Και Έλληνες θύματα εμπορίας ανθρώπων

Αθήνα.- Αν και η Ελλάδα ήταν και παραμένει κυρίως μια χώρα διαμεσολάβησης σε ό,τι αφορά το φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία φαίνεται ότι και Έλληνες πέφτουν πλέον θύματα σωματεμπορίας.

Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί περιστατικά τόσο με γυναίκες όσο και με άντρες που διακινούνται με σκοπό την καταναγκαστική εργασία ή τη σεξουαλική εκμετάλλευση.

«Είμαστε μια χώρα που υπάρχει ανάγκη και ζήτηση για πολύ φτηνά εργατικά χέρια όπως επίσης και για φτηνό σεξ», δηλώνει στο voria.gr η Μαρίνα Ντονοπούλου επικεφαλής της Α 21 στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Walk For Freedom.

Όπως αναφέρει η ίδια, το φαινόμενο αυτό παρατηρείται τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια μάλλον λόγω οικονομικής κρίσης ενώ τα περισσότερα θύματα προέρχονται από την επαρχία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης, που δραστηριοποιείται κατά της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, στην Ελλάδα υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 20.000 σκλάβοι. Σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός αυτός φτάνει τα 40 εκατομμύρια.

Το μόνο θετικό στοιχείο στη ζοφερή αυτή κατάσταση είναι πως την ίδια ώρα που η εμπορία ανθρώπων δείχνει να αυξάνεται συνεχώς, αυξάνεται συνεχώς και η ευαισθητοποίηση του κόσμου απέναντι στο έγκλημα αυτό.

Σύμφωνα με την κ. Ντονοπούλου, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι καλούν στη γραμμή πληροφόρησης για την εμπορία ανθρώπων (1109) για να αναφέρουν περιστατικά πιθανών ατόμων που είναι θύματα.

«Το 2018 είχαμε 1.100 κλήσεις και 179 διασώσεις σε όλη την Ελλάδα ενώ οι αναφορές που εστάλησαν στην αστυνομία από την A21 φέτος σε σχέση με πέρσι μέσω των κλήσεων στον τετραψήφιο αριθμό ήταν αυξημένες κατά 175%», σημείωσε η κ. Ντονοπούλου.

Το νούμερο των 179 διασώσεων είναι πολύ σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς πως μόνο το 1% των θυμάτων διασώζονται ενώ αντίστοιχα μόνο ένας στους 100.000 διακινητές καταδικάζεται.

πηγή:in.gr