Κερδοσκοπικές πιέσεις βλέπει το Μαξίμου πίσω από την πτώση των τραπεζών

Σε «κερδοσκοπικές πιέσεις» αποδίδει η κυβέρνηση την μεγάλη πτώση που υπέστησαν οι μετοχές των τραπεζών στην σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου μετά την υπουργική σύσκεψη που συγκάλεσε εκτάκτως το απόγευμα ο πρωθυπουργός.

Στο επίκεντρο των πιέσεων στο Χρηματιστήριο βρέθηκε η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία υποχώρησε κατά σχεδόν 21%, με την κεφαλαιοποίησή της να πέφτει κάτω από τα 600 εκατομμύρια ευρώ. Βαθιά στο «κόκκινο» βρέθηκαν επίσης Eurobank και Εθνική Τράπεζα.

Η απότομη πτώση ήλθε στον απόηχο δημοσιεύματος του πρακτορείου Bloomberg ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ζητήσει από την Πειραιώς να ενισχύσει την κεφαλαιακή βάση της κατά 500 εκατομμύρια ευρώ φέτος μέσω έκδοσης ομολόγων, κάτι που φαντάζει δύσκολο υπό τις παρούσες συνθήκες που έχει προκαλέσει στις αγορές η Ιταλία.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν δίνει στοιχεία για τις κερδοσκοπικές τάσεις που καταγγέλλει, αναφέροντας πως οι συμμετέχοντες στην σύσκεψη εκτίμησαν πως οι πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές «δεν αντιστοιχούν στα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών», ούτε στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Νωρίτερα ανώτερες πηγές του υπουργείου Οικονομικών εμφανίστηκαν καθησυχαστικές και απέδωσαν εξελίξεις στο Χρηματιστήριο σε υπεραντίδραση των αγορών στο τηλεγράφημα του Bloomberg όμως στη συνέχεια το Μέγαρο Μαξίμου ανέβασε τους τόνους.

Το γραφείο του πρωθυπουργού προσθέτει πως η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Είναι επίσης σε διαρκή επικοινωνία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για να προωθηθεί σχέδιο παρεμβάσεων σχετικά με την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων.

Πηγή: skai.gr