ΗΠΑ: Καταδίκη για αστυνομικό που εκτέλεσε άοπλο μαθητή

Ο Ρόι Όλιβερ είχε πυροβολήσει επανειλημμένα με καραμπίνα εναντίον αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν πέντε νεαροί, κοντά στο Ντάλας. Μία από τις σφαίρες πέτυχε στο κεφάλι έναν από τους επιβαίνοντες, τον Τζόρνταν Έντουαρντς, 15 ετών.

Ο Όλιβερ, ο οποίος έκτοτε αποτάχθηκε από την αστυνομία, σύμφωνα με ΜΜΕ, είχε κληθεί μαζί με έναν συνάδελφό του να πάει σε σημείο όπου ανήλικοι φέρονταν να είχαν αγοράσει και να κατανάλωναν αλκοόλ, κατά τη διάρκεια ενός πάρτι. Οι αστυνομικοί άκουσαν πυρά όταν έφθασαν. Ταυτόχρονα, ο Έντουαρντς και οι άλλοι νεαροί επιβιβάζονταν στο αυτοκίνητο για να φύγουν από τη γιορτή διότι φοβήθηκαν όταν άκουσαν πυρά, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο.

Ο αστυνομικός τότε πυροβόλησε εναντίον του αυτοκινήτου, πετυχαίνοντας τον 15χρονο.

Η αστυνομία αρχικά είχε διαβεβαιώσει ότι ο Όλιβερ άνοιξε πυρ για να αμυνθεί και να προστατεύσει τον συνάδελφό του, διότι το αυτοκίνητο έκανε όπισθεν πλησιάζοντάς τους επικίνδυνα. Όμως τα πλάνα από την κάμερα που είχε προσαρμοσμένη στη στολή του αποκάλυψαν το αντίθετο: το αυτοκίνητο απομακρυνόταν όταν ο αστυνομικός άνοιξε πυρ.

Η έρευνα που διενεργήθηκε έδειξε ότι ο Ρόι Όλιβερ «είχε πρόθεση να προκαλέσει σοβαρές σωματικές βλάβες» και να «διαπράξει μια ενέργεια που έθεσε όπως έδειξαν τα αποδεικτικά στοιχεία σε κίνδυνο τη ζωή άλλων και προκάλεσαν έναν θάνατο», είχε τονίσει λίγο καιρό μετά το επεισόδιο η αστυνομία της Κομητείας του Ντάλας.

Αρχικά η αστυνομία είχε υπερασπιστεί τις ενέργειες του Όλιβερ, όμως η στάση της άλλαξε όταν εξετάστηκε το μαγνητοσκοπημένο υλικό από την κάμερα που φόραγε.

Το σώμα των ενόρκων συνεδρίαζε για δύο ημέρες πριν καταλήξει στην ετυμηγορία της ενοχής του κατηγορουμένου.

Αυτού του είδους οι ετυμηγορίες είναι σπάνιες στις ΗΠΑ. Πολλές αμερικανικές πόλεις έχουν βιώσει τα τελευταία χρόνια σφάλματα και κρούσματα χρήσης δυσανάλογης βίας από μέρους αστυνομικών με θύματα στην πλειονότητα των περιπτώσεων Αφροαμερικανούς, που πυροδότησαν διαδηλώσεις και εκτεταμένα επεισόδια και ανακίνησαν το ζήτημα του συστημικού ρατσισμού στις τάξεις της αστυνομίας.

Στις περισσότερες τέτοιες υποθέσεις, οι δράστες υφίστανται συνήθως πειθαρχικές κυρώσεις, αλλά αθωώνονται στις περιπτώσεις που προσάγονται σε δίκες.