Οι Ελληνες προτιμούν τα ακριβά smartphones

Καλύτερα και πιο εξελιγμένα smartphones επιλέγουν οι έλληνες καταναλωτές τα τελευταία χρόνια, χωρίς ωστόσο να αναβαθμίζουν τις συσκευές το ίδιο συχνά με το παρελθόν. Αποτέλεσμα της στροφής προς τα smartphones με βελτιωμένα χαρακτηριστικά είναι η μικρή κάμψη που καταγράφει η συγκεκριμένη αγορά την τελευταία διετία.
Μόνο το 2017, η ελληνική αγορά παρουσίασε πτώση της τάξεως του 6%. Συγκεκριμένα, την προηγούμενη χρονιά πουλήθηκαν στην Ελλάδα 2,1 εκατ. smartphones, αριθμός χαμηλότερος σε σχέση με τα 2,24 εκατ. που είχαν πουληθεί το 2016. Πάντως, το 2017 ήταν η πρώτη χρονιά που οι πωλήσεις των smartphones κινήθηκαν πτωτικά, με την πτώση να επικεντρώνεται κυρίως στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Τα smartphones αντιπροσωπεύουν πλέον το 96% της συνολικής αγοράς των κινητών τηλεφώνων, η οποία το 2017 διαμορφώθηκε στα 522 εκατ. ευρώ.
Παρά την οικονομική κρίση, οι Ελληνες προτιμούν ακριβότερες συσκευές με αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά. Ετσι, η μέση τιμή πώλησης αυξήθηκε πέρυσι στα 238 ευρώ, από 232 ευρώ που ήταν την προηγούμενη χρονιά. Από τα στοιχεία των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας προκύπτει ότι οι έλληνες καταναλωτές χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα smartphones τους για πρόσβαση στο Ιντερνετ.
«ΕΞΑΡΤΗΣΗ». Πρόσφατη έρευνα για τη χρήση των smartphones στη χώρα μας αποκαλύπτει ότι οι περισσότεροι Ελληνες κοιμούνται με το κινητό… αγκαλιά! Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα της IPSOS για λογαριασμό της Huawei, το 74% διαβάζει τα e-mails του, σερφάρει στα social media και στέλνει μηνύματα από το κινητό του λίγο πριν πάει για ύπνο, ενώ για το 58% η πρώτη σκέψη μόλις ξυπνήσουν είναι να ελέγξουν το smartphone. Παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών, το 53% των ερωτηθέντων χρηστών απάντησε ότι παίρνει το κινητό στο κρεβάτι, ενώ 1 στους 10 παραδέχθηκε ότι κοιμάται με αυτό στα χέρια! Η εξάρτηση όμως δεν σταματά εκεί. Το 37% παίρνει το κινητό στο μπάνιο, το 25% μάλιστα το έχει μαζί του ακόμη κι όταν κάνει μπάνιο, το 41% το έχει στην κουζίνα και το 18% στο παιδικό δωμάτιο. Το 54% των Ελλήνων τσεκάρει το κινητό του αρκετές φορές κάθε ώρα, κυρίως για ψυχαγωγία, για να τσεκάρει τις αναρτήσεις στα social media, για ενημέρωση ή για τις υπηρεσίες e-banking.
Το 78% των χρηστών κινητής τηλεφωνίας χρησιμοποιεί το smartphone του για την ανταλλαγή μηνυμάτων. Το 84% το θέλει για τη λήψη φωτογραφιών και το 79% για πρόσβαση στα social media. Το 44% παραδέχεται ότι έχει το smartphone μαζί του για περισσότερες από 13 ώρες ημερησίως, ενώ το 27% δηλώνει ότι το χρησιμοποιεί ενεργά για 3-4 ώρες.
ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ. Τη δική τους μάχη επικράτησης δίνουν παγκοσμίως και οι κατασκευαστές smartphones. Με βάση τα στοιχεία που αφορούν το δεύτερο τρίμηνο του 2018, η εταιρεία Samsung ήταν πρώτη στις πωλήσεις smartphones με μερίδιο αγοράς 20%, παρότι σημείωσε ετήσια μείωση 11%. Συγκεκριμένα, παρά τη μείωση των όγκων αποστολής παγκοσμίως, η Samsung σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων στην Ινδία, ανακτώντας την πρώτη θέση στην αγορά smartphones της περιοχής.
Κατά 41% αυξήθηκαν και οι αποστολές της Huawei. Η εταιρεία κατάφερε να μετατραπεί στον ταχύτερα αναπτυσσόμενο (21%) κατασκευαστή smartphones – εν μέσω πτώσης της αγοράς – της Κίνας, ενώ ενίσχυσε τις δυνάμεις της κατά 71% στο εξωτερικό. Οι συνεχείς προσπάθειες της Huawei για επέκτασή της σε αγορές εκτός της Κίνας, την έχουν οδηγήσει σε ισχυρή ετήσια ανάπτυξη στην Ευρώπη (+75%), στη Μέση Ανατολή (+67%) και στην Ινδία (+188%).
Στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρέθηκε η Apple, διαθέτοντας στην αγορά 41,3 εκατ. iPhone κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2018, αριθμός αυξημένος κατά μόλις 1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Την τέταρτη θέση στη λίστα κατέλαβε η Xiaomi, που πούλησε διεθνώς 33 εκατ. smartphones, αποσπώντας μερίδιο 9% της παγκόσμιας αγοράς. Για τον λόγο αυτόν, η Xiaomi συγκαταλέγεται στη λίστα με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες.
Τέλος, οι OPPO και Vivo μοιράστηκαν την πέμπτη και την έκτη θέση της αγοράς με μερίδια 8% και 7%, αντίστοιχα, ενώ η LG βρέθηκε στην έβδομη θέση με τις πωλήσεις της να συνεχίζουν να υποχωρούν κατά 3 εκατ. τεμάχια.
Την όγδοη θέση κατέλαβε η Lenovo, με μερίδιο αγοράς 3%, τα νούμερα της οποίας υποχώρησαν, παρά το γεγονός ότι τα smartphones με το brand της Motorola παρουσίασαν αύξηση.
ΝΕΑ ΕΙΣΟΔΟΣ. Εκπληξη στην κατάταξη των κατασκευαστών αποτέλεσε η HMD (που διαχειρίζεται το brand της Nokia στα κινητά), η οποία 18 μήνες μετά την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της, μπήκε στην πρώτη δεκάδα και κατέλαβε την 9η θέση στο δεύτερο τρίμηνο του 2018, με πωλήσεις που έφτασαν τα 4,5 εκατ. τεμάχια και μερίδιο αγοράς 1%. Μάλιστα η HMD ξεπέρασε κατά 100.000 τεμάχια την κινεζική Tecno (με παρουσία σε αναπτυσσόμενες αγορές κατά κύριο λόγο) η οποία έμεινε στη 10η θέση.
πηγή:Τα ΝΕΑ