ΓΝΩΜΗ: Απογυμνώθηκαν οι εμπνευστές της “Συμφωνίας των Πρεσπών”

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η ισχνή συμμετοχή των Σκοπιανών στο ψευδεπίγραφο Δημοψήφισμα (μόλις το 34,9% προσήλθε στις κάλπες) σε συνδυασμό με την άρνηση της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού –εντός και εκτός συνόρων- να αποδεχθούν την «Συμφωνία των Πρεσπών» απογύμνωσε τους εμπνευστές της  «Συμφωνίας».

Και ο βασιλιάς έμεινε γυμνός!

Ο εξωτερικός παράγοντας, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Γερμανία,  Γαλλία και Ευρωπαϊκή Ένωση (επικουρικώς και το ΝΑΤΟ) προσπάθησαν να παρουσιάσουν την δίχως λαϊκή νομιμοποίηση Συμφωνία, ως πανάκεια που θα εξασφάλιζε ένα ειρηνικό, εύρωστο οικονομικά, και  δημιουργικό πολιτιστικά Βαλκανικό χώρο. Δεν έπεισαν ούτε τους Σκοπιανούς!

ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία πίεσαν, απείλησαν –εμμέσως πλην σαφώς- και προσπάθησαν να εκφοβίσουν τους δύο λαούς. Γιατί; Την ειρηνική συνύπαρξη στα Βαλκάνια, που όλοι τη θέλουμε, δεν την εξασφαλίζουν συμφωνίες που δεν στηρίζονται στην λαϊκή επιδοκιμασία, στην ιστορική αλήθεια και που αμφισβητούν τα ιστορικά κεκτημένα του γείτονα. Το αντίθετο. Αποσταθεροποιούν την περιοχή, αργά ή γρήγορα!

Τέτοιες συμφωνίες, που για την εξυπηρέτηση συμφερόντων τρίτων πληγώνουν το πατριωτικό αίσθημα, ταπεινώνουν έναν λαό που αισθάνεται ότι του έκλεψαν την ιστορία του, και,  στην άλλη πλευρά, συντηρούν μία υποβόσκουσα κατάσταση αλυτρωτισμού, και δημιουργώντας εθνότητα  εκ του μη όντος, σπέρνουν ψευδαισθήσεις «τακτοποίησης» ενώ στην πραγματικότητα γίνονται βραδυφλεγείς βόμβες και λειτουργούν αποσταθεροποιητικά στα Βαλκάνια. Αυτό διδάσκει η Ιστορία των Βαλκανικών Πολέμων.

Ούτε ο Ντόναντλτ Τράμπ, ούτε η Άγγελα Μέρκελ, ούτε πολύ περισσότερο ο Εμμανουέλ Μακρόν  ήταν υποχρεωμένοι να γνωρίζουν την Βαλκανική Ιστορία. Ο  Στεττίνιους και ο Κίσινγκερ  ήξεραν.  Και προειδοποίησαν έγκαιρα. Και όπως χαρακτηριστικά είπε ο Κίσινγκερ «εγώ ξέρω Ιστορία και γι αυτό καταλαβαίνω το δίκιο των Ελλήνων».

Ο  Ζόραν Ζάεφ δεν επιδεικνύει «γενναιότητα» όπως του είπε ο Πρωθυπουργός στο τηλεφώνημα της παρηγοριάς που του έκανε αργά χθες το βράδυ.. Πολιτική ανωριμότητα δείχνει. Διότι πλέον είναι βέβαιο ότι η συντριπτική πλειοψηφία του λαού των Σκοπίων  δεν ενέκρινε την «Συμφωνία των Πρεσπών». Και οι βουλευτές δεν μπορεί παρά να ακολουθήσουν τη λαϊκή βούληση αν δεν θέλουν τον πολιτικό τους ακρωτηριασμό …

Ο Ζάεφ, όμως, όπως και ο Τσίπρας, πελαγοδρομούν.  Και εάν ο Ζάεφ έχει ένα στόχο, να βάλει τη χώρα στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, ο Τσίπρας δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο  να θυσιάσει το πολιτικό του μέλλον και την ιστορική αλήθεια, στο κατόπιν του Τραμπ και της Μέρκελ. Ας βρουν αλλού, οι δύο αυτοί ηγέτες,  Τραμπ και Μέρκελ, να στήσουν τις βάσεις τους. Έτσι κι αλλιώς η Συμφωνία των Πρεσπών θα «φάει» βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι εμπνευστές της “Συμφωνίας” λογάριασαν χωρίς τους ξενοδόχους. Τους δύο λαούς.