Καμία συζήτηση για συντάξεις στο Eurogroup – Τηρήστε τα συμφωνημένα το μήνυμα για τις παροχές

 Βρυξέλλες.- Το ζήτημα της αναστολής της περικοπής των συντάξεων στην Ελλάδα δεν θα συζητηθεί καθόλου τώρα στο Eurogroup, αλλά μόνο όταν οι θεσμοί επιστρέψουν στην Αθήνα για έλεγχο τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε ότι “κάθε συζήτηση τώρα είναι πρόωρη”, ενώ ερωτηθείς για τις πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για το “τέλος των περικοπών” εξήγησε αναλυτικά: “υπάρχει μια συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% αυτό πρέπει να επιτευχθεί, και ναι δεν χρειάζονται τώρα περικοπές, όμως δεν ξέρω αν θα χρειαστούν όταν αλλάξει ο οικονομικός κύκλος”.

Κληθείς να απαντήσει για τις λεπτομέρειες του επικείμενου πρώτου μεταμνημονιακού ελέγχου τόνισε ΄ότι “είναι τελείως διαφορετικό το πως θα γίνει ο έλεγχος τώρα – απλά είναι θα είναιι 4 φορές και όχι 2 όπως στα άλλα κράτη”. Συμπλήρωσε δε ότι “υπάρχει το καρότο των κερδών των ANFAs”. Tόνισε όμως ότι “η Ελλάδα στέκεται πλέον στα πόδια της υπάρχει εποπτεία, αλλά εποπτεία έχει και η Πορτογαλία, για την Ελλάδα θα είναι απλά λίγο πιο εντατική”.

Τέλος σε ό,τι αφορά την πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων έστειλε το μήνυμα ότι “η κυβέρνηση πρέπει να εμμείνει στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων”, συμπλήρωσε πως “δεν πρέπει να καταργήσει συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις”, αλλά εξήγησε ότι “η μεν αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να είναι θετική, μπορεί να είναι και αρνητική, αλλά είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης να αποφασίσει πως θα το κάνει”. Σε ό,τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις είπε: “οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι συλλογικές συμβάσεις δεν έπεσαν από το διάστημα, πολλές ευρωπαϊκές χώρε έχουν συλλογικές διαπραγματεύσεις – το θέμα είναι να μην υπάρξει υπαναχώρηση από συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

Πηγή: real.gr

Print Friendly, PDF & Email