Ένα ενδιαφέρον τηλεφώνημα, από τον επικεφαλής της ΓΓΑΕ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ένα ενδιαφέρον, αν και ανεπίσημο, τηλεφώνημα δεχθήκαμε χθες Παρασκευή, από τον Επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ. Μιχάλη Κόκκινο. Αφορμή το σχόλιο μας στο άρθρο «Επιμένει η ΓΓΑΕ στο «Διασπορά» για τον Ελληνισμό του Εξωτερικού».

Το σχόλιο αφορούσε την είδηση ότι οι αντιπροσωπείες εννέα χωρών, της Εσθονίας, Γεωργίας, Ελλάδας, Ουγγαρίας, Ιρλανδίας, Ισραήλ, Λετονίας, Πολωνίας και Ρουμανίας που έλαβαν μέρος στις εργασίες του Forum of Diaspora Policy Planners, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Βίλνιους, 3-5 Οκτωβρίου 2018,  υιοθέτησαν την πρόταση του κ. Κόκκινου αποδεχόμενοι τον  όρο «Διασπορά», αντί του «expatriate».

Παρόλο που το τηλεφώνημα του κ. Κόκκινου ήταν  ανεπίσημο, αναφερόμαστε σ΄αυτό –ελπίζουμε με την άδειά του- για δύο λόγους. Ο πρώτος διότι αντέδρασε στην κριτική. Και αυτό είναι  αξιοσημείωτο. Και, δεύτερον, διότι η άποψη που μας ανέπτυξε ήταν ενδιαφέρουσα.

Υπενθυμίζουμε ότι στην κριτική που ασκήσαμε, στο σχόλιό μας, ζητούσαμε την μη υιοθέτηση του όρου «Διασπορά» που, κατά την κρίση των περισσοτέρων έγκριτων Ακαδημαϊκών-καθηγητών κλπ., δεν ανταποκρίνεται με επιτυχία στην προσφώνηση των Ελλήνων του Εξωτερικού.

Ο επικεφαλής της ΓΓΑΕ μας είπε πως με τον όρο «Διασπορά» (Diaspora) «έκανα το καλύτερο που μπορούσα».   Και εξήγησε πως επρόκειτο  για αντιπροσωπείες ξένων χωρών και δεν καταλάβαιναν το «ομογένεια» (Homogeneity). Ο δε όρος «expatriate» που εκείνοι πρότειναν, σήμαινε, μας είπε, άτομα που έχουν εξοριστεί από την πατρίδα τους. Στην πραγματικότητα An expatriate σημαίνει (often shortened to expat) is a person temporarily or permanently residing in a country other than their native country) σύμφωνα με την  wikipedia.org, χωρίς να προσδιορίζεται ο λόγος για τον οποίο το πρόσωπο αυτό ζει εκτός πατρίδος.

Για την ιστορία θα πούμε πως κατά την κρίση μας,  ακόμη και το expatriate θα προτιμούσαμε, του Diaspora. Με άλλη ευκαιρία θα εξηγήσουμε το γιατί, αν και ανυποχώρητα σταθερά τασσόμαστε υπέρ του «Έλληνες του Εξωτερικού». Μέτοικοι.  Μετανάστες. immigrants.

Πάντως, ευχαριστούμε τον κ. Μιχάλη Κόκκινο για το φιλικό τηλεφώνημά του και μακάρι όλοι οι νυν κρατούντες,  να είχαν την ίδια ευαισθησία στην κριτική  (όταν) τους ασκείται…