Χαιρετίζει ο Ντόναλντ Τραμπ την συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στους ηγέτες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, η οποία προβλέπει κλείσιμο του κύριου πεδίου βαλλιστικών δοκιμών του Βορρά με απώτερο σκοπό την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

Σε αναρτήσεις του στο Twitter ο κ. Τραμπ απαριθμεί τα θετικά τις κοινής δήλωσης που υπογράφηκε από τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζέι-ιν και τον βορειοκορεάτη Κιμ Γιόνγκ-ουν, σημειώνοντας πως όλα αυτά είναι «πολύ συναρπαστικά».

«Ο Κιμ Γιόνγκ-ουν συμφώνησε να επιτρέψει επιθεωρήσεις στα πυρηνικά, αφού προηγηθούν τελικές διαπραγματεύσεις, και να διαλύσει οριστικά το πεδίο [πυραυλικών] δοκιμών και το σημείο εκτόξευσης παρουσία διεθνών ειδικών», έγραψε ο κ. Τραμπ, προσθέτοντας πως στο μεσοδιάστημα δεν θα γίνουν περαιτέρω πυρηνικές ή πυραυλικές δοκιμές.

Σημείωσε ακόμα πως οι δύο Κορέες αποφάσισαν να διεκδικήσουν από κοινού τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2032 ενώ παράλληλα θα συνεχιστεί ο επαναπατρισμός λειψάνων αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον Πόλεμο της Κορέας.

Ο αμερικανός πρόεδρος δεν δίνει πάντως κάποιο στίγμα όσον αφορά την πρόταση της Πιονγκγιάνγκ για δεύτερη διμερή σύνοδο κορυφής, αν και τις τελευταίες ημέρες η Ουάσιγκτον δεν έχει αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο.

Οι σχέσεις ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πιονγκιγάνγκ επιδεινώθηκαν απότομα το προηγούμενο δίμηνο, μετά την ιστορική σύνοδο Τραμπ – Κιμ, καθώς ο Βορράς κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «γκανγκστερική» συμπεριφορά και προσπάθεια επιβολής μονομερούς αφοπλισμού.

Πηγή: skai.gr

Print Friendly, PDF & Email