Ψαλίδισμα αντίμετρων για να κερδίσει τις συντάξεις αποφάσισε ο Τσίπρας

Ελαφρύνσεις που στην πραγματικότητα είναι υποδεέστερες από αντίμετρα που είχαν ήδη νομοθετηθεί ή σχεδιαστεί εξήγγειλε στην πραγματικότητα ο πρωθυπουργός στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.

Πρόκειται για κίνηση που φαίνεται να αποσκοπεί στην βελτίωση των δημοσιονομικών επιδόσεων ώστε να αποφευχθεί η περικοπή των συντάξεων τον Ιανουάριο, με δεδομένο ότι το 2019 είναι έτος εκλογών και οι συντάξεις είναι το σημαντικότερο ζήτημα για την κοινή γνώμη.

Τυπικό παράδειγμα είναι η επιδότηση ενοικίου για 300.000 νοικοκυριά που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του, που όμως στην πράξη είναι υποβαθμισμένη εκδοχή του επιδόματος στέγασης για 600.000 δικαιούχους που θα χορηγούνταν το επόμενο έτος.

Στο μέτωπο της φορολόγησης, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε μείωση του συντελεστή για επιχειρήσεις από το 29% στο 25% σε βάθος τετραετίας, τη στιγμή όμως που έχει ήδη ψηφιστεί αντίμετρο που προβλέπει μείωση στο 26% απευθείας το 2019.

Μια ακόμα εξαγγελία που προκαλεί προβληματισμό αφορά την μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε στην ΔΕΘ για ελάφρυνση κατά 30% μεσοσταθμικά σε δύο δόσεις, το επόμενο και το μεθεπόμενο έτος, με έμφαση σε 1,2 εκατομμύρια μικροϊδιοκτησίες που συνήθως πληρώνουν φόρο έως 100 ευρώ.

Ωστόσο, αυτό φαίνεται να σημαίνει πως δεν θα εφαρμοστεί η μείωση 10% για φόρο έως 700 ευρώ, που θα έπιανε πολύ μεγαλύτερο αριθμό μεσαίων και μικρομεσαίων ιδιοκτησιών.

Ερωτήματα προκαλεί επίσης η εξαγγελία για μεσοσταθμική μείωση κατά 23% των εισφορών που πληρώνουν ελεύθεροι επαγγελματίες με εισόδημα άνω των 7.000, καθώς το μέτρο αφορά εργαζόμενους που είχαν επιβαρυνθεί με αυξημένες εισφορές από 8 έως 38% από τον νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή η κυβέρνηση περιορίζει ένα βάρος που η ίδια έφερε.

Τέλος, η υπόσχεση για μείωση του ΦΠΑ από το 2021 είναι στην ουσία στον αέρα, καθώς έως τότε το δημοσιονομικό και πολιτικό περιβάλλον μπορεί να έχει αλλάξει άρδην.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019, όπου η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα αποδείξει στους θεσμούς την ικανότητά της να ξεπεράσει κατά πολύ τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο.

Για την ώρα πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ESM έχουν καταστήσει σαφές πως τα συμφωνηθέντα, που προβλέπουν κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από τον Ιανουάριο, πρέπει να τηρηθούν.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/382936/psalidisma-adimetron-gia-na-kerdisei-tis-sudaxeis-apofasise-o-tsipras/#ixzz5QlzsOKMe
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook