Και επισήμως στο «τραπέζι» με τους Θεσμούς οι συντάξεις

Αθήνα.- Επιχειρήματα υπέρ της μη εφαρμογής του μέτρου της μείωσης των συντάξεων διατύπωσε ενώπιον των επικεφαλής των θεσμών το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, κατά τη σημερινή, πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης υποστήριξαν ότι ο δημοσιονομικός χώρος του 2019 θα είναι μεγαλύτερος από τα 700 εκατ. ευρώ που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, γεγονός το οποίο συνεπάγεται αφενός την ακύρωση του μέτρου για τις συντάξεις, την υλοποίηση αφετέρου μέρους των αντιμέτρων.

Κυβερνητικός αξιωματούχος εξήγησε επιπλέον ότι «η κυβέρνηση μπορεί να υλοποιήσει τα αντίμετρα σε βάθος τετραετίας, προκειμένου να υπάρξουν πρόσθετες δημοσιονομικές ανάσες».

Η ίδια πηγή επεσήμανε, επίσης, πως αποτέλεσε «ευχάριστη έκπληξη» το γεγονός ότι κανένας από την πλευρά των θεσμών, και κυρίως από την πλευρά του ΔΝΤ, δεν επέμεινε πως το μέτρο της μείωσης των συντάξεων είναι «διαρθρωτικό», δηλαδή συμβάλλει στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους.

Η κυβέρνηση επανέλαβε δε, ότι η μη εφαρμογή των περικοπών στη συνταξιοδοτική δαπάνη δεν επηρεάζει τον στόχο επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για το επόμενο έτος.

Οι τελικές αποφάσεις, πάντως, δεν πρόκειται να ληφθούν πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, τον προσεχή Νοέμβριο. «Δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποιος υπουργός , ιδίως σοσιαλδημοκράτης, ο οποίος θα θέλει “ντε και καλά” να κοπούν οι συντάξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με βάση τον επίσημο προγραμματισμό, οι επαφές των δύο πλευρών θα συνεχιστούν αύριο, κυρίως σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, με αντικείμενο τα εργασιακά, τα χρηματοοικονομικά και τις μεταρρυθμίσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο, θα δημοσιευθεί και η πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της μετα-μνημονιακής εποπτείας.

naftemporiki.gr