Ανησυχίες για τον νέο Υπουργό Δικαιοσύνης εκφράζει και η «FT»

Αθήνα.- Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Καλογήρου, προκαλεί ανησυχίες για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, γράφει η εφημερίδα «Financial Times» σε ανταπόκριση της Κάρεν Χοπ, επισημαίνοντας ότι ήδη και πριν την υπουργοποίησή του αποτελούσε μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει: «Η τοποθέτηση ενός ριζοσπάστη Συριζαίου να επιβλέπει το δικαστικό σύστημα της Ελλάδας έχει μεγεθύνει τους φόβους της αντιπολίτευσης για το κράτος δικαίου και την ανάμιξη της κυβέρνησης, ενώ η Αθήνα επιδιώκει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών μετά από οκτώ χρόνια διεθνούς μνημονίων. Ο Μιχάλης Καλογήρου, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, ήταν μια αμφιλεγόμενη φιγούρα ακόμη και πριν διοριστεί σε κυβερνητικό ανασχηματισμό την περασμένη εβδομάδα».

Συνεχίζοντας αναφέρει ότι «ως δικηγόρος και σύμβουλος της αριστερής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου από το 2015, έγινε γνωστός εκπροσωπώντας μία τοπική αναρχική ομάδα που έγινε γνωστή από τα πρωτοσέλιδα σε ολόκληρη την Ευρώπη μετά την αποστολή βομβών σε ξένους πολιτικούς και διπλωμάτες. Εχει επίσης συγκρουστεί προηγουμένως με το δικαστικό σώμα που εποπτεύει τώρα, προσβάλλοντας δικαστές για τη θεραπεία του αναρχικού πελάτη του και για έναν αμφιλεγόμενο νόμο που συνέταξε για την έκδοση τηλεοπτικών αδειών, που θεωρήθηκε ακατάλληλος και τελικά ανατράπηκε από το δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται, επίσης, η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «η επιλογή Καλογήρου είναι προβληματική για μια χώρα που υποστηρίζει ότι αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού δημοκρατικού κατεστημένου».
Η «FT» υπενθυμίζει, ακόμη, ότι ο κ. Καλογήρου έχει να διαχειριστεί δύο εκκρεμείς υποθέσεις που απασχολούν τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας «με αξιωματούχους από τις Βρυξέλλες να εκφράζουν την ανησυχία τους ότι υπάρχει πολιτικό κίνητρο πίσω από αυτές», αναφερόμενη στην υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου και στην υπόθεση Novartis.

«Εχουμε ένα σύστημα συνταγματικής προστασίας της διάκρισης των εξουσιών. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες αποφάσεις που δεν μπορούν να εξηγηθούν νομικά και αφήνουν υπόνοιες ότι έχει ασκηθεί κάποιου είδους πολιτική επιρροή. Μια τέτοια είναι και αυτή του Ανδρέα Γεωργίου», δηλώνει στην βρετανική εφημερίδα ο δικηγόρος Στάθης Ποταμίτης.

Ο κ. Ποταμίδης υπενθυμίζει, μάλιστα, ότι οι ανησυχίες για τη δέσμευση του Μιχάλη Καλογήρου στην ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος μεγάλωσαν όταν ο Υπουργός κατά την ανάληψη των καθηκόντων του δήλωσε ότι «το δικαστικό σύστημα και η κυβέρνηση πρέπει να είναι στην ίδια πλευρά της μάχης προστασίας του δημοσίου συμφέροντος».

Μια από τις πρώτες προκλήσεις του νέου υπουργού Δικαιοσύνης θα είναι, σύμφωνα με την «FT», το αν θα αντιμετωπίσει την αναρχική ομάδα του «Ρουβίκωνα». «Οι ενέργειες της ομάδας που γίνονται ανεκτές από την Αστυνομία και η διαφαινόμενη ασυλία των μελών της από ενδεχόμενες διώξεις προκαλούν την οργή της κοινής γνώμης και την ανησυχία για το κράτος δικαίου στη χώρα» προσθέτει η εφημερίδα.

Το ρεπορτάζ κλείνει με μια δήλωση του Μανώλη Βασιλάκη, του εκδότη του «Athens Review of Books», ο οποίος σχολιάζει ότι «η Ελλάδα δεν είναι πια μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα όσον αφορά το θέμα του κράτους δικαίου. Η κατάσταση στο δικαστικό σύστημα έχει επιδεινωθεί τόσο ώστε να είμαστε μόλις ένα βήμα πριν από χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία».

Πηγή:ekirikas.gr