ΟΗΕ: «Μπλόκο» Ρωσίας-Κίνας σε νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά Β. Κορέας

Ρωσία και Κίνα «μπλόκαραν» την απαίτηση των ΗΠΑ να επιβληθούν νέες κυρώσεις από τον ΟΗΕ σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ και μιας ρωσικής τράπεζας που φέρεται να τη βοήθησε σε χρηματοοικονομικές συναλλαγές, παρά τους περιορισμούς που έχει επιβάλλει ο ΟΗΕ.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ είχαν αξιώσει από τον ΟΗΕ να «παγώσει» τους πόρους της Εμπορικής Τράπεζας «Αγκροσαγιούζ», την οποία κατηγορούν ότι βοήθησε τη Βόρεια Κορέα να παρακάμψει τους περιορισμούς που της επιβάλλει ο ΟΗΕ ως προς τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Το ίδιο μέτρο ζήτησε η Ουάσινγκτον να εφαρμοστεί στην περίπτωση του Ρι Τζονγκ Γουόν, στελέχους της Τράπεζας Διεθνούς Εμπορίου της Βόρειας Κορέας, καθώς και δύο βορειοκορεάτικων εταιρειών που η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί «βιτρίνες».

Όμως, η Ρωσία την Πέμπτη εξέφρασε αμφιβολίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το κατά πόσον ευσταθούν οι αμερικανικές κατηγορίες, ενώ και η Κίνα εναντιώθηκε στις κυρώσεις που προτάθηκαν από τις ΗΠΑ.

Επίσης οι δύο χώρες ζήτησαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο να χαλαρώσουν οι κυρώσεις, προκειμένου να επιβραβευτεί η Πιονγκγιάνγκ διότι άρχισε διάλογο με τις ΗΠΑ και δεσμεύτηκε να βάλει τέλος στις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων.

Οι ΗΠΑ όμως αξιώνουν να συνεχιστεί να ασκείται η «μέγιστη πίεση» ωσότου η Βόρεια Κορέα να τερματίσει εντελώς τα εξοπλιστικά προγράμματά της και να καταστρέψει ολοσχερώς το πυρηνικό οπλοστάσιό της.

Πηγή: ΑΜΠΕ-AFP