Ο καθηγητής του Στάνφορντ Γιάννης Ιωαννίδης μέλος στην Εθνική Ακαδημία Ιατρικής ΗΠΑ

Ο καθηγητής ιατρικής, πρόληψης της υγείας, έρευνας υγείας και στατιστικής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας Γιάννης Ιωαννίδης (John P.A. Ioannidis, M.D., D.Sc.) , εκλέχθηκε τακτικό μέλος στην Τάξη της Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας των ΗΠΑ (National Academy of Medicine, παλαιότερα γνωστή ως Institute of Medicine).

Η Εθνική Ακαδημία των ΗΠΑ διαθέτει τρεις τάξεις (Επιστημών, Ιατρικής, Μηχανικής) και περίπου 300 μέλη της -ανάμεσά τους περίπου 50 μέλη της Τάξης της Ιατρικής τον τελευταίο μισό αιώνα- έχουν πάρει το βραβείο Νόμπελ. Είναι η πρώτη φορά που ως μέλος της Ακαδημίας Ιατρικής εκλέγεται κάποιος επιστήμονας, ο οποίος έχει δημοσιεύσει πολύ μεγάλο μέρος του επιστημονικού έργου του από την Ελλάδα.

Η εκλογή του Γ. Ιωαννίδη (μαζί με άλλα 84 νέα μέλη), σύμφωνα με το σκεπτικό της Ακαδημίας, έγινε κυρίως σε αναγνώριση της διεθνώς πρωτοποριακής δουλειάς του πάνω στην μετα-έρευνα, δηλαδή στην έρευνα πάνω στις έρευνες άλλων επιστημόνων, και στη συνεχή προσπάθειά του να γίνει γενικότερα η επιστημονική έρευνα πιο αξιόπιστη και διαφανής.

View image on Twitter

National Academy of Medicine

@theNAMedicine

It is truly a weekend of celebration! We were thrilled to welcome our newest inductees last night at the historic National Academy of Sciences building.

Η Εθνική Ακαδημία Ιατρικής των ΗΠΑ διαθέτει πλέον 2.178 μέλη, εκ των οποίων τα 159 είναι διεθνή. Μαζί με την Εθνική Ακαδημία Επιστημών και την Εθνική Ακαδημία Μηχανικής συναπαρτίζουν το τρίπτυχο των αμερικανικών ακαδημιών.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης αναγορεύτηκε επίσης «εταίρος Αϊνστάιν» (Einstein fellow) στο Ινστιτούτο Υγείας του Βερολίνου. Το βραβείο συνοδεύεται με χρηματοδότηση για να δημιουργηθεί ένα κέντρο αξιολόγησης της υγείας (METRIC-B) στο Βερολίνο κατά το πρότυπο του αντίστοιχου στο Στάνφορντ, το οποίο συνδιευθύνει ο ίδιος.

Ο κ.Ιωαννίδης θα παρουσιάσει το τελευταίο του βιβλίο «Μετά τα Αφύσικα» στην Αθήνα (30 Οκτωβρίου, Public Συντάγματος), στα Ιωάννινα (1 Νοεμβρίου, Πολιτισμικός Πολυχώρος δήμου Ιωαννίνων ‘Δημήτρης Χατζής’) και στην Κέρκυρα (3 Νοεμβρίου, Αναγνωστική Εταιρία).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ