Στο ΥΠΕΞ ο Τσίπρας: Η Ελλάδα επεκτείνει χωρικά ύδατα όποτε και όπως κρίνει»

Στο υπουργείο Εξωτερικών μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο βρέθηκε ο πρωθυπουργός, έχοντας για πρώτη φορά να διαχειριστεί την κλιμάκωση της έντασης από την Άγκυρα και με την ιδιότητα του υπουργείου Εξωτερικών.
Αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας.

«Ήταν προγραμματισμένη από την Παρασκευή η επίσκεψη του Έλληνα πρέσβη (Πέτρος Μαυροειδής) στον κ. Τσαβούσογλου πριν ανακύψει το θέμα με την αιγιαλίτιδα» σχολίαζαν κυβερνητικοί κύκλοι προσπαθώντας να ρίξουν τους τόνους αναφορικά με την κλήση του κ. Μαυροειδή στο τουρκικό ΥΠΕΞ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τοποθέτηση του Εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο Εκπροσώπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς:

«Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει. Το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια».

Η Τουρκία απάντησε ετεροχρονισμένα, με καθυστέρηση τριών ημερών, στις δηλώσεις του κ. Κοτζιά, και επέλεξε να ανεβάσει τους τόνους, καθώς θεωρεί ότι οι αναφορές του πρώην υπουργού για επέκταση από τον Σαρωνικό μέχρι τον Παγασητικό, τη Μαγνησία και την Εύβοια σαφώς αφορούν το Αιγαίο.

Στην ανακοίνωσή του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου διαμηνύεται ότι η Άγκυρα «δεν είναι δυνατό να δείξει ανοχή» στο θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, αναφέροντας ότι ο έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα ενημερώθηκε για τις «τουρκικές προειδοποιήσεις».

«Η Ελλάδα πολλές φορές κάνει παρόμοιες δηλώσεις για τα 12 μίλια, εκεί πολλές φορές ο λαϊκισμός προηγείται των δεδομένων… Εμείς θέλουμε να επιλυθούν όλα τα θέματα στο Αιγαίο με ειρηνικό τρόπο. Οι Έλληνες ξέρουν καλύτερα ότι δεν θα επιτρέψουμε επέκταση στα 12 μίλια» ξεκαθάρισε νωρίτερα ο κ. Τσαβούσογλου.

Η ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι:

«Παρακολουθήσαμε τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του νέου υπουργού Εξωτερικών Αλέξη Τσίπρα για τα σχέδια σχετικά με τη σταδιακή επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων όπως και τις σχετικές ειδήσεις. Δεν είναι δυνατό να δείξουμε ανοχή σε βήματα στα οποία δεν υπάρχει μια διμερής συμφωνία, στο Αιγαίο όπου έχουν ακτές και οι δύο χώρες.

»Η απόφαση του κοινοβουλίου μας με ημερομηνία 8ης Ιουνίου 1995 (Casus belli) είναι μια πολιτική προειδοποίηση σε αυτό το πλαίσιο, και ισχύει και σήμερα. Οι απόψεις μας και οι προειδοποιήσεις μας μεταφέρθηκαν και στον πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα».

Πηγή: skai.gr