγε ούτε στις περσινές πυρκαγιές, ούτε στην οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό. Απουσίασε και από τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα για δύο φορές και τώρα στο Μάτι όπου έχουν χαθεί δεκάδες ζωές.

Απαντήσεις στο «γιατί»

Οι κάτοικοι στο Μάτι αλλά και όλη η Ελλάδα, πέραν της έκφρασης της λύπης με ένα «συγγνώμη» που ζητούν από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς, θέλουν πλέον και κάτι ακόμη πιο βασικό. Μια απάντηση στο ερώτημα «γιατί». Γιατί έγινε αυτή η φοβερή τραγωδία. Και δεν θέλουν απαντήσεις όπως «φταίτε εσείς που κτίσατε αυθαίρετα, φταίνε οι μάντρες στο Μάτι, φταίει ο στρατηγός άνεμος».

Ρωτούν να μάθουν γιατί υποτιμήθηκε η φωτιά στην Πεντέλη, γιατί δεν την πρόλαβαν στη Λ. Μαραθώνος, γιατί οδηγούσαν τον κόσμο στο Μάτι και τον εγκλώβισαν εκεί, γιατί δεν υπήρξε ποτέ σχέδιο εκκένωσης, γιατί δεν ειδοποιήθηκαν με κάθε τρόπο οι πολίτες στην περιοχή.

Οσο η κυβέρνηση αποφεύγει να απαντήσει, τόσο δυναμώνει το κύμα της οργής στην κοινωνία. Και πλέον ο πρωθυπουργός έχει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα. Η φωτιά στο Μάτι έκαψε τα σχέδιά του για φιέστες και για νέο ξεκίνημα. Κάηκε ακόμη και ο σαρωτικός ανασχηματισμός που σχεδιάζει μιας και οι πολίτες πλέον έχουν αντιληφθεί ότι κάτι τέτοιο είναι απλά αποπροσανατολισμός και συγκάλυψη ευθυνών.

Κάηκε τέλος οριστικά το αφήγημα του πρωθυπουργού και του ΣΥΡΙΖΑ ότι ήρθε στην εξουσία για να τα αλλάξει όλα. Οι πολίτες του χρεώνουν πλέον ότι είναι ίδιος με όσους κι αυτός κατηγορεί.

Ψεύτικες αποδείξεις

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε ανέδειξε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο και την γραμμή που θα ακολουθήσει το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου. Δεν πρωτοτυπεί βεβαίως ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού ο οποίος λες και δεν ζει η Ελλάδα μια εθνική καταστροφή επιδόθηκε στο γνωστό σπορ της επίθεσης στη ΝΔ, τον Μητσοτάκη και στα μέσα ενημέρωσης που δεν «λιβανίζουν» την κυβέρνηση. Η χθεσινή ανακοίνωση του Θανάση Καρτερού είναι μνημείο αποφυγής της πραγματικότητας, όπως τότε που «αθώωνε» το ατύχημα στο Τσέρνομπιλ μιλώντας για αντισοβιετικό «νέφος».

Ιδιαίτερη σημασία έχει πάντως και η εκστρατεία ανάδειξης ενός εμπρησμού που δεν αποδεικνύεται με τίποτε, σε κυρίαρχο θέμα. Ούτε οι 90 και πλέον νεκροί, ούτε οι 25 αγνοούμενοι, οι απίστευτες καταστροφές έχουν σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι να στραφεί η προσοχή σε ένα «οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης» πιθανά από ξένα κέντρα σε συνεργασία με εγχώριους συνεργάτες τους. Ο,τι δηλαδή προσπάθησε να περάσει και η κυβέρνηση Καραμανλή το 2007.

Στο ρεπορτάζ τους σήμερα τα «Νέα» αναφέρουν: «Εχει σχεδόν αποκλεισθεί πλέον από τα στελέχη της Πυροσβεστικής το ενδεχόμενο οι δύο καταστροφικές πυρκαγιές στη Ραφήνα (με σχεδόν 130 νεκρούς κι αγνοουμένους) και στα Γεράνεια να είναι «οργανωμένο έργο εμπρηστών», όπως είχε αρχικά αναφερθεί από την κυβέρνηση. Οι πυρκαγιές αποδίδονται σε αμέλεια και σε καλώδια της ΔΕΗ, ενώ διαψεύδεται κατηγορηματικά ότι βρέθηκαν το τελευταίο 48ωρο δεκάδες εμπρηστικοί μηχανισμοί, όπως αναφέρθηκε.

Αυτή τη γραμμή θα χαράξουν και τις επόμενες ημέρες στο Μαξίμου. Θα επιμείνουν στα σενάρια συνωμοσίας, θα συνεχίσουν να παίζουν το παιχνίδι της «συλλογικής ευθύνης», θα στοχοποιήσουν τους ίδιους εχθρούς, θα ξαναζεστάνουν το φαγητό των ίδιων «σκανδάλων» που ρίχνουν στο τραπέζι σε κάθε δύσκολη στιγμή.

Η ουσία είναι ότι αυτό που συνέβη πριν από μια εβδομάδα ακριβώς δεν μπορεί να το αντέξει η κυβέρνηση. Και οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες το επόμενο χρονικό διάστημα.

 

Πηγή:in.gr